Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ribolov u Plavni

Na teritoriju Općine Bač, s obzirom na veliko bogatstvo vode, razvija se, kako gospodarski, tako i sportski ribolov. Gospodarski ribolov ima veći gospodarski značaj za općinu, ali ne smije se zapostaviti niti onaj sportsko-turistički. Ovoga puta nećemo govoriti o jezeru Provala kod Vajske, iznimno bogato štukom, šaranom, somom, amurom i drugom ribom, niti o ribnjaku Bačka, koje se nalazi uz obalu rijeke Mostonge kod Bača. Prikazat ćemo samo jednu malu, ali veoma staru udrugu sportskih ribolovaca pod nazivom »Beli amur« u Plavni.
Bogatstvo prirodnih osobitosti ovoga prostora daje dobre uvjete za razvoj ribolovnog turizma. Sportsko-rekreativni ribolov se obavlja na samom Dunavu, na kanalima, na brojnim barama i dunavcima. Sportski ribolovci organizirani su u ribolovna društva u pojedinim naseljima. Plavanjci ih rijetko nazivaju ribolovcima ili ribičima, njima se još uvijek više dopada izraz – pecaroši, pa možemo reći da u ovom mjestu ima još puno pecaroša. Ovi pravi pecaroši često se žale na ribokradice, koji na različite nedopuštene načine love veće količine ribe, te lovočuvari imaju dosta posla.
Iz rukopisa najstarijeg člana USR »Beli amur« Eduarda Bazlera (84) može se puno saznati o povijesti ribolova u ovom kraju: »Kada je bilo samo primitivnog pribora za pecanje, bilo je i više lijepe ribe, a sada kada imamo moderan pribor lovimo malo ribe i to većinom kanalske. Koliko je meni poznato, do 1949. godine, kada je donesen prvi Zakon o ribolovu, nigdje još službeno nisu postojale ribolovačke udruge. Zasluga za osnutak udruge u Plavni zasigurno pripada Antunu Šarvariju, poznatom po nadimku Antal Pošta. On je samoinicijativno započeo akciju prikupljanja zainteresiranih i sazvao osnivačku skupštinu u svibnju 1950. godine. Društvo je registrirano pod nazivom SRU »Napredak«.
»Kada je Plavna pripojena kotaru Bačka Palanka, udruga je ponovno registrirana i dobila novi naziv ‘Dunavac’. Tada su nam članovi bili i lovci i ribolovci iz Bođana, Bača, Selenče pa i Vukovara. Kao prosvjetni djelatnik oformio sam u osnovnoj školi ribolovački pomladak koji sam vodio 33 godine, a 10 godina sam bio stalni tajnik udruge. Godine 1960. naša udruga promjenom Statuta ribolovačkog saveza Vojvodine postaje ribolovačkom sekcijom. Tada se osniva zajednička udruga u Baču pod nazivom ‘Podunavlje’. Godine 1975. napuštamo zajedničku udrugu i osnivamo novu, koja je registrirana pod nazivom ‘Beli amur’. U to vrijeme istaknuti članovi udruge, među ostalim, bili su Velja Šimić i Steva Ivanić. Ja tada bez ulova nikada nisam došao kući s pecanja. Ribolovni tereni od tada postaju sve više opustošeni od ribokradica i moralo se raditi poribljavanje na Dunavu i kanalima u našem ritu...« 
Danas ova udruga, na čijem su čelu predsjednik Ivan Dumendžić i tajnik Slobodan Zeljković, ima 152 člana, od toga 22-oje djece i 6 žena, a najmlađi član ima svega 8 godina. Prema planu, članovi udruge organiziraju akcije čišćenja otpada pokraj kanala, poribljavanje i druge aktivnosti. Pokatkad organiziraju i večere, a svake godine početkom lipnja održavaju natjecanje u lovu ribe udicom na plovak. Ove godine na ovoj je manifestaciji sudjelovalo 38 natjecatelja. Vjerojatno je svakom ribiču najveća radost uloviti što veću ribu, no, za mnoge će rekordan ulov Eduarda Bazlera 27. svibnja 1960. godine, som od 34 kilograma, ostati samo san.
Zvonimir Pelajić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika