Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mračnim putevima života do svjetlosti blagoslova

Ovisnost mladih ljudi o lakim i teškim drogama posljednjih je godina uzela maha i na području Vojvodine, što je bilo razlogom osnivanja Zajednice za pomoć ovisnicima »Hosana« u Starom Žedniku. 
Ulaskom u zajednicu momci prolaze program u trajanju od tri godine, koji se temelji na molitvi, radu, međusobnoj pomoći i uzajamnom povjerenju. Nakon završenog programa dobivaju blagoslov i izlaze iz zajednice u vanjski svijet. 
Tako su protekloga vikenda trojica momaka, dvojica iz Vojvodine i jedan iz Međugorja, dobili blagoslov, što je bio razlog za radost i slavlje početka novog, boljeg načina života. 
Osim njihovih obitelji i momaka koji žive u zajednici »Hosana«, ovom prigodom u Starom Žedniku okupila su se i njihova braća iz zajednice »Milosrdni Otac« iz Međugorja, te iz zajednice »Tau« iz Slovenije. 
O momcima skrbi stručni tim, čiji je član i dr. mr. Nikša Petric iz zajednice »Milosrdni Otac« iz Međugorja. On ističe da rad u zajednici podrazumijeva interdisciplinarnu suradnju, odnosno podjednaku zastupljenost medicine, psihologije i duhovne pomoći, u što se uključuje i rad s obitelji ovisnika. »Na temelju iskustva u radu s mladima dolazim uglavnom do istoga zaključka, a to je da je uzrok problema ovisnosti obično u obitelji, a društvo i sve ostalo je samo posljedica tih problema. S jedne strane prisutne su frustracije i očekivanja roditelja, a s druge nemogućnost ostvarenja roditeljskih očekivanja od strane djeteta, koje tada nalazi kvazisigurnost u drogi«, objašnjava Petric.
Trenutačno se u sve tri zajednice nalazi sedamdeset mladića, od kojih je čak polovica s područja Vojvodine. Međutim, uznemirujuća statistika o sve većem broju mladih ovisnika u ovim krajevima može se ublažiti činjenicom da postoji »utočište«, ali još je značajnija želja za povratak na »pravi put«. Jedan od »povratnika« je i dvadeset četverogodišnji Subotičanin Igor, koji je, i nakon dobivenog blagoslova, svoj put odlučio nastaviti u Zajednici »Hosana«, ali od sada u ulozi voditelja. »Ovdje sam stekao korisna znanja i iskustvo, koje ću nastojati iskoristiti kako bih pomogao mladićima, koji prolaze program kroz koji sam i ja prošao. Na izlazak sam se pripremio, iako ipak postoji određena mjera opreza i neizvjesnosti«, kaže Igor.
Svečano misno slavlje održano u crkvi Isusovog uskrsnuća u Subotici predvodio je vlč. dr Marinko Stantić, uz koncelebraciju fra Svetozara Kraljevića iz Međugorja. Tijekom svete mise jedan od roditelja svjedočio je o teškim trenutcima borbe s drogom u obitelji i na taj način podijelio iskustvo s ostalim roditeljima, čija se djeca nalaze u zajednicama. Blagoslov trojice momaka uljepšala je pjesma VIS-a »Proroci«.
Sljedeće odredište bila je Osnovna škola »Matija Gubec« u Tavankutu, gdje je, zahvaljujući razumijevanju i predusretljivosti ravnateljice škole Stanislave Stantić – Prćić, upriličen ručak i druženje jedne velike obitelji, okupljene poželjeti Igoru, Ivanu i Nenadu dobrodošlicu u bolje, ljepše, sigurnije sutra.
Marija Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika