Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Održan trinaesti »Interfer«
 
Trinaesti internacionalni festival reportaže »Interfer 2008.« održan je u Somboru od 26. do 28. rujna. Dodijeljene nagrade su ohrabrenje svim, a posebno lokalnim medijima, da bi se tematski okvir i fokus reportaža proširili. U konkurenciji ovogodišnjeg Interfera pristiglo je 110 radova i to 34 novinska, 14 radijskih i 62 televizijske reportaže. Ove godine se primijetilo interesiranje za religijsko i etnološko naslijeđe, za usamljeničke i stradalničke sudbine pojedinaca, dok su manje zastup-ljeni vedriji povodi za priču. Žiri je sve nagrade dodijelio jednoglasno. Gran pri »Laza Kostić« je dodijeljen Slavenu Kranjcu za reportažu »Južno od Ibra« u produkciji Radio televizije Srbije. U kategoriji novinske reportaže diploma »Interfera 2008.« je dodijeljena Zoranu Mišiću, brončana povelja Momiru Turudiću novinaru tjednika Vreme iz Beograda, srebrna Dragoradu Dragičeviću za reportažu objavljenu u dnevnom listu Politika, dok je zlatna povelja pripala Momčilu Petroviću za reportažu »Na velegradskom dnu« objavljenu u dnevnom  listu Blic.
Brončana povelja u kategoriji radio reportaže je pripala Svetlani Ostojić, Branislavu Ugrinovu i Beli Davidu za reportažu »Bubalice i ostale tuge« u produkciji Radio Kikinde, srebrna povelja je otišla u ruke Miroslava Kačarevića za reportažu »Život bez predrasuda« u produkciji Radio Beograda prvog programa, dok je zlatna povelja dodijeljena Ivani Živkov za reportažu »Švarcovi« koja je emitirana na nekoliko radio stanica.
U kategoriji televizijske reportaže žiri je dodijelio specijalnu diplomu za visoku razinu nivo produkcije Karolju Kovaču za reportažu »Duh Leonarda da Vincija« u produkciji TV »Apolo«, brončana povelja je pripala Slobodanu Rakoviću za reportažu »Vojnik, inženjer, matematičar« u produkciji VTV Valjevo, srebrna Branku Stankoviću za reportažu »Mali, veliki čovjek« u produkciji RTV Srbije, dok je zlatna povelja dodijeljena Radoslavu Živoviću za reportažu »Frula« u produkciji TV Kraljevo.
Nagradu za životno djelo je dobio Zaharije Trnavčević.
Mora se primijetiti da festival Interfer ove godine baš i nije bio internacionalni, mada se još uvijek tako naziva.
Z .Gorjanac
 
Aktivnosti DSHV-a u Somboru
 
U službeno još neotvorenim prostorijama Mjesne organizacije i Odbora Podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Somboru održana je sjednica Odbora Podružnice. Predsjednik Mata Matarić je informirao članove o aktivnostima stranke u prethodnom periodu. Ivan Karan je izvjestio o konstituiranju MO u Stanišiću i učlanjivanju u stranku u ovome mjestu, kao i da će početi učlanjivanje i u Riđici.
Donijete su odluke da se DSHV uključi u nabavu crijepa za potrebe etno-kuće u Bačkom Bregu i prikupljanje pomoći za operaciju djeteta jednog člana iz Sonte. 
Do kraja listopada bi trebalo održati izbornu skupštinu u Sonti, a do kraja studenog u Svetozaru Miletiću. Aktivnosti u S. Miletiću će organizirati Ivan Karan, koji je već animirao petero novih članova i Mata Matarić kao predsjednik Podružnice. U Odbor Podružnice kooptiran je Savo Tadić iz MO Stanišić.
Za kandidata za dopredsjednika DSHV-a zaduženog za Podunavlje predložen je Andrija Ađin.
Donijeta je odluka da se radi efikasnijeg rada, jer ima preko 120 članova, Mjesna organizacija Sombor podijeli na četiri MO po teritorijalnom principu, po gradskim mjesnim zajednicama.
Najavljeno je službeno otvaranje ureda DSHV-a u Sonti i Somboru za 25. listopada, kada će biti obilježena 18. obljetnica DSHV-a u Podružnici Sombor.
H.R.
Inovacija stalne postavke
 
Zbog radova na inovaciji stalne postavke, Gradski muzej u Somboru bit će zatvoren do 27. listopada. U priopćenju Gradskog muzeja u Somboru se navodi: »Inovacijom izložbe stalne postavke Gradskog muzeja koju je do danas vidjelo preko 50.000 posjetitelja ostvaruje se dugoročna težnja da se raznovrsnost muzejskih zbirki prikaže i iznova proučava, a pri tome čuva i u okviru kompleksnih izložbi. S posebnim osvrtom na multimedijalni oblik prezentiranja muzejske građe, inovacija stalne postavke Gradskog muzeja Sombor prati muzejske zahtjeve suvremenog posjetitelja. U okviru dosadašnje izložbe inovirani su pojedini dijelovi uvođenjem DVD opreme, touch screen ekrana i softvera koji održava poseban program za prezentiranje muzejske građe interaktivnim pristupom.« Gradski muzej Sombor je ove inovacije uveo u povodu 125 godina postojanja. 
Z. G.
Drugi festival etno hrane, 
radinosti i folklora
 
U subotu 27. rujna, na Trgu Presvetog Trojstva održan je Drugi festival etno hrane, radinosti i folklora u organizaciji Udruge proizvođača organske hrane »Eko energy« iz Sombora. Festival je otvorio predsjednik udruge Jovica Kelić, a pokraj dobre i zdrave hrane i pića, Somborci su mogli uživati i u bogatom kulturno-umjetničkom programu. Najveću pažnju su u ovom dijelu programa privukle mažoretkinje iz Sonte. Na festivalu je bilo oko dvadeset izlagača iz Sombora i okolice, a pokraj degustacije hrane moglo se ponešto naučiti, vidjeti neki stari zanati i kupiti interesantni suveniri i knjige. Najbolji izlagači su dobili priznanja, a svaki sudionik ovog festivala dobio je zahvalnicu.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika