Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstava »Drugo za jedno«
 obišla Vojvodinu
 
Publika u trima vojvođanskim gradovima (Subotica, Sombor, Zrenjanin) prošloga je tjedna mogla pogledati predstavu »Drugo za jedno« Istarskog narodnog kazališta – Gradsko kazalište Pula. 
U ovoj plesnoj predstavi redatelj i koreograf Matija Ferlin, istražuje performativne mogućnosti koje pruža tematika ljubavnih veza. Koristeći iskustva zaljubljivanja, odljubljivanja, prijevare, flerta, grijeha i inih senzacija u odnosu između dvoje ljudi, koncept predstave teži ignorirati dekorativni moment vezan uz tjelesnost, fizičnost, te u tom pročišćenju forme pronalazi nove performativne strukture i sustave u kojima dvoje izvođača (glumica Dijana Vidušin i Matija Ferlin) mogu funkcionirati u zajedničkom prostoru prezentirajući rezultate dvomjesečnog procesa istraživanja.  
Gostovanje predstave »Drugo za jedno« realizirano je u sklopu kulturne suradnje AP Vojvodine i Istarske županije.
 
Gostovanje osječkog HNK u Subotici 
 
Drama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta gostovat će 17. listopada u Subotici, gdje će izvesti predstavu »Sjećanje vode« britanske dramatičarke Shelagh Stephenson, u režiji Ivice Šimića. 
»Drama nazvana po fizikalnom fenomenu, a po kojem i voda pamti, pa kako onda ne bi ljudi, prati događaje oko tri ožalošćene sestre okup-ljene na pogrebu svoje majke. Mary je pomalo nezadovoljna uspješna liječnica, koja ima jednako uspješnog ljubavnika, također lječnika, koji je nažalost oženjen. Tereza je očigledno zadovoljna svojim drugim brakom, dok je Katrin najmlađa i najnezrelija. Ona luduje za shopingom, za ludom odjećom, upropaštava život ljubavnim aferama i drogom. Njih se tri pokušavaju dogovoriti kako pokopati mamu Vi koju, kao sablasno priviđenje u zelenoj haljini od tafta, vidi i čuje samo Mary… No razgovori oko pogrebnih angažmana otvorit će i Pandorinu kutiju njihovih prošlosti…«, navodi se u najavi ove predstave.
U predstavi igraju: Nela Kocsis, Mira Perić – Kraljik, Tatjana Bertok – Zupković, Sandra Lončarić Tankosić, Velimir Čokljat, Davor Panić. 
 
Izložba radova skupina Art Time
 
Skupna izložba radova slikara amatera iz skupine Art Time bit će otvorena u ponedjeljak 6. listopada, u 18 sati, u holu Otvorenog sveučilišta u Subotici. Skupina Art Time je osnovana početkom ove godine i ovo im je prva skupna izložba. Bit će prikazano šezdesetak radova, a izložbu će otvoriti Josip Horvat i slikar Istvan Terek. 
 
Večeras premijera »Hamleta
 u pikantnom sosu«
 
Večeras (petak 3. listopada), očekuje nas prva ovosezonska premijera Drame na srpskom jeziku Narodnog kazališta iz Subotice –  »Hamlet u pikantnom sosu«  Predstavu rađenu po tekstu talijanskog dramatičara Alda Nikolaja, režirao je gostujući redatelj Robert Raponja, subotičkoj publici poznat već od prije budući da je proteklih sezona u Narodnom kazalištu režirao dvije predstave na hrvatskom jeziku: »Ptičice« Filipa Šovagovića i »Fritzspiel« Borisa Senkera. 
»Preko hrane i ljudi koji čine određene usluge na dvoru, Aldo Nikolaj pokušava dati odgovor na pitanje što je Shakespeareov ‘Hamlet’ danas. Slijedeći autorove inpute i originalni pristup ‘Hamletu’, subotičkom ansamblu postavio sam ne baš laku zadaću da napravimo predstavu u kojoj će se glumačka vještina i piščevo nadahnuće stopiti u jedan model igre zasnovan na kratkim rezovima, znači na suvremenoj glumi, punoj ritma i neočekivanosti«, kaže za HR Robert Raponja.
 Kostimografkinja je Dragica Laušević, scenografkinja Marija Kalabić, a za izbor glazbe se pobrinuo Robert Raponja. Uloge tumače: Jovan Ristovski, Sanja Moravčić, Minja Peković, Milan Vejnović, Zoran Bučevac, Branko Lukač, Marko Marković, Srđan Sekulić, Suzana Vuković, Marko Savić i Ana Jovanović. 
 Premijera predstave »Hamlet u pikantnom sosu« bit će održana na sceni Jadran. Početak je u 19 i 30 sati. Prva repriza je u subotu 4. listopada.
 
Dani novog hrvatskog filma u Subotici
 
U organizaciji Art kina »Aleksandar Lifka«, od 11. do 17. listopada u Subotici će biti održani »Dani novog hrvatskog filma«. Bit će prikazano sedam ostvarenja novije produkcije, od kojih su neki nagrađivani na nacionalnom Festivalu igranog filma u Puli, ali i na međunarodnim festivalima. 
Dane će otvoriti ostvarenje »Pjevajte nešto ljubavno«  redatelja Gorana Kulenovića, a idućih će dana biti prikazivani sljedeći filmovi:  » Duh u močvari« Branka Ištvančića, »Put lubenica« Branka Smidta, »Što je muškarac bez brkova?« Hrvoja Hribara, »Živi i mrtvi« Kristijana Milića, »Armin« Ognjena Sviličića i »Moram spavat anđele« Dejana Aćimovića.
 Projekcije filmova bit će održavane u amfiteatru Otvorenog sveučilišta, svakog dana od 18 sati.
»Veliku potporu u organizaciji dobili smo od Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i redatelja Branka Ištvančića, koji je pomogao da dođemo do kontakata s producentima i redateljima u Hrvatskoj. Osim Ištvančića, na otvorenju Dana novog hrvatskog filma imat ćemo još gostiju, ali još ne znamo precizno«, kaže direktorica Art kina »Aleksandar Lifka« Edit Laszlo.
Osim Generalnog konzulata RH u Subotici, organizaciju Dana novog hrvatskog filma poduprli su i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Grad Subotica, Otvoreno sveučilište Subotica i Fondacija Fokus. 
Nakon Subotice, program »Dana novog hrvatskog filma« trebala bi do kraja godine vidjeti i publika u Novom Sadu i Zrenjaninu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika