Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Održani općinski izbori u Bosni i Hercegovini 
Hrvati dobili 21 načelnika
SARAJEVO – Središnje izborno povjerenstvo BiH noćas je objavilo preliminarne rezultate općinskih izbora u Bosni i Hercegovini prema kojima je na izbore izašlo više od 55 posto birača. Iako su izborni rezultati očekivani, bilo je i velikih iznenađenja, osobito u gradu Mostaru. Prema još uvijek neslužbenim rezultatima, Hrvati bi mogli izgubiti vlast u Mostaru, gdje je Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila najviše mandata – 12, i najvjerojatnije će imati mjesto gradonačelnika. Od hrvatskih stranaka, Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) osvojila je samo sedam mandata, Narodna stranka Radom za boljitak sedam mandata i HSP BiH (Đapić-dr. Jurišić) jedan mandat. Za izbor gradonačelnika Mostara treba osigurati dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću. 
Kada su u pitanju izbori na području cijele BiH, vodeća politička stranka je SNSD Milorada Dodika, koja će, prema preliminarnim rezultatima, imenovati 41 načelnika općina i gradonačelnika Banje Luke. SNSD će, gotovo je sigurno, imati načelnike u Glamoču, Grahovu i Drvaru. SDA može računati na najmanje 36 načelnika. Od hrvatskih stranaka najviše načelničkih mjesta dobio je HDZ BiH –16 načelnika, zatim HDZ 1990. koji će imati četiri načelnika, s tim da je još uvijek neizvjesno tko će od ove dvije stranke imati načelnika u Usori. SDS će imati 15 načelnika, SDP devet, Stranka za BiH će imenovati četiri načelnika, a po jednog DNZ i Naša stranka Danisa Tanovića. 
Hrvatske političke stranke su na ovogodišnjim lokalnim izborima izgubile izbornu trku u Novom Travniku, Busovači i Jajcu, gdje će SDA postaviti svoje načelnike. Ohrabruju neslužbeni podaci koji stižu iz Bosanske Posavine. Unatoč silnim problemima s registriranjem, Hrvati bi mogli u Bosanskom Brodu i Derventi imati i po pet vijećnika u općinskim vijećima, dok bi u Pelagićevu mogli dobiti tri ili četiri općinska vijećnika.   
Zanimljivo je istaknuti kako su hrvatske stranke osvajajući Zapadnohercegovačku i Hercegovačko-neretvansku županiju, u središnjoj Bosni izgubile tri općine u kojima su dosad vladali – Jajce, Novi Travnik i Busovaču. U Jajcu je kandidat Saveza SDA-SBiH Nisvet Hrnjić uvjerljivo s 10 posto osvojio mjesto načelnika ispred Hrvatske koalicije (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU). U Novom Travniku svojevremeno je osnovan Hrvatski narodni sabor. Tu je ideju uništilo nejedinstvo hrvatskih stranaka, što je rezultiralo i činjenicom da su  Hrvati izgubili mogućnost izabrati načelnika na ovim općinskim izborima. Za hrvatski narod je izgubljeno još jedno važno načelničko mjesto koje su imali nakon prošlih općinskih izbora – u Busovači. Po broju stanovnika ove tri općine su manje od pola Mostara, ali je njihova izuzetna važnost bila za uduće ustavne promjene, a gubitkom vlasti Hrvati su izgubili značajne pozicije u pregovorima. Od 10 općina u Srednjobosanskoj županiji Hrvati sada imaju načelnika u dvjema – Kiseljaku i Kreševu. 
 
A. Beus
 
 
Obilježavanje 800. obljetnice ustanovljenja Franjevačkog reda u BiH
Franjevci preko sedam stoljeća u životu Hrvata
MOSTAR – Franjevci cijeloga svijeta obilježavaju 2009. godinu kao 800. obljetnicu nastanka franjevačke obitelji radnim naslovom »Milost početaka«. Franjevci Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i Provincije Bosne Srebrene Uzvišenja sv. Križa, otvorili su jubilarnu franjevačku godinu u BiH, u povodu 800. obljetnice Franjevačkog reda u Srebrenici, a zatvaranje jubilarne godine bit će na Širokom Brijegu, na Čerigaju, 7. listopada. »U životu svake zajednice jubilarne godine su trenuci zahvale, provjere temelja, orijentira i prijeđenog puta. Franjevačka obitelj na svjetskoj razini obilježava 2009. godinu kao 800. obljetnicu nastanka franjevačkog pokreta. Radnim naslovom ‚Milost početaka‘, Red sugerira susret s izvornim Franjinim iskustvom slobode. Franjo, Klara, te mnoga braća i sestre na njihovu putu, slobodu su shvaćali kao oslobođen prostor za Boga u vlastitom životu. Iz te su slobode na originalan način živjeli afirmirajući čovjeka svojim duhovnim, kulturnim, prosvjetnim, karitativnim i društvenim radom«, navodi se iz Uprava franjevačkih provincija u BiH u pozivu na obilježavanje 800. obljetnice nastanka franjevačke obitelji. Dodaje se kako je ljubav jedini razuman i pravedan odnos prema stvorenjima, iskristalizirano je načelo naše duhovne i intelektualne tradicije. »Kako mi franjevci, koji smo već preko sedam stoljeća ukorijenjeni u život hrvatskog naroda i Crkve, te u tijeku dramatične povijesti, u politički različito artikulirani prostor BiH, možemo i danas biti blagoslov onima koji su nas primili, rađali, vjerovali nam?«, navodi se u pozivu. Na sjednici Uprava franjevačkih provincija u BiH odlučeno je da se, kao zajednice sa zajedničkom memorijom i nezaobilazne upućenosti jednih na druge, zaustave pred presudnim pitanjima. »Zaustaviti se u našoj tradiciji ima značenje susreta s istim onim Gospodinom koji je usmjerio Franjin hod. Istovremeno, to je hodočašće našim tragičnim i svetim mjestima, hodočašće duha i intelekta, spoznajama i iskustvima koja imaju snagu obraćenja, uspravljanja i nastavka hoda s Gospodinom«, navodi se iz Uprava franjevačkih provincija u BiH. 
A. Beus
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika