Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Strijeljanja bez suda i presude

54. ????? Weidner – Subotička biskupija. Spominje ga Matuska u svojim istraživanjima kao kapucinskog redovnika iz Švicarske, koji je zajedno s novosadskim franjevcima odveden i strijeljan. 
55. Peter Weinert – Subotička biskupija. Rođen je 19. ožujka 1874. u Čonoplji, a za svećenika je zaređen 1897. Bio je kapelan u Bačkoj Palanci, Stanišiću i Prigrevici, a od 1919. župnik u Bačkoj Palanci. Prema nekim svjedočenjima bio je žestoki protivnik nacional-socijalizma, ali su ga partizani po logici »kolektivne krivnje« uhitili u studenom 1944. s velikom skupinom sunarodnjaka. Preminuo je 29. lipnja 1944. u logoru u Novom Sadu.
56. Michael Werner – Subotička biskupija. Rođen je 20. svibnja 1883. u Prigrevici, gimnaziju je završio u Subotici, a bogoslovni studij u Kaloči, gdje je 30. lipnja 1906. i zaređen za svećenika. Bio je kapelan u Miljkutu (Mélykút u današnjoj Mađarskoj), Bačkom Brestovcu, Futogu, Ratkovu, Senti i Kanjiži. Župu Martonoš preuzeo je 1924. i njoj je djelovao sve do smrti ujesen 1944., kada su u selo upali vojnici Crvene armije i partizani, opljačkali i zapalili župnu kuću zajedno s maticama, a skupinu Nijemaca i Mađara zajedno sa župnikom zatočili u općinsku zgradu. Tamo su ih mučili, kamionima prevezli u Čurug i strijeljali ih bez suda i presude. 
57. Oton Kupek – Srijemski vikarijat Đakovačke biskupije. Rođen je 1923. u Hrtkovcima, pristupio je franjevcima zadarske provincije sv. Jeronima započevši gimnaziju na otoku Badija kod Korčule. Nakon toga odlazi na daljnje školovanje u Dubrovnik, gdje je položio vječne zavjete. Partizani su ga kao bogoslova mobilizirali i poslali na ratište, gdje je u Divačici kod Trsta poginuo svibnja 1945. 
58. Adalbert Fleisz – Subotička biskupija. Rođen je 6. lipnja 1906. u Gornjem Bregu (Felsőhegy u županiji Somogy u Mađarskoj), a u franjevački je red stupio na Trsatu 1937. Ondje je kao časni brat obavljao različite poslove (sakristan, vrtlar), a zatim odlazi u Bač gdje je bio kuhar. Službovao je još u nekoliko samostana današnje franjevačke privincije sv. Ćirila i Metoda, a posljednje je dane proveo u Subotici, gdje su ga partizani strijeljali 6. studenog 1944. 
59. Rigobertus Ketterer – Subotička biskupija. Rođen je 12. listopada 1920. u Bačkom Brestovcu, a u franjevački je red stupio u samostanu u Varaždinu. Kao časni brat obavljao je dužnost krojača u samostanu u Osijeku, a 1943. prelazi u subotički samostan. Sljedeće je godine mobiliziran i kao njemački vojnik poginuo je 1945. negdje u Poljskoj. 
60. Melita Cvijanov – Subotička biskupija. Rođena je 13. studenog 1911. u Subotici, a u redovnice Kćeri milosrđa Trećeg reda sv. Franje primila ju je 24. prosinca 1925. vrhovna glavarica bl. Marija Propetog Petković. Vječne je zavjete položila 8. srpnja 1938., a budući da je prije ulaska u samostan radila u raznim bolnicama i humanitarnim ustanovama, odlazi prvo u državni dječji vrtić u Odru pokraj Zagreba, a zatim u Zavod sljepaca u Zamun. Poginula je tijekom zračnog napada  8. srpnja 1944. u vlaku kod Nove Gradiške pri povratku s duhovnih vježbi iz Zagreba. 
61.  Leo Hoffmann – Zrenja-ninska biskupija. Navodi se u »Godišnjaku Zrenjaninske biskupije« iz 2000. godine s kratkim podacima da je rođen 1902., ubijen 1944., i da je bio u Vršcu.   
 
(Završetak)
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika