Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sudionici »Lire naive« u HKUD-u »Vladimir Nazor«
Otvorena pjesnička srca
Literarna sekcija HKUD-a »Vladimir Nazor« u prošlu je nedjelju, 21. rujna, organizirala književnu večer na kojoj su se okupili pjesnici – sudionici »Lire naive« iz Sombora, Lemeša, Čonoplje i Alekse Šantića. Trinaestero pjesnika, koliko je sudjelovalo na ovoj večeri, otvorili su svoja srca, te svojim stihovima nazočne razgalili, ali i izmamili po koju suzu. Somborci su i ovoga puta pokazali da su veliki ljubitelji poezije, jer su se okupili u velikom broju u Velikoj dvorani Hrvatskog doma i burnim aplauzima ispratili pjesnike. Mnogi su zaključili da je ova večer veoma brzo prošla, iako vremenski nije kratko trajala. Za dobar ugođaj pobrinuli su se i tamburaši pod vodstvom profesora Đure Parčetića, čiji je repertoar bio usklađen s pjesmama okupljenih pjesnika, te su pjevali o - salašima, konjima, ravnici, običajima i o nekim ljudima i događajima, koji se spominju još samo u pjesmi.
Voditeljica večeri Marija Šeremešić, predstavila je svakog pjesnika, a pjesnici su čitali po svoje dvije pjesme. Književnu večer otvorila je malena Emina Firanj, koja je pročitala pjesmu svoje bake, a potom su slijedili – Hermina Malković, Vinko Janković, Lucia Knezi, Ivana Petković, Marija Bajić, Marija Šeremešić, Emilija Dorotić, Marija Feher, Antun Kovač, Katarina Firanj, Zlatko Gorjanac i Marica Mikrut.
Na kraju programa Marija Šeremešić je uručila dvije knjige »Lire naive« somborskom poeti, kantautoru i maratoncu Milenku Popiću, voditelju »Poetskog igrališta«, kojeg čine zaljubljenici u lijepu, pisanu riječ. I Milenko Popić i članovi literarne sekcije HKUD-a »Vladimir Nazor« pokazali su interes za obostranu suradnju.
Za organizaciju ove večeri  pobrinuli su se pročelnik literarne sekcije Antun Kovač i Katarina Firanj.
Večer poezije je završena zakuskom, koju su pripremili sami pjesnici, a bila je to i prigoda da se s njima porazgovara.
 Z. Gorjanac
 
Aktivnosti Zdravstvenog centra »dr. Radivoj Simonić«
Prevencijom protiv bolesti prostate
Informativnom akcijom pod nazivom »Nemojte ignorirati svoju prostatu«, koju je organizirao Zdravstveni centar »dr. Radivoj Simonović«, željelo se ukazati na probleme prostate koji nastaju kod muškaraca poslije pedesete godine života. Ovom  akcijom, koja je održana na platou ispred Gradske kuće, željelo se upozoriti na sve učestalije probleme i porast oboljelih od bolesti prostate, ali i preventivno djelovati. Građani su dobili prospekte preko kojih su mogli saznati nešto više o prostati, a muškarci su dobili test preko kojeg su mogli utvrditi imaju li funkcionalni poremećaj mokraćnog mjehura i prostate.
Prostata je žlijezda koja se nalazi točno ispod mokraćnog mjehura. Kroz nju prolazi uretra, kanal kroz koji se mokraća izbacuje iz tijela. Tijekom puberteta prostata dostiže veličinu kestena koju zadržava do četrdesete godine čovjekova života, kada se najčešće počinje uvećavati, a ta se promjena naziva benignim uvećanjem (hiperplazijom) prostate.
Oni koji su ispunili upitnik Svjetske zdravstvene organizacije WHO, a koji je dijeljen građanima, zbrajanjem su bodova mogli uvidjeti utječe li bolest prostate ozbiljno, umjereno ili blago.
Z. G.
 
Ambrozija nad glavama
 
Ovoga su ljeta somborske udruge i institucije preko medija željele upoznati građane sa sve većim problemom ambrozije. Organizirane su  tribine na ovu temu, te akcije uništavanja, odnosno iskorjenjivanja ove biljke i javnost se redovito obavještavala o količini opasnog  polena u zraku. No, ambrozija koja slobodno raste na balkončiću Gradske kuće ispred velikog sata, pa još u središtu grada, baš i nije neka reklama.
Z. G.
 
Ojačavanje nasipa na Dunavu
 
Završeno je ojačavanje nasipa na obalama Dunava u somborskoj i apatinskoj općini, priopćilo je Javno vodoprivredno poduzeće »Vode Vojvodine«. Na lokalitetu Tovarnik kod Bezdana, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom i Mađarskom, obala je ojačana postavljanjem kamena i pješčanih balasta, dok su u blizini apatinske marine slaba mjesta na nasipu sanirana postavljanjem dva pješčana balasta. Svi radovi su u potpunosti financirani sredstvima Svjetske banke. Poduzeće »Zapadna Bačka« je najavilo kako bi sanacija lijeve obale Dunava kod Apatina trebala početi ovih dana. Sanacija starog keja u Apatinu, koju će izvesti vodoprivredno poduzeće »Dunav i Tisa«, trebala bi biti završena u roku od šest mjeseci.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika