Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U tijeku je druga berba

Paprika je jedna od najznačajnijih povrtlarskih kultura u svijetu i kod nas. Postoji veliki broj sorti paprika koje se razlikuju po: boji, obliku, veličini, aromi, stupnju ljutine itd. Plod paprike se prvenstveno konzumira kao svježe povrće, ili osušen kao začin, ali je opseg primjene veoma širok (prehrambena, farmaceutska, kozmetička industrija). Značajno mjesto u proizvodnji ima industrijska paprika, namijenjena proizvodnji mljevene začinske paprike, koja se dobiva sušenjem i mljevenjem posebnih sorti crvene paprike. Boja mljevene začinske paprike je njeno osnovno mjerilo kvalitete.  
Obiteljsko gospodarstvo Josipa Tucakova iz Bačkog Brega već više od deset godina bavi se još jednom poljoprivrednom djelatnošću – proizvodnjom industrijske paprike. U njegovoj obitelji tada je bilo sedam radno sposobnih ljudi. Joza je, tražeći veći izvor prihoda, na nagovor svojega prijatelja – pokušao i uspio. Te davne 1997. godine uz pomoć »Vitaminke« iz Horgoša i »Agrobezdana« iz Bezdana kao posrednika, posijao je jutro paprike. Prvih godina je sijao jutro-dva, a sada po pet ili šest jutara sjemenske paprike. U dobrim godinama prinosi su 12 tona po jutru. Prednost u proizvodnji paprike ogleda se u tome što je na relativno maloj površini zemlje, uz puno rada, moguće dobiti veoma visoke prinose.
PUNO RADA: »Paprika je kultura koja traži mnogo fizičkog rada, a kada dođu prva i druga berba prinuđeni smo angažirati dodatnu radnu snagu. Dnevno imamo četrdesetak nadničara – berača, koji većinom dolaze iz Bačkog Monoštora, a manjim dijelom i iz Bačkog Brega. Ove godine prva berba je trajala pet dana. Upravo smo pred drugom berbom, koja je i zadnja. U prvoj berbi smo imali 7 tona po jutru, a u drugoj očekujemo između 3 i 4 tone po jutru. Kada se sve poklopi – da paprika dobro nikne i da je dobra cijena – dobra je i zarada, te je redovito sijemo. Moram istaći kako sam veoma zadovoljan suradnjom s ‘Agrobezdanom’ i  ‘Vitaminkom’. Od njih dobivamo stručne savjete, kemiju, a na naš poziv agronom i zaštitar bilja redovito obilaze teren. Surađivali smo i s poduzećem ‘Šafran’ iz Virovitice. Njima smo prodavali papriku preko poduzeća ‘Kolgrap’ iz Sombora«, zadovoljno govori Joza.
Joza je sa svojom obitelji prvi u Bačkom Bregu počeo s ovakvom vrstom poljoprivredne proizvodnje. Kasnije je još nekoliko domaćinstava pokušalo, ali zbog malih prinosa ostao je mali broj proizvođača.
UZGAJANJE PAPRIKE: Zemlju je potrebno tri godine pripremati za sjetvu paprike. Paprika najbolje uspijeva na lakšim terenima, malo pjeskovitim. Kako bi bila visoke kvalitete potreban je plodored, predusjevi, dobro gnojenje, čistoća, dobro oranje, te sve druge dobre predsjetvene obrade. Prilikom nicanja vrši se razbijanje pokorice. Joza je napravio stroj za ovu veoma bitnu operaciju prilikom nicanja paprike. Joza sije na 70 cm razmaka između redova, a u redu je 4,5 cm razmak između biljaka. Papriku štiti od korova prskanjem, vrši tri puta međuredno kultiviranje i okopavanje, a zaštitu od bolesti i insekata vrši po potrebi. Plodovi se beru kada je na njivi 60 posto paprika zrelo. Beru se isključivo zdravi i zreli plodovi. Joza ima kompletnu mehanizaciju za proizvodnju paprike. 
»Nakon berbe papriku pakujemo u vreće koje dobijemo od ‘Agrobezdana’ i vozimo je kod njih, tamo se vaga. Jedan dio paprike ostavljamo nama za sušenje i mljevenje – za sopstvene potrebe. Zanimljivo je da mi još uvijek radimo bez navodnjavanja, a postižemo prinos u koji mnogi ne vjeruju«, kaže Joza.
U posljednjim ljetnim danima, pred prvu berbu, obilazi svoje usjeve i procjenjuje kada je pravi čas da se krene u zahtjevni posao. Tada obično najbolje stabljike, s najviše »spratova« i jarkocrvenih zašiljenih plodova, ponese kući i željno iščekuje prve prinose. Ističe da nije lako odrediti period kada je potpuno crvenih i zrelih plodova dovoljno za prvu berbu, što je osnovno mjerilo njezine uspješnosti. Druga berba, budući da na nju treba čekati dok što više plodova sazri, u razdoblju kada paprike brzo propadaju, često je utrka s prvim jesenskim mrazevima. Za svoje potrebe Joza suši i melje samo mali dio uroda. Koristi ga najviše za začinjavanje zimskih kobasica, ali i kuhanje paprikaša tijekom godine.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika