Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smotra za pohvalu

Dragi moji najmlađi čitatelji, sve vas lijepo pozdravljam, a ovoga puta osobito pozdravljam sve sudionike IV. smotre dječjih pjevača i zborova. Tu mislim na vokalne izvođače, kraljice,  tamburaše, kao i na one koji su imali neki zadak na ovoj manifestaciji. Svim sudionicima od srca čestitam na prekrasnom nastupu, jer svi ste bili dobri. Zaslužili ste pohvale, a gledatelji koji su bili nazočni nagradili su vas velikim pljeskom. 
Smotra dječjih pjevača i zborova, četvrta po redu, održana je u četvrtak 25. rujna, u velikoj dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo«. Nastupilo je 17 vokalnih solista, a pratio ih je dječji tamburaški orkestar HKC-a »Bunjevačko kolo« pod ravnanjem prof. Mire Temunović. Samu smotru pjesmama započele su kraljice, članice HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, koje je pripremio Ivica Dulić. Uime HNV-a nazočne je pozdravila članica IO zadužena za obrazovanje Stanislava Stantić-Prćić, koja je ujedno i članica Organizacijskog odbora. Ona je pozdravila sve goste, a napose svu djecu koja su sudjelovala na ovogodišnjoj smotri i ujedno je otvorila ovogodišnju smotru. Izvođači su dali svoj maksimum, neki uz tremu, a neki su se na sceni ponašali kao pravi profesionalci, uglavnom – svi su imali izuzetno zapažene nastupe. Orkestar, kojeg su također činila djeca, dao je svoj maksimum, te je uvježban pratio svakog izvođača s velikom pažnjom. Nazočni su uživali u svim pjesmama te svakog izvođača ponaosob nagradili pljeskom. Voditelji ove večeri bili su Karolina Stantić i Ivo Šokčić. Sva su djeca bila na ponos svojim roditelja.  
Na kraju programa nazočnima se obratio i predsjednik Organizacijskog odbora festivala prim. dr. Marko Sente, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u ostvarenju ove manifestacije i rekao: »Hvala svima koji su rođeni u hladu krstina i koji su ponikli u našim brazdama, onima koji su odlučili našu djecu naučiti da se ne stide svoga podrijetla, da se ne stide svojih djedova i svoje kulturne baštine. Pridružujem se onima koji se pokušavaju, bar na trenutak, oteti globalizaciji i brisanju osobnosti i identiteta. Uvjeren sam kako svijet neće biti ljepši niti u jednom trenutku ako zaboravimo vjeru naših predaka, ili ako nestane naša ikavica, naša nošnja i sve ono što krasi naš narod, stoga vas pozivam da se pridružite i prema svojim mogućnostima  pomognete u ostvarenju ovoga cilja«. Smotri su bili nazočni i dužnosnici i gosti, koji su također bili oduševljeni dječjim nastupom.  
Generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg rekla je kako je ove godine bila prvi put na smotri te da je ugodno iznenađena kvalitetom smotre. »Djeca su nastupala s puno duše i ljubavi. Mislim kako je svima koji su bili večeras ovdje ispunjeno srce, jer su shvatili da ova bunjevačko-hrvatska tradicija ne umire. Mislim da upravo s ovakvim sadržajima, koji su primjereni djeci a koje vole i odrasli, treba nastaviti. Ovo je pravi način njegovanja kulture, jezika govora i narječja. Za nas u Hrvatskoj ovdašnji Hrvati-Bunjevci doista predstavljaju nešto posebno, jednu dragocjenu hrvatsku granu. Ova djeca to očito osjećaju, a osjećaju i ljudi koji su ovdje. Mislim da će ova smotra trajati još jako dugo ako ovdašnji Hrvati nastave organizirati ovakve manifestacije, te neće izumrijeti, nego će zasigurno ovo ime ostati još puno stoljeća«, rekla je konzulica Alajbeg. 
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika