Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zdrav sport i uživanje u prirodi

Na nedavnoj kriterijskoj jedriličarskoj regati, voženoj na jezeru Palić, domaća natjecateljica Larisa Buljovčić (1996.) osvojila je 4. mjesto u klasi Optimist i nastavila niz dobrih ovogodišnjih rezultata. U pauzi između dviju utrka, točnije u vrijeme čekanja na potrebnu snagu vjetra koji toga vikenda nije bio »na ruku« ovome lijepome sportu na vodi, načinjen je ovaj razgovor na temu jedrenja.
Kada si prvi put sjela u jedriličarski čamac i »razvila« jedro?
Na prijateljičin nagovor, u svibnju 2007. godine odlučila sam se okušati u jedrenju. No, baš kao i sada, toga dana nije bilo nikakvoga vjetra, pa smo se na koncu, veslajući, vratili do kopna.
Što Te je privuklo ovome lijepome olimpijskome sportu?
Ponajprije osjećaj slobode kretanja na vodi uz pomoć prirodne snage vjetra, užitak provođenja vremena u prirodi, i nadasve u društvu brojnih ljubitelja jedriličarskog sporta.
Koliko Ti je bilo potrebno vremena svladati osnove jedriličarstva?
Vrlo sam brzo »pohvatala« osnovne, potrebne radnje za upravljanje jedrilicom i već u rujnu (2007.) sam se natjecala na svom prvom službenom natjecanju. Najteže je bilo svladati vještinu balansiranja, potom je slijedila vještina vezivanja jedra, držanja rastojanja prema drugim čamcima i ostalih potrebnih radnji za nesmetano bavljenje ovim sportom.
Je li bilo nekih »neugodnijih« situacija?
Jednom sam se, zbog lošijeg vremena i jačeg vjetra prevrnula i završila u vodi, ali se nisam uplašila i ubrzo sam se, istina  posve mokra, vratila u čamac i nastavila s vožnjom.
Straha nije bilo zasigurno zahvaljujući okolnosti da si dobra plivačica.
Naravno. Svaki potencijalni jedriličar mora znati plivati, upravo zbog sličnih situacija koje se mogu dogoditi tijekom boravka na vodi.
Nije li opasno po zdravlje »kupati« se, istina neplanirano, u godišnjem dobu izvan kupališne sezone?
Iako je bio listopad, kada se taj događaj zbio, i voda je bila prilično hladna, nisam osjetila nikakvih posljedica po zdravlje. Stalan boravak na svježem zraku u mnogome osnažuje zdravlje, što je jedna od velikih prednosti jedriličarskoga sporta.
Koliko često treniraš i izlaziš »na vodu«?
Tijekom protekloga školskoga raspusta trenirala sam 4-5 puta tjedno, ali otkada je počela škola treniram isključivo preko vikenda i to maksimalno 3 sata.
Koji je Tvoj najbolji dosadašnji rezultat?
Ove godine na državnom prvenstvu u klasi Optimist, voženom u Golupcu, uspjela sam u jednoj od utrka osvojiti 2. mjesto. S obzirom da sam u ovome sportu tek nešto više od godinu dana, vrlo sam zadovoljna dosadašnjim postig-nutim rezultatima.
Klasa Optimist se vozi do petnaeste godine starosti, a što bi željela voziti kada prerasteš najmlađu jedriličarsku klasu?
Zasigurno ću se odlučiti za klasu 470 jer se ona vozi u paru, pa ću biti u čamcu skupa s još jednom drugaricom. Tijekom plovljenja zna biti ponekada i dosadno kada si sam u čamcu, a ovako ćemo moći malo i popričati...
Jedrenje je olimpijski sport i nastup na Olimpijadi jamačno je san svakoga jedriličara i jedriličarke.
Voljela bih izboriti plasman na Olimpijadu 2012. godine u Londonu, ali je to za sada samo lijepi sportski san. No nikad se ne zna...   
     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika