Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Andrija Ađin iz Sonte novi dopredsjednik stranke

U prostorijama Doma DSHV-a, 3. listopada održana je V. sjednica Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Skoro cjelokupna sjednica bila je posvećena kadrovskim rješenjima, kako u samoj stranci tako i u predstavničkim tijelima AP Vojvodine.
Vijeće DSHV-a je umjesto dosadašnje dopredsjednice DSHV-a Antonije Čote, koja je isključena iz DSHV-a, iz podružnice DSHV-a Sombor izabralo nastavnika razredne nastave iz Sonte Andriju Ađina. Ovom odlukom DSHV i konkretno vrši decentralizaciju rada, jer ne smijemo zaboraviti da se ovih dana očekuje otvorenje Ureda DSHV-a i to upravo u Sonti.
Za nove predstavnike DSHV-a u izvršnoj vlasti AP Vojvodine na mjesto pomoćnika pokrajinskog tajnika izabrani su dipl. ing. Mato Groznica kao predstavnik iz Srijema i dipl. ecc. Stipo Kolak kao predstavnik iz Subotice. Vijeće je zaključilo da se u pregovorima inzistira na tomu da novi predstavnici DSHV-a budu u jednom od resora vezanih uz kulturu, informiranje, uporabu jezika i pisma, školstvo i dr.
Vijeće DSHV-a donijelo je također odluku da se u novootvorene urede DSHV-a u Somboru i Sonti, od 1. listopada na određeno vrijeme u radni odnos prime dvije djelatnice, a to su: Marija Radoš i Renata Kuruc.
Također je donesena odluka da se izvrši kooptiranje članova Vijeća: iz Bačkog Brega namjesto Marina Katačića – Ivan Gorjanac i namjesto Vinka Jozića iz Sombora – Zoran Čota.
Predstavljeni su i novi predsjednici Mjesne organizacije Sombor II. – Aleksandar Sabo, i Mjesne organizacije DSHV Sombor III. – Celina Matarić-Švraka, koji su izabrani na upravo održanim izbornim skupštinama mjesnih organizacija u podružnici Sombor.
Pri kraju sjednice, vijećnicima su prezentirani troškovi organiziranja skupa Mladeži DSHV-a »Hrvatski majur 2008.« i posjeta senjskoj okolici iz programa »Putovima Bunjevaca«. Odlučeno je također da se pomogne MO DSHV Bački Breg oko izgradnje »Šokačke kuće« kupnjom 10.000 rabljenih crijepova, te da se pomogne članu Vijeća, osnivaču i aktivistu DSHV-a iz Sonte Marku Silađevu, zbog teške bolesti u obitelji, u dinarskoj protuvrijednosti iznosa od 500 eura.
Vijeće DSHV se odlučno protivi stanju u školovanju na hrvatskome jeziku, u kojemu ni do dana održavanja sjednice Vijeća nisu riješeni udžbenici na hrvatskome jeziku te je u prigodi toga izdalo službeno priopćenje za javnost.
S obzirom na to da je dopredsjednik DSHV-a Josip Gabrić nazočio tribini SVM-a u svezi s aktualnim temama vezanim za novi Statut APV i prednacrt novog zakona o nacionalnim vijećima, vijećnici su upoznati s ova dva veoma važna akta i za hrvatsku manjinsku zajednicu.
Na samom kraju sjednice Vijeća DSHV-a, vijećnicima je podijeljen pročišćen tekst Statuta DSHV-a od Statutarne komisije i prijedlog novoga Poslovnika o radu Vijeća, te su vijećnici zamoljeni svoje primjedbe na spomenute akte dostaviti u Ured DSHV-a tijekom predstojećih mjesec dana. Predsjednik podružnice DSHV-a Sombor Mata Matarić obavijestio je vijećnike da će službeno otvorenje Ureda DSHV-a u Somboru i Sonti, te proslava 18. obljetnice osnutka somborske podružnice DSHV-a biti održano u petak 25. listopada, pa je tom prigodom na ovu proslavu pozvao sve članove i simpatizere DSHV-a.
Siniša  Skenderović
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika