Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novine naše svagdašnje

Novine naše svagdašnje
 
Naš se tjednik pojavio danas na kioscima u novom ruhu. Dizajn naslovne stranice uradio je akademski slikar Ivan Balažević. U svijetu suvremenih vizualnih komunikacija, novinama još uvijek pripada iznimno mjesto, ali u eri on-line medija, mijenja se i položaj novina, te urednici nastoje odgovoriti novim okolnostima mijenjajući i dizajn novina. Iako su novine tradicionalno komunikacijsko sredstvo, one ne mogu ostati po strani od suvremenih dizajnerskih iskustava. Naravno, i zalaganjem tehničkog urednika našeg tjednika, proces oblikovanja stranica novina nije sveden na puki servis »prelamanja« stranica. Bez obzira na specifičnosti pojedinih novina, izgled novina odražava opću kulturu određene sredine i precizno dekodira stanje duha, a koliko je važan vizualni identitet pokazuju i brojni primjeri gradova koji ulažu u razvoj svog imidža. Primjerice, Istarska je županija razvila cijeli projekt na temu svog identiteta. U našem tjedniku, iz broja u broj, nastojimo posložiti priču o životu hrvatske zajednice u Srbiji kroz skup značajki kroz koje se zrcali njen identitet.
Nacionalne manjine su u iščekivanju novog zakona o nacionalnim vijećima. Prema najavama ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, taj bi novi zakon trebao biti donesen do kraja godine. Glavna tema oko koje se vode rasprave glede ovog zakona jest način izbora vijećnika. Postoje različiti prijedlozi pojedinih nacionalnih vijeća i manjinskih političkih stranaka. U igri su dvije opcije: neposredni izbori na osnovi posebnog biračkog popisa, ili elektorska opcija s ovjerenim potpisima. Sada funkcioniraju vijeća manjinskih nacionalnih zajednica u sastavima kojima je istekao mandat, a kakogod bilo, nakon zakonskih rješenja ubrzo će uslijediti izbori za nove sazive vijeća. 
Ovoga tjedna srednji tečaj eura prvi je put poslije tri mjeseca bio iznad 79 dinara, no guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže kako će tečaj dinara ostati stabilan i pokraj svjetske financijske krize, te da građani mogu »mirno spavati« kada je u pitanju novac koji imaju u bankama u Srbiji. Lijepo je »mirno spavati«, ali je činjenica da će se svjetska ekonomska kriza odraziti na rast kamatnih stopa u Srbiji, zbog rasta kamatnih stopa na europskom tržištu. Prema procjenama ekonomista, građani koji plaćaju mjesečne rate stambenih kredita već osjećaju posljedice krize, bez obzira što »mirno spavaju«, a prema istim ocjenama stručnjaka, tek će ih osjetiti u idućem razdoblju, jer nema izgleda da će se smanjiti ove kamatne stope. No dobro, a za utjehu: novcem možete kupiti krevet i postelju, ali ne i san.
Z. S. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika