Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jesenski sajam

Osječki Sajam zdrave hrane, pitke vode, stanovanja, odjeće i obuće, zdravlja i ekologije, koji se održava jedanaesti put, te Dane meda otvorio je prošloga vikenda u Osijeku predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Tom prigodom izrazio je zabrinutost činjenicom da dvostruko više uvozimo nego što izvozimo, osobito kada je riječ o hrani, mada imamo sve pretpostavke proizvesti zdravu hranu da nahranimo pola Europe, jer zdravu hranu možemo proizvesti na poljima koja posljednjih desetak godina nisu tretirana herbicidima, kojih imamo na tisuće hektara, baš u ovoj, Osječko-baranjskoj županiji, samo su ona još uvijek pod minama.
Sajamsku je priredbu predstavio direktor Sajma Domagoj Hajduković rekavši, da se ove jeseni na Pampasu, na više od 5 tisuća četvornih metara, okupilo 160 izlagača iz svih krajeva Hrvatske te Njemačke, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a tu su još i Dani meda, te VII. ocjenjivanje pakovina meda i pića na bazi meda i IV. međunarodna izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova »Budi uzor«.
»Mi težimo izvrsnosti i zato bih posebice pohvalio ovu studentsku krilaticu – »Budi uzor«, jer samo tako se može ići naprijed, a Osječko-baranjska županija sa svojih 78 gospodarskih zona najbolja je od svih hrvatskih županija i želimo biti uzor ostalim hrvatskim regijama«, rekao je župan Krešimir Bubalo. Da je to tako složio se i gradonačelnk Osijeka Gordan Matković, predstavivši Osijek kao slavonsku metropolu, osobito ističući novu proizvodnju, zapošljavanje i nastojanje grada da se za nove poduzetničke zone u Nemetinu, Tenji i Jugu II osigura još 300 ha zemljišta. 
Tradicionalni Dani meda privukli su veliki broj izlagača ali i posjetitelja, pa je nagrađenim šampionima odličja uručio predsjednik Mesić.
Kako su Osijek i Subotica gradovi prijatelji, Subotičani su nazočni na gotovo svim osječkim sajamskim priredbama, pa je i ovome Sajmu nazočan bio dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki sa suradnicima. Subotičani su imali i štand, gdje su predstavili grupu inovatora, koju je predvodio mr. Laslo Vanib. 
»Ovaj stroj, čiji prototip vidite na slici, konstruirao je ing. Pletikosić, a namijenjen je polaganju folija za jagode i općenito za pomoć u povrtlarskoj proizvodnji, a ovaj drugi stroj služi za polaganje flanaca, što je dosta mukotrpan posao i zahtijeva dosta žive radne snage. Naša je učenica autorica vjetro-generatora pogodnih za salaše, ili kako vi to u Slavoniji nazivate – stanove, tamo gdje nema električne energije, a ovo drugo je njen rad kojim je zavrijedila nagradu grada Subotice, za recikliranje baterija i drugog opasnog otpada. Donijeli smo i dosta promidžbenog materijala da dostojno predstavimo Suboticu, Palić i okolicu«.
U četiri dana prošloga vikenda Sajam je posjetilo na desetine tisuća posjetitelja iz Osijeka, cijele Slavonije, Baranje i Srijema.
Slavko  Žebić        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika