Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dva turistička cvijeta u Somboru
 
SOMBOR – Svake godine Turistička organizacija Srbije dodjeljuje nagradu »Turistički cvijet« u dvanaest kategorija. U općini Sombor su nedavno ove nagrade dobili tkačnica »Novitet-Dunav« iz Bezdana i etno kuća »Bakin salaš« koja se nalazi na Bezdanskom putu. Tkačnica »Novitet-Dunav« je osnovana 1951. godine i bavi se tkanjem svilenog damasta. Zanatstvo umjetnog tkanja potječe iz Češke, odnosno Mađarske, odakle je preneseno na naše prostore krajem XIX. stoljeća, kao i oprema, odnosno razboji. Očuvanjem stare, ručne proizvodnje, »Novitet-Dunav« iz Bezdana je ostao jedinstven u Europi.
Bakin salaš je sagrađen 1918. godine i raspolaže  crvenom, žutom i plavom dvoranom, te gonkom čiji je kapacitet 50 mjesta. Ovaj salaš uz ugodan ambijent i zvuke tamburaša nudi i raznovrstan jelovnik starih jela.
Nagrada »Turistički cvijet« dodjeljuje se svake godine u više kategorija, a natječaj se obavlja preko turističkih organizacija gradova, općina i sredstava javnog informiranja.
Z. G.
 
Blagoslov torbi na proštenju
 
SOMBOR  – Crkva Presvetog Trojstva u Somboru u prošlu je nedjelju, 5. listopada, proslavila svoje drugo proštenje. Ova je crkva sa samostanom nekada pripadala franjevcima, stoga se uz proštenje na blagdan Presvetog Trojstva slavi i proštenje na blagdan Svetoga Franje. Svetu misu je predvodio fra Ivan Cvetković iz franjevačkog samostana u Subotici, uz koncelebraciju župnika domaćina preč. Josipa Pekanovića.
Fra Ivan Cvetković je u svojoj nadahnutoj propovijedi želio naglasiti kako život svakoga čovjeka ima smisla, mada se često znamo upitati zašto smo rođeni u toj i toj zemlji, od tih roditelja, zašto smo određene vjere i određene nacionalnosti. Fra Ivan je naglasio kako je sveti Franjo ljubio sva Božja stvorenja, te nije htio zgaziti ni najmanjeg crva jer i on ima svoje poslanje. Tako i mi ljudi imamo svoje poslanje i naš život ima smisla ako živimo po Božjim zapovijedima. 
Na ovoj su se svetoj misi okupila djeca koja pohađaju vjeronauk iz svih somborskih osnovnih škola, te je župnik preč. Josip Pekanović na kraju svete mise blagoslovio školske torbe. Djeca četvrtog razreda su napravila lijepu sliku crkve koja je bila izložena u crkvi, a poslije svete mise vjernici su mogli pogledati izložbu slika u hodniku samostana, sa susreta skupine slikara koji su prošloga ljeta jedan dan boravili  u župi.
Z. Gorjanac
 
Tavankućani na festivalu
 
BUŠEVEC – U organizaciji Ogranka seljačke sloge Buševec proteklog je vikenda održan 4. međunarodni tamburaški festival u Buševcu, selu udaljenom 25 km južno od Zagreba. Da tamburica kao glazbalo nije omiljena samo u Hrvatskoj, dokazali su tamburaški sastavi, društva i ansambli iz – Slovenije, Češke, Slovačke, Vojvodine, Mađarske i Makedonije. Tamburaški festival u Buševcu bio je upotpunjen nastupom gostiju iz Zagreba i Mraclina, te domaćina Ogranka seljačke sloge. Vojvodinu je predstavljao tamburaški sastav HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta pod ravnanjem Stipana Jaramazovića.
Festivalska večer tamburaške glazbe održana je u Domu kulture u Buševcu. Tijekom programa čuli su se zvuci tradicijskih pjesama i skladbi komponiranih za tamburaške orkestre. Tavankutski tamburaši predstavili su publici tri instrumentalne skladbe – »Gazdačko kolo«, »Hora di koncert« i »Tavankutski marš«, dok je pjesmu Zvonka Bogdana otpjevao solist Boris Godar.
Članovi tamburaških sastava nastupili su odjeveni u narodne nošnje zemalja iz kojih dolaze, a dodijeljena je i nagrada za najbolji tamburaški sastav po izboru gledateljstva.
Nakon službenog dijela programa upriličeno je druženje, gdje je svaki od sastava predstavio dio neobveznog glazbenog repertoara po vlastitom izboru.
Posljednji dan Tamburaškog festivala završio se sudjelovanjem svih gostiju, zajedno s domaćinima, na svetoj misi. 
M. Matković
 
Jesen bogata umjetničkim izlaganjima
 
TAVANKUT – Slamarski odjel HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, jesen je započeo brojnim izložbama, gostovanjima i predstavljanjem svojih radova, te organiziranjem radionica.
Tako su članice ovog odjela sudjelovale na »Berbanskim danima« na Paliću i tom prigodom osvojile prvo mjesto za najljepši suvenir, perlicu od slame. Već sljedeći tjedan slamarke su se preselile na drugu manifestaciju jesenskih proslava u Srijemske Karlovce. Na poziv Turističke organizacije ove srijemske općine, krajem rujna slamarke HKPD »Matija Gubec« izložile su svoje radove u galeriji Kulturnog centra na izložbi pod nazivom »Putevi etno suvenira« u okviru manifestacije »Karlovačka berba grožđa«.
Listopadne aktivnosti ove neumorne kulturne djelatnice započinju, prema riječima voditeljice Jozefine Skenderović, u Kanjiži, na tjednu slikara amatera, gdje će izložiti svoje radove nastale u tehnici slame. Kako doznajemo, već sredinom listopada odlaze na »Katarinski sajam« u Slavonski Brod.
Uzimajući u obzir ovovremeni način života slamarke su svijetli primjer sveprisutnosti na kulturnim manifestacijama i samopromociji koja je hvale vrijedna.
L. Suknović
 
Festival etno hrane, radinosti i folklora
 
SOMBOR – Krajem rujna na Trgu Presvetog Trojstva održan je Drugi festival etno hrane, radinosti i folklora u organizaciji udruge proizvođača organske hrane »Eko energy« iz Sombora. Festival je otvorio predsjednik udruge Jovica Kelić, a pokraj dobre i zdrave hrane i pića, Somborci su mogli uživati i u bogatom kulturno-umjetničkom programu. Najveću pažnju su u ovom dijelu programa privukle mažoretkinje iz Sonte. Na festivalu je bilo oko dvadeset izlagača iz Sombora i okolice, a pokraj degustacije hrane moglo se ponešto naučiti, vidjeti neki stari zanati i kupiti interesantni suveniri i knjige. Najbolji izlagači su dobili priznanja, a svaki sudionik ovog festivala dobio je zahvalnicu.
 Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika