Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šarolikost melodija obogatila Festival

Ovogodišnji, osmi po redu Festival bunjevački pisama održan je 26. rujna u velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«. Predstavljeno je 17 novih skladbi, a sve izvođače pratio je festivalski orkestar kojim je ravnala prof. Mira Temunović. Pozdravivši sve nazočne Festival je otvorio predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Ivica Stipić.
NAGRADE: Pobjednička pjesma po odluci stručnog žirija je »A oj ženo«, koju je pjevao Boris Godar uz pratnju Tamburaškog orkestra HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i festivalskog orkestra, tekst je napisao prim. dr. Marko Sente, glazbu Nikola Jaramazović, dok je aranžman djelo Stipana Jaramazovića. Nagradu stručnog žirija za najbolje izvođenje, kao i drugu nagradu dobila je klapa »Klas« za izvedbu pjesme »Ostavljeno more«, za koju je tekst i glazbu napisao Marjan Kiš, a aranžman su uradili Filip Čeliković i Nela Skenderović. Treća nagrada od strane žirija pripala je tamburaškom ansamblu »Ravnica« za pjesmu »Pisma za Bracu«, za koju je tekst i glazbu napisao Nikola Jaramazović, a aranžman potpisuje sastav »Ravnica«.
Kao i prijašnjih godina dodijeljena je nagrada za najbolji neobjavljeni tekst. Ona je pripala Marjanu Kišu za pjesmu »Zasvirajte tamburaši«, koju je izvela Lidija Ivković. Nagrada za najbolji aranžman dodijeljena je Vojislavu Temunoviću za skladbu »Usamljeni salaš«, za koju je tekst napisao Stipan Bašić Škaraba, glazbu Marinko Rudić Vranić, a izvela ju je Josipa Krajninger-Parčetić. Na ovogodišnjem festivalu po drugi je put dodijeljena i nagrada za najboljeg debitanta, koju je ove godine osvojio Boris Magoč za izvedbu skladbe »Jesenji dani« autora Vladislava Nađ Miće, u aranžmanu Julijana Ramača. S obzirom da je ove godine Televizija K23 izravno preko malih ekrana prenosila festival, postojala je i mogućnost glasovanja putem telefona i SMS poruka. Nagradu publike, za koju su glasovali gosti u dvorani kao i gledatelji, osvojila je pjesma »Ej dida, dida« koju su otpjevali dida Ivan Mamužić i unuk Boris Vujković Lamić, te unučad Marija Kuga, Kristina Vojnić Purčar i Petar Skenderović. Autor teksta je Stipan Bašić Škaraba, a glazbe i aranžmana Vojislav Temunović.
UTISCI IZVOĐAČA: Za svaki su festival pisane nove pjesme, no, ipak moramo reći kako ove godine ima zanimljivih novina. Osim već ustaljene forme teksta i glazbe ima nekoliko šaljivih tekstova i novih melodija, koje su zainteresirale publiku. Jedna od tih novina je i klapa »Klas«, koja je sastavljena prije dva mjeseca na ideju Marjana Kiša, koji potpisuje tekst i glazbu pjesme s kojom se klapa predstavila na ovogodišnjem festivalu. Klapu čine: Gabrijel Lukač, Boris Dević, Novica Miljački i Darko Temunović. Ovo im je bio prvi javni nastup i povod za okupljanje. »Klapa se naziva ‚Klas‘ i ime je nastalo slučajno, jer svi smo iz Bačke i rođeni u ravnici pa smo odlučili da bude nešto autentično. Svi smo na svojim stranama, u Zagrebu, Novom Sadu i u Subotici, svi radimo ili studiramo, te se nećemo moći redovito okup-ljati, ali se nadam da ćemo i dalje surađivati i nastupati bar na nekim manifestacijama u našoj zajednici«, kaže Gabrijel Lukač. Duet koji je dobio nagradu publike činili su u ulozi djeda Ivan Mamužić i u ulozi unuka Boris Vujković Lamić, te prateći vokali unučad. »Iskreno rečeno nisam se nadao nagradi, no dao sam sve od sebe da se uživim u tu ulogu, iako još nisam dida«, kaže Mamužić, a unuk kaže: »Očekivao sam nagradu, jer sam svima javio da glasuju za našu pjesmu i da nas gledaju. Drago mi je da smo dobili nagradu«.
Za naš tjednik pobjednik Boris Godar je rekao kako je sretan zbog ove nagrade, jer joj se nije nadao, no i da je to lijep osjećaj. Ove je godine po šesti put sudjelovao na Festivalu bunjevački pisama.
Nagradu za najbolji do sada neobjavljeni tekst dobio je Marjan Kiš, koji je ujedno i idejni tvorac klape koja se predstavila po prvi put. »Gledajući snimku prošlogodišnjeg festivala vidio sam kako publika reagira na dalmatinske pjesme i stvorila mi se ideja napisati nešto slično, a da opet bude usko povezano s našim krajevima. Pokušao sam uvažiti uzanu vezu između Dalmacije i naših krajeva, koji su po govoru i narječju slični. Ovu sam pjesmu posvetio Duji Runje. Želio sam krenuti od Dalmacije i polako ići prema ravnici, te tu i ostati.«
Tamburaški sastav »Ravnica« ove se godine po prvi put natjecao, a tekst i glazbu za njihovu pjesmu napisao je Nikola Jaramazović, koji je do sada na svakom Festivalu bunjevački pisama osvojio neku nagradu. Ove je godine dobio prvu i treću nagradu stručnog žirija. »Drago mi je i zbog prve nagrade, jer to je neka kruna mog rada, svih ovih godine koje pišem za subotičku publiku i festival. Ni prošli festivali nisu bili loši, ali večeras je pokazano kako ono što se radi ima smisla i da će festival dalje napredovati. No, ipak za puno toga je zadužen dr. Sente koji nas uvijek animira i poziva na suradnju. Nakon natjecateljskog dijela programa gostima se predstavio i tamburaški sastav »Vizin« iz Pečuha, Republika Mađarska. 
Predsjednik Organizacijskog odbora Festivala bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente na kraju se obratio nazočnima i najavio kako je plan sljedeće godine festival održati u Dvorani sportova. »Zadovoljan sam ovogodišnjim festivalom u cijelosti, počevši od sv. mise uz zaziv Duha Svetoga, gdje je prisustvovalo oko 1100 djece, gdje je na misi bilo devet svećenika. Iznimno sam zadovoljan Smotrom dječjih pjevača i zborova, djeca su bila odlična. Ponosan sam i zadovoljan, jer smo razbili monotoniju i dobili smo svestran sadržaj, koji će zadovoljiti mnoge ukuse naše publike«, rekao je za naš list dr. Sente. 
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika