Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zločini nad Hrvatima ostali nekažnjeni

HAAG – Haški sud je bivšeg ratnog zapovjednika Armije Bosne i Hercegovine Rasima Delića osudio na tri godine zatvora za okrutno postupanje, koje su počinili muslimanski borci iz inozemstva – odred »El-Mudžahid«, nad zatočenim vojnicima bosanskih Srba, ali ga je oslobodio krivnje za zločine nad 24 hrvatska civila i vojnika u srednjoj Bosni. Haški sud je presudio da Delić nije kriv za zločine počinjene u selima Maline i Bikoši kraj Travnika u srednjoj Bosni u lipnju 1993., kada su mudžahedini ubili 24 Hrvata, a šest ranili. Sud nije utvrdio da je u to vrijeme postojala zapovjedna odgovornost između Delića i počinitelja zločina, pripadnika dragovoljnog korpusa muslimana iz inozemstva »El-Mudžahid«. Sudsko vijeće oslobodilo je Delića odgovornosti i za zločine počinjene u rujnu 1995. u selu Kesten i logoru Kamenica, kada su mudhažedini ubili starijeg bosanskog Srbina te 52 vojnika vojske bosanskih srba.
OČITA POLITIČKA PORUKA: Nakon izricanja presude odmah su se oglasili hrvatski političari i braniteljske udruge ističući, kako je sramotno da Haški sud donese ovakvu odluku. Iz HDZ-a BiH kažu da su neugodno iznenađeni presudom Haškog suda, koji je na sramotno nisku kaznu osudio bivšeg načelnika glavnog stožera Armije BiH generala Rasima Delića. »Generalu Rasimu Deliću suđeno je za zločine koje su pripadnici odreda ‚El-Mudžahid‘, kao sastavni dio 3. korpusa Armije BiH, počinili nad hrvatskim civilima od srpnja 1993. do rujna 1995. godine. Razočarani smo činjenicom da u Haškom tribunalu zločini nad Hrvatima u BiH nemaju isti tretman s ostalim zločinima«, navode iz HDZ-a BiH. 
Oni napominju da je Tužiteljstvo teretilo Rasima Delić da kao zapovjednik nije poduzeo potrebne i razumne mjere protiv pripadnika odreda »El-Mudžahid«, koji su 1993. mučili, a zatim ubili zarobljene hrvatske civile i vojnike u selima Maline i Bikoši u Općini Travnik. HDZ BiH se pita – što je s procesuiranjem najodgovornijih ljudi za počinjene i dokazane zločine nad nedužnim hrvatskim civilima, koji su se dogodili u selima Grabovica i Uzdol, te u nizu mjesta u središnjoj Bosni? »Haški sud je krajnje pristrano, s očitom političkom porukom oslobodio optužbi ili, pak, na kratkotrajne zatvorske kazne osudio nekoliko bošnjačkih generala koji su optuženi za masovne zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini, pa čak i za stravične zločine mudžahedina«, ističu iz HDZ-a BiH. Napominju kako je Haški sud, vodeći se »zapovjednom odgovornošću«, drakonskim kaznama »nagradilo« hrvatske generale Tihomira Blaškića, Darija Kordića, Dragu Josipovića... »Presudama se očito daje politički pečat proteklome ratu«, naglasili su iz ove stranke. 
UPITAN KREDIBILITET HAŠKOG SUDA: Na presudu je reagirao i HDZ 1990. navodeći da, iako načelno ne komentiraju sudske presude, ipak zaključuju da ni general Delić, kao prvi zapovjednik Armije BiH, neće odgovarati po zapovjednoj odgovornosti za brojne zločine, koje je Armija BiH učinila u središnjoj Bosni nad Hrvatima. »S pravom sumnjamo, s obzirom na ranija suđenja visokim zapovjednicima Armije BiH, da će odgovorni za zločine nad Hrvatima ostati nekažnjeni. Za stravične zločine u selima – Maline, Bikoši, Uzdolu, Grabovici itd, nitko više razuman ne poriče da su se dogodili, ali nitko niti ne odgovara za njih razmjerno njihovoj težini«, ističu iz HDZ-a 1990. Prema njihovom mišljenju, dosadašnja praksa suđenja za zločine na sudu u Den Haagu, na žalost, ozbiljno dovodi u pitanje njegov kredibilitet, o čemu bi morali voditi računa njegovi osnivači.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika