Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Besplatna pravna pomoć za građane

Prije nekoliko mjeseci službeno je potpisan ugovor o provođenju projekta besplatne pravne pomoći u Gradu Subotici. Potpisan je između Grada Subotice i pučkog pravobranitelja Katalonije, Izvršnog vijeća Vojvodine i Odvjetničke komore Vojvodine. O aspektima ovog iznimno značajnog projekta koji će umnogome olakšati ostvarivanje i zaštitu prava građana slabijeg imovinskog stanja razgovarali smo sa Zlatkom Marosiukom, gradskim pučkim pravobraniteljem (ombudsmanom).
Krajem lipnja ove godine potpisan je ugovor o provođenju projekta besplatne pravne pomoći. Tko će ga financirati?
Dana 24. lipnja 2008. godine Grad Subotica je potpisao ugovor o provođenju projekta besplatne pravne pomoći a isti je ugovor potpisalo još 13 općina: Ada, Bečej, Čoka, Mali Iđoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Opovo, Odžaci, Plandište, Sremski Karlovci, Žitište, Bela Crkva i Titel. U gradovima Zrenjanin i Pančevo ovaj se projekt provodi još od  2005. godine. Ovaj ugovor je zaključen na temelju sporazuma kojeg su još 20. prosinca. 2007. godine zaključili pučki pravobranitelj Katalonije, Odvjetnička komora Vojvodine i Izvršno vijeće Pokrajine. Po ovome sporazumu pučki pravobranitelj Katalonije se obvezao u proračunskoj 2008. godini realizirati projekt besplatne pravne pomoći u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, i to s 50.000 eura, Izvršno vijeće Pokrajine s 55.000 eura, a projekt će biti implementiran od datuma potpisivanja, 20. prosinca 2007. godine, do 31. ožujka 2009. godine. Grad Subotica će u ovom projektu sudjelovati s 1920 eura na ime troškova pravnih savjeta i s 10 posto na ime administrativnih troškova, što čini ukupan iznos od 2112 eura za naprijed navedeno razdoblje.
U čemu se ogleda značaj ovoga projekta?
Projekt pružanja besplatne pravne pomoći višestruko je značajan. Mogućnost da se onima koji se nalaze u teškom ekonomskom položaju pruža stručna pomoć u pravnim postupcima ima prije svega značajnu socijalnu i humanitarnu dimenziju a pridonosi i ostvarivanju vladavine prava. Sustav besplatne pravne pomoći uveden po ovom projektu stvara koordiniran, u odnosu na državu koherentan i ekonomski održiv globalni model besplatne pravne pomoći, koji garantira da državna uprava ispunjava svoje međunarodne obveze vezane uz pravo na jednak pristup pravdi, što je važan element  usvajanja europskih standarda na ovom polju zaštite. 
Također, značaj ovog projekta besplatne pravne pomoći u kome usluge pruža Odvjetnička komora jest karakter neovisne i automne službe, kako to i predviđa članak 57. Ustava Srbije. Po tom članku Ustava jamči se neovisna pravna pomoć, koja se upravlja jedino zakonom. Naime, sustav jamči neovisnost odvjetnika i njegovu slobodu izražavanja na sudu, potpunu lojalnost klijentu, kao i profesionalnu povjerljivost. Odvjetničke komore kontroliraju etičke principe po kojima se odvjetnici trebaju vladati u pružanju besplatne pravne pomoći i istovremeno im garantira neovisnost u odnosu na tijela vlasti. 
Kome se može obratiti osoba kojoj je potrebna besplatna pravna pomoć?
Besplatna pravna pomoć sastoji se od službe za besplatno pravno savjetovanje, koja daje besplatne pravne savjete svim građanima koji joj se obrate za pomoć. Za to su samo dva uvjeta – da je građanin stanovnik Subotice, da ima prebivalište u Subotici i da u predmetu njegova pravnog interesiranja punomoćnik ili neki odvjetnik ni na koji način nije sudjelovao. Sa službom za besplatno pravno savjetovanje već smo započeli i to 7. srpnja 2008. godine, a besplatnu pravnu pomoć pružaju odvjetnici s liste Odvjetničke komore Subotica. Princip prijavljivanja je bio dobrovoljan i za sada su se šestorica odvjetnika prijavila za rad u službi. Koordinacija i dogovor također idu i preko ureda općinskog ombudsmana, koji je u ime Grada odgovoran za provođenje i realizaciju projekta. 
Također preko ureda ombudsmana, preko telefona 626-898 građani mogu dobiti informaciju i zakazati primanje u samoj službi besplatne pravne pomoći. Služba je locirana u zgradi Nove općine u dvorani broj 2 i radi svakoga ponedjeljka i petka u vremenu od 13 do 17 sati. Zadatak ove službe jest da daje pravne savjete i informira građane treba li im odvjetnik, ili ako to nije potrebno upućuje ih na ustanovu ili tijelo mjerodavno za rješavanje njihovog problema. Uspostavljanjem ove službe projekt nije završen. U planu je od rujna ove godine krenuti u drugu fazu projekta sa službom za besplatno zastupanje pred sudovima. U osnovi, od rujna će se ove službe objediniti, jer ukoliko je potrebna intervencija odvjetnika zainteresiranoj strani će se predati zahtjev za besplatno zastupanje pred sudovima i tražiti da se dostavi dokumentacija o osobnim i ekonomskim prilikama, koja se podnosi povjerenstvu za besplatno zastupanje sastavljenom od predstavnika Odvjetničke komore i predstavnika Grada, koje predlaže dodjeljivanje odvjetnika i besplatno zastupanje. 
Samim ugovorom o provođenju projekta besplatne pravne pomoći još nije regulirano koji će građani imati pravo na besplatno pravno zastupanje, međutim, iz pravilnika koji se primjenjuju u općinama Zrenjanin i Pančevo siguran sam da će uvjeti za besplatno pravno zastupanje pred sudovima biti isti i u našem gradu, a oni su sljedeći: 
da građani imaju prebivalište na teritoriju Subotice, da su korisnici materijalnog osiguranja obitelji, da su zaposlenici ili umirovljenici čiji prihodi nisu veći od polovice prosječne plaće u Subotici za prethodnu godinu, da su nezaposleni, da su osobe pod starateljstvom, da su maloljetne osobe, da su žrtve nasilja u obitelji i da su samohrani roditelji čiji prihodi nisu veći od polovice mjesečne plaće u Subotici za prethodnu godinu. 
Koliko je građana iskoristilo ovu zakonsku mogućnost?
Ovakav sustav pružanja besplatne pravne pomoći široko je prihvaćen među građanima u gradovima koji su ranije osnovali službu za besplatnu pravnu pomoć, što govori i podatak da se u Zrenjaninu izravno iz općinskog proračuna projekt financira duže od 3 godine, a od 2003. godine, kada je u Republici Srbiji počelo uspostavljanje sustava besplatne pravne pomoći, usluge službe besplatnog pravnog savjetovanja iskoristilo je preko 12.500 osoba, dok je pred sudovima zastupano 750 korisnika.                                            g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika