Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjedan hrvatskih manjina

U Zagrebu je od 6. do 10. listopada održan 14. po redu »Tjedan hrvatskih manjina«, tradicionalna manifestacija pripadnika autohtonih hrvatskih manjinskih zajednica koji svake godine u glavnom gradu svih Hrvata, uvijek na nov i originalan način predstavljaju svoj život i svoje stvaralaštvo u zemljama u kojima žive već stoljećima. »Tjedan hrvatskih manjina« tradicionalno organizira Hrvatska matica iseljenika, središnje mjesto okupljanja hrvatskog iseljeništva diljem svijeta, a ovogodišnje priredbe se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. 
Tjedan je 6. listopada svečano otvorio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika za pitanja političkog sustava, ukazujući na činjenicu da hrvatski narod širom svijeta ima jednu od relativno najvećih iseljeničkih zajednica te da je za njih ova manifestacija od najveće važnosti. »Upravo iz tih razloga Hrvatska matica iseljenika je središnje mjesto stalnog kontakta hrvatske države sa svojim iseljeništvom, a »Tjedan hrvatskih manjina« je dobrodošla prigoda da vi, pripadnici autohtonih hrvatskih manjina, dođete u Hrvatsku kao u svoj dom i predstavite svoju kulturu i običaje čuvane stoljećima«, rekao je dr. Lončarević.
POZDRAV IZ BAČKE, SRI-JEMA I BANATA: »Donosimo vam pozdrave Hrvata iz Bačke, Srijema i Banata, s porukom da stojimo čvrsto u obrani svoga identiteta, te da nećemo dopustiti zatiranje cjelovitosti i svetosti hrvatskog stabla kojem pripadamo«, pozdravio je sve nazočne predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbije Branko Horvat te dodao kako sve nacionalne zajednice koje se predstavljaju na »Tjednu hrvatskih manjina« čine bogatstvo kolorita hrvatske nacije i kulture. »Onaj biser tog kolorita kojega mi ovog tjedna predstavljamo jest zajednica Hrvata iz Vojvodine, međutim i taj biser zapravo nije biser samac, već niska bisera koju čine bunjevački Hrvati sa sjevera Bačke, podunavski Šokci, najautohtoniji srijemski Hrvati i drevne enklave iz Banata. U ime tog dijela hrvatske zajednice, koji na ovim prostorima piše duga stoljeća svoje povijesti, donosimo naš poklon domovini, donosimo dio kulturnog obilježja iz baštine naših predaka, obilježja kojima se dičimo i ponosimo«, zaključio je svoj govor predsjednik Horvat.       
Ove godine program »Tjedna hrvatskih manjina« je raznovrstan, a kreiraju ga pripadnici hrvatskih manjina iz Austrije, Italije, Mađarske i Slovačke, te iz Srbije, posebice iz Vojvodine. Tako je prvog dana Tjedna, odmah iza svečanog otvaranja, otvorena izložba »Drevni kamen moliških Hrvata«, autora Antonia Sammartina, a u večernjim satima održan je koncert Folklornih ansambala »Baranja« iz Pečuha i »Dr. Ivan Ivančan« iz Zagreba.
RAZNOVRSTAN PROGRAM:  Hrvatska nacionalna zajednica iz Vojvodine predstavila se u utorak, 7. listopada, kazališnom predstavom »Ljubavno pismo« Koste Trifkovića u izvedbi Dramskog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice i koncertom pjevačkog zbora KUDH-a »Bodrog« iz Bačkog Monoštora. HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice nastavak je djelovanja svog prethodnika HKUD-a »Bunjevačko kolo« koje je osnovano 1970. godine, a svojom dugom tradicijom i živom aktivnošću svih odjela (folklorni, glazbeni, likovni i dr.) s pravom nosi epitet kulturnog centra Hrvata u Subotici. Prije tri godine obnovljen je i rad Dramskog odjela, koji u svojim kazališnim nastupima njeguje ikavicu, dijalekt bačkih Hrvata, a u Zagrebu su se uspješno predstavili komedijom »Ljubavno pismo«, u kojoj zamjena pisama dovodi do komičnih situacija u kojima se oslikavaju karakter i narav likova koji su uvučeni u igru. KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora osnovano je početkom 2002. godina kako bi zajedničkim radom i druženjem njegovali narodne običaje, izvorni način pjevanja te sakupljali i čuvali narodne nošnje. Da bi mogli uspješno njegovati narodne šokačke plesove i izvorno šokačko pjevanje, osnovali su folklornu i pjevačku grupu, a s radom je nedavno počela i literarna grupa. U Zagrebu su, u crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu, održali koncert marijanskih i drugih crkvenih pjesama.
U četvrtak 7. listopada, predstavljene su knjige »Nuovo Selo se smije«, autora Viliama Pokornog i »Ljeto va jačka Hrvatskoga Jandrofa«, autora Radoslava Jankovića, uz glazbeni program i nastup pjevačkog društva iz Hrvatskog Jandrofa. 
»Tjedan hrvatskih manjina«, 14. po redu, završava danas, 10. listopada, predstavljanjem zbirke pjesama »Pjesme na dvi jeziki«, autora Antona Leopolda te koncertom »Zajednički korijeni« Tamburaškog orkestra i zbora »Pinkovec« u Hrvatskom glazbenom zavodu.
Zlatko Žužić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika