Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Blagdan Sv. Vinka
 
ZEMUN – Na blagdan Svetoga Vinka Paulskog, 27. rujna,  sjećamo se milosrdnih i karitativnih djela ovoga velikoga sveca. Kako je ovaj veliki čovjek bio i osnivač Reda časnih sestara milosrdnica, svake godine na ovaj dan Zemunci s ponosom prisustvuju svečanoj misi koja se tradicionalno održava u gradskom parku, u samostanu časnih sestara milosrdnica koje žive i rade u ovom gradu. Kako danas ima svega nekoliko ovih požrtvovanih žena koje su svoj život posvetile tome da svojim djelovanjem pruže pomoć i podršku žiteljima Zemuna kad god je to potrebno, netko bi mogao očekivati da je i divna tradicija vezana za dan Svetoga Vinka Paulskog počela gasnuti. Međutim, i ove, kao i svih prethodnih godina, održana je misa na kojoj se, na veoma svečan način, slavila uspomena na neizmjerna dobra djela ovoga sveca. Nju je predvodio biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparević sa zemunskim dekanom Jozom Dusparom i ostalim svećenstvom, i tom prilikom je u svojoj propovijedi istaknuo kako je sveti Vinko umio pronaći čovjeka u bilo kojoj vrsti potrebe, osjetiti koje su to kušnje kroz koje taj čovjek prolazi i otvoriti mu svoje srce ponudivši mu bilo koju vrstu pomoći i potpore. Ono zbog čega Zemunci na poseban način svetkuju ovaj dan je i činjenica da su sestre milosrdnice, čiji je red ovaj svetac osnovao, dale poseban pečat ovom gradu svojim radom u bolnici, koju su one i osnovale, a i svim drugim vidovima djelovanja. Združeni crkveni zbor Zemuna je pjesmama u čast sv. Vinka dao svoj doprinos ovoj svetoj euharistiji nakon koje su prisutni vjernici ostali još jedno vrijeme u samostanu u kome je priređeno ugodno druženje uz zakusku i topao prijem od strane sestara milosrdnica koje su još jedanput pokazale zbog čega nose ovo ime i da, poput svog zaštitnika, nikada neće odustati od zadatka koji je sam Bog postavio pred njih.  
 D. Lukinović
 
Široka  koalicija demokratskih  snaga  
 
RUMA – Povodom  prevremenih lokalnih izbora u općini Ruma, zakazanih za  9. studenoga 2008. formirana je široka koalicija partija demokratske, proeuropske, orijentacije predvođene Demokratskom strankom. Naziv koalicije glasi »Za evropsku Rumu-Boris Tadić« a pored Demokratske stranke kao stožera koalicije  nju još čine i G-17+ , Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpski pokret obnove. Od 43 mjesta na vijećničkoj listi 38 su pripala DS-u, 3 G-17+ a po jedno mjesto dobili su LSV i SPO.
N.  Jurca
                      
 
Druženje rumskih Nijemaca
 
RUMA – U prostorijama HKPD »Matija Gubec« u Rumi održana je igranka, tj. druženje u čast posjeta rumskih Nijemaca i njihovih potomaka, koji sada žive u Njemačkoj i Austriji, svom rodnom gradu. Cijelu večer goste su zabavljali brežanski tamburaši, a drage goste pozdravio je u ime domaćina predsjednik HKPD »Matija Gubec« Zlatko Kolarić. U ugodnom i opuštenom ozračju slavlje je potrajalo do duboko u noć, da bi na kraju i gosti i domaćini svojim domovima pošli puni pozitivnih dojmova i sa željom da se ovakva druženja organiziraju i ubuduće.
N. Jurca
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika