Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Obljetnica kršćanskog braka 
Tavankut – U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Tavankutu prošle je nedjelje upriličena svečana proslava obljetnice kršćanskog braka. Proslavi jubileja nazočna su bila 23 bračna para, koji su, kao župljani ove župe, primili sakrament svetog braka prije – pet, deset, petnaest, dvadeset i više godina.
U pojedinim subotičkim župama je proslava zahvale Bogu za sakrament ljubavi već godinama ustaljena, dok je u Tavankutu po prvi puta održana ove godine i naišla je na veliki interes i odaziv bračnih parova, koji žive na području tavankutske župe.
Misno slavlje predvodio je preč. Franjo Ivanković, istaknuvši u svojoj propovijedi važnost Božje riječi, koja ljude treba poticati na ljubav i izgradnju svoje osobnosti, ali i obitelji i zajednice u kojoj žive. U svom obraćanju slavljenicima preč. Franjo Ivanković je naglasio da trebaju biti svjesni zajedništva u kojem hode istom, vječnom cilju. 
Svečanoj misi proslave jubileja braka pridružio se i mr. vlč.  Mirko Štefković, koji je tijekom svete mise bio vjernicima na raspolaganju za svetu ispovijed. 
Bilo je lijepo i poticajno iskustvo vidjeti  bračne parove sa svojom djecom, koji su se okupili zahvaliti za dar obitelji. 
M. Matković
 
Festival uličnih svirača 
NOVI SAD – Internacionalni festival uličnih svirača održan je, po osmi put sredinom rujna. U pet festivalskih dana, na više lokacija – od Kazališnog trga do Dunavskog parka, u preko stotinu programa nastupilo je tri stotine umjetnika iz – Hrvatske, Italije, Engleske, Portugala, Argentine, Njemačke, Francuske i Srbije. Osim na binama, ulicama i trgovima, sudionici ovogodišnjeg Festivala pojavljivali su se na fasadama zgrada, kamionima i dizalicama. Publika je po prvi puta uživala u velikim spektaklima na otvorenom prostoru.
Ove godine, na otvorenju, ova vesela i raznobojna parada pretvorila se u prvi, pravi novosadski karneval. Glazbeni bendovi svirali su na kamionima, praćeni brojnim grupama iz zemlje i inozemstva. Među sudionicima u karnevalu pojavili su se: Dragoljub Đuričić i bubnjari, Glazbeni orkestar »Novi Sad«, skupina profesionalnih kaskadera »S.P.E. Team«, folklorne sekcije KUD-a »Sonja Marinković«, orkestar »Svirala«, »Bičari« iz Mužlje, grupe »Oquestrada« iz Portugala, »Cosmic sausages« iz Engleske kao i »Trio Cosacco« i »Teatro Necessario« iz Italije. Povorka se kretala od mosta »Duga«, kroz Bulevar Mihajla Pupina da bi se, po dolasku na Trg slobode, nastavila svečanim otvoranjem i koncertom u trajanju od dva sata.
U pet dana festivala publika je imala priliku susresti se s raznolikim kulturama, uživati u različitim glazbenim žanrovima, vidjeti neobične instrumente i biti nazočna nizu uličnih predstava, plesova i akrobacija, koji su staru jezgru grada pretvorili u pravu pozornicu dobre zabave.
I. Kušeta
 
Pobjeda prijateljstva
 
 
Tavankut – Protekloga vikenda u Tavankutu odigrani su prijateljski susreti nogometnih ekipa veterana iz Rijeke, Bačkog Monoštora i Tavankuta.  
Ugodno druženje uz nogomet sada je već tradicija koju su Tavankućani i Riječani započeli 2003. godine. Naime, predstavnici ove dvije ekipe, Josip Pap i tavankutski župnik preč. Franjo Ivanković, dugogodišnji prijatelji, došli su na ideju svoje momčadi međusobno upoznati i okušati se u malom nogometu. Tako su Tavankućani iste godine ugostili Riječane, te kako se inicijativa za ovakvom vrstom susreta dviju regija pokazala izuzetno uspješnom, Tavankućani su ubrzo potom uzvratili posjet.
Danas između veteranskih ekipa postoji, prije svega, prijateljstvo koje se osvježi i produbljuje svakim ponovnim susretom. Na ovogodišnji malonogometni turnir došlo je osmero Riječana, od kojih su većina članovi Lige veterana Republike Hrvatske. Prema riječima predstavnika ekipe »Zvonimir«, Josipa Papa, nogomet je za njih postala rekreacija radi koje se dva puta tjedno. U proteklih jedanaest godina okupljaju se u zakupljenoj sportskoj dvorani, gdje je, nakon igre, jednako važno, kako kaže, i treće poluvrijeme, namijenjeno opuštanju i razgovoru. 
Kako su po četvrti puta u Tavankutu, a nekolicina ih je i podrijetlom iz Bačke, željno su iščekivali ovaj susret. Smješteni kod svojih domaćina, momčadi tavankutske ekipe »Braca 2001.«, kažu, osjećali su se kao i uvijek, ugodno i lijepo. Tijekom dvodnevnog boravka u Tavankutu, bilo je vremena za druženje, pjesmu, posjet starim prijateljima, ali ponajviše za ono što ih je prvobitno povezalo – nogomet. Prvoga dana Riječani su pobijedili svoje domaćine, dok je sljedećeg dana ishod utakmice bio u korist Tavankućana. Toga dana borbi oko lopte pridružila se i ekipa iz Bačkog Monoštora. Profesor tjelesnog odgoja iz Bačkog Monoštora, Damir Šimunov, izrazio je zadovoljstvo što je njihov tim pozvan sudjelovati na ovom prijateljskom susretu.
Riječani i Tavankućani su, osim dobre kondicije i odlične nogometne igre, pokazali i da žele zajedno slaviti Boga. Prije odlaska, riječka je ekipa zajedno sa svojim domaćinima nazočila nedjeljnoj svetoj misi,  što je samo još jedan pokazatelj važnosti ovog susreta, koji svjedoči kako smo jedan narod u dvije države i ne možemo se lako odricati potrebe biti blizu jedni drugima.
M. Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika