Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Srednja tehnička škola konačno dobila sportsku dvoranu 
 
U srijedu 1. listopada 2008. godine, prigodnom manifestacijom otvorena je novosagrađena sportska dvorana Srednje tehničke škole u Subotici, poznatije kao MEŠC. Ovaj projekt vrijednosti milijun i pol eura financirala je AP Vojvodina, a manji dio sredstava donirao je Grad Subotica. Radovi su započeli siječnja 2008. godine. Ova škola broji preko 1500 učenika, raspoređenih u 63 odjela i tri odsjeka: elektrotehnika, strojarstvo i promet. Do sada su učenici imali tjelesni odgoj na vanjskim terenima škole ili u maloj sportskoj dvorani, koja je renovirani dio školskih pomoćnih prostorija. 
Na otvorenju dvorane su, između ostalih, nazočni bili i gosti i to predstavnici vojvođanske vlade na čelu s predsjednikom Bojanom Pajtićem i Modestom Dulićem, te gradonačelnik Subotice Saša Vučinić sa suradnicima. Na početku manifestacije ravnateljica Srednje tehničke škole Eržebet Ivanović prigodnim je govorom prvo zahvalila na uspješno realiziranom projektu i izrazila nadu da će, s obzirom da se dvorana otvara u godini olimpijade, iz nje poteći i neki olimpijac. Presijecanjem vrpce Bojan Pajtić je dvoranu i službeno otvorio. Učenici su izveli prigodan program, da bi na kraju gosti i učenici igrali odbojku i prvi okusili čari novog igrališta.
Dvorana je površine 1800 četvornih metara, s terenom veličine rukometnog igrališta, pomoćnim prostorijama, prostorijama s gimnastičkim spravama i tribinama.
M. Mandić
 
Dan kulture njemačke zajednice 
u Subotici 
 
Nacionalno vijeće Nijemaca u Srbiji i Njemački narodni savez iz Subotice organiziraju u subotu, 11. listopada, Dan kulture njemačke zajednice u srbiji. Manifestacija će biti održana u velikoj dvorani MKC »Nèpkőr« u Subotici s početkom u 10 sati. Predstavit će se zborovi, glazbenici i drugi umjetnici njemačke zajednice iz Srbije kao i folklorne skupine Nijemaca iz Hrvatske i Mađarske. Njemački narodni savez iz Subotice kao domaćin predstavit će se sa svojim kulturnim odjelima, koji njeguju njemački jezik i kulturu. Posebnu draž programu dat će djeca iz vrtića »Palčica« u Subotici, gdje su prvi put u Srbiji formirane grupe i na njemačkom jeziku. Za sve zainteresirane ulaz je slobodan. 
H. R.
 
Metalci na trgu
 
U utorak 7. listopada, na glavnom gradskom trgu u Subotici sindikati metalaca organizirali su javni skup na kojemu su upoznali javnost s problemima svoje struke.
Centralni komitet Svjetske federacije metalaca pokrenuo je globalnu akciju protiv nesigurnoga posla i dostojanstva radnika. Na osnovi prijedloga članica IMF-a preporuke su usuglašene na sastancima održanima u Salvadoru i Brazilu i grupirane su kao: industrijske, političke, pravne i međunarodne. Ovakve manifestacije, kakva je bila ova u Subotici, rade se po prvi put diljem svijeta, a ovaj je dan iskorišten za zajednički javni nastup nekoliko sindikata metalaca. Slične akcije rađene su u Nišu i Beogradu, izjavio je u kraćoj izjavi za naš tjednik Dragan Grozdanović uime organizatora ove sindikalne akcije.   
D. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika