Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U 200-tinjak škola u Republici Hrvatskoj
Univerzalna športska škola
 
Prema najavama Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS), od 1. listopada u 200 osnovnih škola diljem Hrvatske s radom će početi 208 odjeljenja Univerzalne športske škole, čiji je cilj uključiti što više učenika nižih razreda u sustav organiziranog tjelesnog vježbanja.
Uz ovacije brojnih učenika Osnovne škole Gustava Krkleca, gdje je u utorak održana konferencija za novinare, projekt su poduprli vrhunski hrvatski sportaši, Zvonimir Boban, Ivano Balić, Gordan Kožulj i Martina Zubčić. Oni su danas proglašeni ambasadorima školskog sporta u Hrvatskoj i dobili su ambasadorsku povelju.
Po riječima ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, pozitivna reakcija učenika na dolazak poznatih sportaša najbolje svjedoči što predstavlja sport i kakav su im oni poticaj. Za djecu je jako važno od malena se baviti sportom jer ih sport uči životu, kako padati, kako drugome pružiti ruku i kako živjeti tolerantno, bez nasilja i agresije, dodao je Primorac.
Franjo Arapović, predsjednik HŠŠS-a, rekao je da se iduće godine planira osnovati oko 350 odjeljenja Škole s više od deset tisuća učenika, a konačni cilj je da se sportom bave sva djeca.
Pod stručnim nadzorom profesora kineziologije, više od šest tisuća učenika uključenih u projekt, trenira dva puta tjedno, upoznaje se s osnovnim elementima sportova i stvara naviku svakodnevnog vježbanja. Škola se prvi put održala prošle školske godine.
Na konferenciji je rečeno i da će od HŠŠS od ove godine organizirati Državno prvenstvo školskih športskih društava osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. To natjecanje na svim razinama okuplja oko 120 tisuća učenika, a na završnom natjecanju u svibnju u 13 sportova sudjelovat će oko 2500 najboljih učenika.
HŠŠS će preuzeti i organizaciju školskih sportskih natjecanja učenika s posebnim potrebama, njih oko 12 tisuća.
 
Kvalifikacije za SP 2010.
Iličević, Drpić i Subašić na 
Bilićevom popisu 
 
Hrvatski izbornik Slaven Bilić objavio je u ponedjeljak popis nogometaša na koje računa za izlučne oglede Svjetskog prvenstva 2010. protiv Ukrajine u Harkivu 11. listopada i Andore 15. listopada na kojemu su kao novi igrači pozvani Danijel Subašić, Ivo Iličević i Dino Drpić, piše Hina.
»Znamo da zbog ozljeda za sljedeće dvije kvalifikacijske utakmice ne možemo računati na Eduarda i Kranjčara, da je Robert Kovač kažnjen, a da se Dario Šimić oprostio od reprezentacije i stvorio nam se manjak igrača u obrani i vezi. Dino Drpić je logičan izbor, jer on iako nije bio na Svjetskom prvenstvu stalno je bio na širem reprezentativnom popisu, a Ivo Iličević je i po novinarima i po izborniku mlade reprezentacije Draženu Ladiću nositelj igre te reprezentacije«, obrazložio je Bilić odabir od 23 nogometaša. 
Po njegovim riječima utakmica protiv Ukrajine bit će teška jer domaći nakon dvije startne pobjede protiv Bjelorusije i Kazahstana imaju prigodu da s tri pobjede stvore značajnu prednost na početku kvalifikacija. 
»Znamo što nas čeka u Harkivu, jer Ukrajinci imaju standardiziranu i uigranu momčad u kojoj je glavna zvijezda Andrij Voronjin koji nakon prelaska u Hertu igra u sjajnoj formi, ali je i nadalje njihova glavna zvijezda Andrij Ševčenko bez obzira što ne igra stalno u Milanu«, kazao je Bilić i napomenuo da bi naša reprezentacija s istim ambicijama otputovala u Ukrajinu i da smo pobijedili Engleze. 
»Igrat ćemo na pobjedu, premda nam i neodlučni rezultat u slučaju pobjesde u uzvratu donosi prednost pred Ukrajincima«, naglasio je Bilić i najavio da će on otići u Englesku, Asanović u Francusku, a Jurčević u Njemačku gdje će razgovarati s našim reptrezentativcima i dogovoriti s njihovim klubovima dolazak u Zagreb, 5. listopada, nakon kojeg sljede četvorodnevne pripreme u Brežicama, a u petak, 10. lipnja se odlazi u Ukrajinu.
Na Bilićevom popisu su: 
VRATARI - Stipe Pletikosa (Spartak Moskva), Vedran Runje (Lens), Danijel Subašić (Hajduk)
OBRANA - Vedran Ćorluka (Tottenham), Josip Šimunić (Hertha), Dario Knežević (Juventus), Hrvoje Vejić (Tom), Ivica Križanac (Zenit), Danijel Pranjić (Heerenveen), Dino Drpić (Dinamo)
VEZNI RED - Nikola Pokrivač i Jerko Leko (oba Monaco), Niko Kovač (Red Bull Salzburg), Luka Modrić (Tottenham Hotspur), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev), Darijo Srna (Šahtar), Ivan Rakitić (Schalke 04), Ivo Iličević (Greuther Fuerth)
NAPADAČI - Mladen Petrić (HSV), Ivica Olić (HSV), Ivan Klasnić (Nantes), Nikola Kalinić (Hajduk), Mario Mandžukić (Dinamo Zagreb)
 
Poraz Slavena Belupo
Oproštaj od Europe
 
Nogometaši Slaven Belupa oprostili su se od Europe za ovu sezonu. U uzvratnom susretu prvog kola Kupa UEFA-e izgubili su u Moskvi od domaćeg CSKA s 0:1. Strijelac jedinog pogotka bio je Aleksej Berezucki u 37. minuti. Budući da je moskovska momčad i u prvoj utakmici u Koprivnici slavila s 2:1, plasirala se u Ligu UEFA-e s ukupnih 3:1.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika