Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Petrovaradinci ugostili Pakračane
 
NOVI SAD – U subotu 27. rujna u crkvi Gospe Snježne na poznatom svetištu – Tekije u Petrovaradinu, Petrovaradinci su ugostili VIS »Vita Nova« iz Pakraca. Organizator ove prekrasne večeri bila je uprava svetišta Tekije na čelu s vlč. Stjepanom Lukovcem. Ovo je zapravo bio uzvratni posjet ovog benda duhovne glazbe. Naime, VIS »Varadin« nastupio je u Pakracu u prosincu 2006. godine na festivalu duhovne glazbe »Hodočašće u došašće«. To je festival koji se već tradicionalno, desetu godinu za redom, održava u Pakracu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, te je ovom prigodom VIS »Vita Nova« održao koncert duhovne glazbe Petrovaradincima i njihovim gostima.
VIS »Vita Nova« u biti nije tako mlad po djelovanju. Osnovan je 1984. godine na inicijativu tadašnjega župnika župe Uznesenja BDM u Pakracu. Odmah po osnutku okupio je velik broj mladih ljudi zainteresiranih za duhovnu glazbu. Današnji sastav broji jedanaest članova, te predstavlja četvrtu generaciju od osnutka ovog sastava duhovne glazbe i nitko od njih u vrijeme formiranja sastava, 1984. godine, nije bio rođen. Vođa VIS je Dubravko Kotorac. 
Na samom početku nazočnima se obratio Petar Pifat, jedan od organizatora ovoga koncerta. Pozdravio je sve nazočne, te zahvalio na odazivu i najavio goste iz Pakraca. Nakon toga su na video bimu pušteni dijelovi gostovanja Petrovaradinaca 2006. godine u Pakracu u župnoj crkvi. Moglo se vidjeti kako su Petrovaradinci toplo prihvaćeni u Pakracu prije dvije godine, te su imali zapažen nastup na festivalu. Nakon kratkog filma, gosti su izveli skladbe a nazočni su uistinu uživali u svakom trenutku trajanja koncerta. Izveli su starije, ali i novije skladbe koje će se naći na njihovu novom CD-u koji je u pripremi. Na samom koncu nazočnima se obratio i vlč. Stjepan Lukovac, te zahvalio gostima na prekrasnoj glazbenoj večeri.
I. Kušeta
 
Započela izgradnja plinovodne mreže 
 
ĐURĐIN – Podaci govore kako je svega  10 posto Srbije plinoficirano i to pretežno u Vojvodini. U idućih 4 do 5 godina očekuje se da 40 posto države bude plinoficirano, što će činiti mrežu više od 100.000 priključaka. Mjesne zajednice Đurđin, Bajmok, Tavankut, Čantavir i Žednik potpisale su kolektivni ugovor o plinofikaciji s kompanijom »Telefonija« Srbije. Plinofikacija u Mjesnoj zajednici Đurđin je već u punom jeku, a prema riječima predsjednika Savjeta MZ Luke Dulića, radovi dobro napreduju. Mišljenja mještana glede uvođenja grijanja na plin su, za sada, podijeljena. Neki su već odlučili priključiti se na plinovodnu mrežu, dok drugi nemaju puno razumijevanja za raskopane prilaze svojim kućama tijekom trajanja radova, a smatraju da je i cijena plina, kao i samog priključka prilično visoka.
Osim postavljanja plinovoda, u Đurđinu se postavlja i optički kabel, koji će mještanima omogućiti gledanje kabelske televizije, te modernizirati  telekomunikacijske usluge.
Kompanija »Telefonija« donijela je stratešku odluku, svoje potencijale i perspektivu usmjeriti na prateće usluge, kao što su plinofikacija i izgradnja infrastrukture, od kojih u idućih pet godina očekuje prihode od 70 milijuna eura. 
Treća faza realizacije izgradnje plinovodne mreže u preostalim mjesnim zajednicama s kojima je sklopljen ugovor, planira se sljedeće, 2009. godine.
M. Matković
 
Festival meda
 
NOVI SAD – Festival meda Novi Sad 2008., 14. po redu, koji je održan od 22. do 25. rujna 2008. godine, obilovao je bogatim, iznimno sadržajnim pratećim događanjima, po kojima će ostati upamćen i po kojima se upravo i razlikuje od ostalih sličnih, sada već mnogobrojnih festivala meda kod nas. Organizatori: Društvo pčelara »Jovan Živanović« iz Novog Sada i Muzej pčelarstva »Prof. Jovan Živanović« iz Srijemskih Karlovaca, s Gradom Novim Sadom, kao pokroviteljem Festivala (Uprava za zaštitu životnog okoliša i Uprava za gospodarstvo i turizam), potrudili su se da pokraj »standard-nih« manifestacija, kao što su – prodajna izložba, Medena promenada, Medeni štafelaj, Pčeli u čast, djeci u slast, Medni dar Gradu, Pčelarska tribina, Medeni turnir u šahu, Medeni mladenci i još mnogih drugih sadržaja, ove godine po drugi put organiziraju i izložbu slika na temu blisku pčelarima - sunce, suncokreti, pčele...
Festival je otvorio je predsjednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović. Zatim su mališani novosadskih vrtića, osnovnih škola i štićenici SOS Dječjeg sela iz Srijemske Kamenice izveli su kulturno-umjetnički program. Za svoj trud i »umjetnički dojam« bili su nagrađeni kako i dolikuje u ovakvim prilikama: najslađim slasticama – malim paketima meda, bombonima i medenjacima.
I. Kušeta
 
Počinje sajamska sezona
 
NOVI SAD – Početak jesenske sezone na Novosadskom sajmu obilježit će 41. međunarodni sajam Lorist, koji će trajati od 7. do 12. listopada, te i 41. međunarodni sajam turizma, koji se održava od 9. do 12. listopada. Pod okriljem Lorista održavaju se sajmovi lova, ribolova i športa, hortikulture i ekologije, dok se u okviru Sajma turizma organiziraju sajmovi hrane i pića, kao i opreme za ugostiteljstvo. 
I. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika