Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slavlje dobre berbe

Prošloga vikenda u Sonti je u organizaciji OKUD-a »Ivo Lola Ribar« održana tradicijska manifestacija u slavu grožđa, veselja i vina, 77. po redu »Grožđe bal«. Ova manifestacija utemeljena je 1928. godine od strane Muškog pjevačkog društva, koje je djelovalo pri crkvi sv. Lovre u Sonti, a od svojega osnutka, prije ravno 40 godina,  OKUD »Ivo Lola Ribar« postaje nositelj njezine organizacije. Nisu održane svega tri manifestacije, ratnih 1941., 1944. i 1995. godine. Po tradiciji se »Grožđe bal« održavao svake godine u vrijeme prvoga jesenskoga vikenda. 
TRADICIJA: Sudionici bi bili nazočni prijepodnevnoj misi zahvalnici, a u poslijepodnevnim satima u mimohodu ulicama sela sudjelovale su, u prvom dijelu povorke svečano okićene zaprege, a drugi su dio tvorile karnevalski priređene zaprege i krinke: skupine »Cigana«, vrag, majmuni, perjaši, lončari – svaka krinka ili svaka skupina imala je svoju simboliku. Birali bi se knez i kneginja i tu laskavu titulu nosili bi do sljedećega »Grožđe bala«. U večernjim satima održavao bi se bal u dvorani omladinskog doma okićenoj grozdovima, koje bi posjetitelji nastojali »ukrasti«, ali tako da ih »žandari« ne otkriju, inače bi ih privodili knezu i morali bi platiti globu. Ovogodišnji bal održan je tijekom posljednjega ljetnoga vikenda, ljetnoga samo po kalendaru, vrijeme je bilo oblačno, tmurno i hladno, više podsjećajući na kasnojesensko. Manifestacija je započela u petak, 19. rujna, otvorenjem izložbe narodnih nošnji i rukotvorina u prostorijama sonćanske knjižnice i projekcijom domaćega filma »Čarlston za Ognjenku«. U subotu je gostovao tamburaški orkestar »Ravnica« iz Novog Sada i održana je revija modela modnih kuća »Kvin« iz Apatina i »Donna ladyes session« iz Abu Dabija. Dečki iz »Ravnice«, majstori tambure, na pragu su stvaranja estradne karijere, no, upitno je koliko su se i izgledom i repertoarom uklopili u manifestaciju veselja poput »Grožđe bala«. U nedjelju, 21. rujna, u poslijepodnevnim satima uz svirku, ples i pjesmu, selom je prošla okićena povorka zaprega, koju su pratili tmurni oblaci, umanjujući razigranost boja narodnih nošnji i osmjeha sudionika. 
VJENČANJE KNEZA I KNEG-INJE: Na ljetnoj pozornici u dvorištu Doma kulture simbolično su vjenčani knez i kneginja. Šokačka kneginja ovogodišnjega »Grožđe bala« bila je četrnaestogodišnja učenica osmog razreda OŠ »Ivan Goran Kovačić« iz Sonte Ljiljana Ham, a šokački knez, prvi put iz nekog drugog mjesta od utemeljenja ove manifestacije, sedamnaestogodišnji Bojan Mirosavljev iz Sombora. Ovim izborom organizator je uspio narušiti tradiciju jedne od sonćanskih svetinja, dugu »svega« 76 godina. Poslije »vjenčanja« sudionici su, na čelu sa starim pudarom, otišli do sonćanske crkve sv. Lovre, u kojoj je slavljena sv. misa zahvalnica. U večernjim satima održana je završna priredba u velikoj dvorani Doma kulture. Uz stotinjak uzvanika, među kojima su bili i predsjednik Općine Apatin dr.  Živorad Smiljanić sa suradnicima, dopredsjednik Općine Bač Jan Ralbovsky, delegacija MZ Vajska, sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovsky, večernju priredbu je gledalo i tristotinak gledatelja. »Grožđe bal« je bio jedna od rijetkih manifestacija na kojoj među uzvanicima nisu viđeni i pozdravljeni predstavnici institucija kulture s kojima organizator surađuje. Program su otvorili domaćini s modificiranom bunjevačkom pjesmom »Kolo igra, tamburica svira«, a potom je uslijedio tematski blok. Od gostiju smo vidjeli folklorne ansamble domova kulture iz Sivca i Ruskog Krstura, te domaće – KPZH »Šokadiju«, KUD Rumunja i  tamburaški orkestar »Tandora« KUD-a »Mažoret«. Zvono od grožđa uručeno je predstavniku generalnog pokrovitelja predsjedniku Općine Apatin dr. Živoradu Smiljaniću. Poslije programa uslijedio je i vatromet, prvi put od utemeljenja manifestacije. »Manifestacije poput ‘Grožđe bala’ moramo čuvati u njihovom izvornom obliku. Ja sam protiv svakog narušavanja tradicije, tako da nisam nimalo zadovoljan dovođenjem ‘vašardžija’. Mjesta je trebalo biti za etno-štandove, ali ne i za ringišpil i za tezge koje viđamo svake subote na tržnici. Mislim da je trebalo ispoštovati i stari termin održavanja, a nikako se ne mogu pomiriti s ‘dovođenjem’ kneza sa strane. Ima među sonćanskim Šokcima dovoljno momaka, trebalo je ispoštovati tradiciju. I u večernjem programu nedostajale su mi pjesme i igre koje su oduvijek bile ritualni dio«,  kazao je za »Hrvatsku riječ« Sonćanin Marinko Đanić.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika