Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Festival bunjevački pisama na K23
 
Glavna festivalska večer VIII.  festivala bunjevački pisama bit će održana u petak 26. rujna, u svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici. Nastupit će 17 sudionika, među kojima će biti i gosti iz Hrvatske i Mađarske. Subotička televizija K23 izravno će prenositi tijek festivala putem kabelske i satelitske mreže, tako da će slušatelji i gledatelji diljem svijeta moći uživati u najnovijoj produkciji bunjevačkih pjesama. 
Izravan televizijski prijenos f estivala bit će osiguran na programu Televizije K23, koji se emitira putem kabelske i satelitske mreže. 
Program K23 televizije emitira se preko satelita Atlantic Bird 1, a parametri za podešavanje su: 12,5° West, Freq: 11176-H, Symbol rate: 10851, FEC 3/4. 
Festival će se moći slušati i putem  interneta, na web adresi www.k23tv.com , klikom na poveznicu VIII. festival bunjevački pisama. 
Osim publike u dvorani Centra i restoranu »Dukat«, i svi oni koji će festival pratiti putem televizije i  interneta, imat će mogućnost glasovati za najbolju pjesmu publike i to na dva načina. Prvi je – glasovanje putem telefona broj +381 24 553 470 u studiju K23 televizije, što preporučamo slušateljima iz inozemstva. Drugi je – glasovanje SMS porukama, a odnosi se isključivo na domaće mreže mobilne telefonije 060, 061, 062, 063, 064 i 065. U SMS poruku potrebno je utipkati GLA (RAZMAK) BROJ PJESME (od 1 do 17) i poslati na broj 3390. Cijena poruke je 15 dinara plus PDV.
Najveći zbroj glasova publike u dvorani HKC, te glasova prispjelih SMS porukama i putem telefona odredit će ovogodišnjeg dobitnika nagrade publike. 
Početak prijenosa je u 20 sati. 
 
Svjetski dan srca
 
U subotu 27. rujna u atriju hotela Galerija prigodnim programom i različitim akcijama bit će obilježen Svjetski dan srca. Manifestacija se održava u organizaciji Zavoda za javno zdravlje u Subotici, a uz potporu Preventivnog centra Doma zdravlja Subotica, Apotekarske ustanove Subotica, Crvenog križa Subotice ali i uz pomoć nekoliko omladinskih i sportskih udruga koje su aktivne na teritoriju subotičke općine. U subotu, od 10 do 13 sati naši sugrađani će, u Atriju hotela Galerija, moći dobiti savjete o pravilnoj prehrani, zdravom načinu života, potrebama fizičke aktivnosti. Svima koji žele bit će mjeren arterijski krvni tlak, tjelesna visina, tjelesna težina, određivanje BMI (indeksa pretilosti), dok će na pojedinim mjestima biti mjerene vrijednosti šećera u krvi i masnoća u krvi. Organizatori su na ovu manifestaciju posebno pozvali radno stanovništvo srednje dobi, 40-60 godina kako bi se kod njih otkrili eventualno postojeći faktori rizika i na taj način se prevenirao nastanak kardiovaskularnih oboljenja (šloga i infarkta) tih osoba. Paralelno s ovom akcijom bit će održane i sportske priredbe na kojima će našim sugrađanima biti predstavljeni različiti vidovi rekreacije, od aerobika, do tajboa, sportskog plesa i slično. U ljekarni ispod gradske kuće planirano je besplatno određivanje vrijednosti šećera u krvi u nekoliko navrata tijekom cijelog dana. 
dr. M. Mandić
 
Izložba meda 
 
Od 26. do 28. rujna ove godine u središtu Subotice bit će održana 12. po redu izložba meda i pčelinjih proizvoda u organizaciji udruge pčelara »Pčela« iz Subotice.
Prodajna izložba počet će u petak, 26. rujna, trajat će u vremenu od 8 do 18 sati. Svečano otvorenje bit će u subotu, 27. rujna, u 9,30 sati. Otvorenje će početi defileom vitezova pčelarskog reda »Subotička ravnica«, dok će u 10 sati izložba biti službeno otvorena. Istoga dana, od 11 do 13 i od 16 do 17 sati, Subotičani će se moći posavjetovati s nutricionistom dr. Živkom Vlajkovićem o vrijednostima pčelinjih proizvoda i njihovom optimalnom uporabom. Izložba meda i pčelinjih proizvoda će na uobičajenom mjestu ispred Gradske kuće će moći posjetiti zainteresirani i u nedjelju, 28. rujna, od 8 do 18 sati.
T. B
Manje cijene za 95 posto lijekova
 
Preko 95 posto cijena lijekova niže su od 20. rujna. Cijene lijekova korigiraju se na bazi odluke Vlade Republike Srbije, koja je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijima za formiranje cijena lijekova, te na bazi ove Uredbe i Odluku o maksimalno dozvoljenim cijenama lijekova za humanu uporabu. U Zavodu za zdravstveno osiguranje Republike Srbije u tijeku su aktivnosti na pripremi i usvajanju nove Liste lijekova, koji se propisuju i izdaju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja. Do objavljivanja nove Liste lijekova s novim cijenama, a u skladu s Odlukom o maksimalno dozvoljenim cijenama lijekova za humanu uporabu, pacijenti će plaćati udio u cijeni lijeka po sada važećem cjeniku.
Z. S.
Padobransko prvenstvo
na Bikovu
 
U sportskoj zračnoj luci Bikovo u razdoblju od 3.-5. listopada održat će se Padobransko prvenstvo Srbije u klasičnim disciplinama, 54. po redu. Prvenstvo se održava u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije, a neposredni organizator je AK »Ivan Sarić« iz Subotice.
Program počinje u petak, 3. listopada, u 10 sati, a od 14 sati pa do zalaska sunca trajat će natjecateljski dio – disciplina cilj. 
U subotu, 4. listopada, cijelog dana će se održavati natjecanja u skokovima, dok će u nedjelju, 5. listopada, u periodu od 8–12 sati biti natjecateljski dio programa - disciplina cilj, polufinale i finale, a u 13 sati će se proglasiti  pobjednici. 
Skokovi će se izvoditi iz sportskog zrakoplova Cessna 182. Predviđeno je da zrakoplov ostane u ovoj zračnoj luci još jedan tjedan, te će zainteresiranima biti ponuđeni panoramski letovi i tandem-skokovi.
 
Rješavanje problema
 oko infrastrukture
 
U petak, 19. rujna, pomoćnik gradonačelnika Jasmin Šečić, ravnatelj JP Direkcije za izgradnju Jožef Jurca i šef Službe za građevinstvo Gradske uprave Zoran Ćopić, primili su potencijalne investitore na području Palića. Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima rješenja problema realiziranja infrastrukture radi brže realizacije izgradnje turističkih kapaciteta na Paliću. 
Sastanku je prisustvovao i Imre Čeke, ravnatelj JKP »Vodovod i kanalizacija«, zbog činjenice da su najviši infrastrukturalni nedostatci na ovom području. Zaključeno je kako Grad Subotica i potencijalni investitori moraju više surađivati oko ovog pitanja i kako je ovakav sastanak dobar put za rješavanje ovog problema. Dogovoreni su budući koraci za realizaciju investicija.
 
Staro radno vrijeme
 
»Apoteka Subotica« obavještava građane kako će od ponedjeljka, 29. rujna, sve ljekarne raditi po starom radnom vremenu, odnosno od 7,30 do 19,30 sati. 
 
Karavana klimatskih promjena
 
U organizaciji WWF – Svjetskog fonda za zaštitu prirode i Mladih istraživača Srbije u nedjelju, 28. rujna, u Subotici će gostovati »Karavana klimatskih promjena«.
Manifestacija će se održati na Trgu Slobode od 11 do 18 sati. 
(Preneseno sa sajta Radio Subotice, redakcije na hrvatskom).
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika