Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Škola bez nasilja
OŠ »Matko Vuković« je u četvrtak, 18. rujna, ušla u program pod nazivom »škola bez nasilja«. U ime škole ugovor s predstavnikom UNICEF-a Darkom Novakovićem potpisala je ravnateljica ove škole Marija Crnković, i tim ugovorom OŠ »Matko Vuković« je treća škola u Subotici koja je krenula u ovaj program. Projekt potpomaže Rajfajzen banka, koja osigurava financijska sredstva za provođenje ovog programa.  
Ovaj program pruža djeci i odraslima potrebno znanje za pronalaženje izlaska iz neprijatnih situacija bez nasilja. Program je počeo 2005. godine i postavljen u 127 škola u Srbiji, i od početka djelovanja donosi rezultate. Tijekom listopada, kako je rekla ravnateljica škole, izvršit će se anketa u kojoj će sudjelovati svi učenici, svakog mjeseca će se održavati razni programi i nakon godinu dana će se sagledati situacija. »Bitno je da na pravi način preventivno djelujemo na nasilje među djecom i ako pronađemo problem da ga riješimo na najbolji način, a ne da bježimo od njega«, rekla je ravnateljica Crnković. Još je spomenula kako se već godinama trude da izbace nasilje iz škole, a od sada će raditi na mnogo bolji način. Ovaj projekt će im pomoći da lakše i brže prepoznaju nasilje i riješe ga na konstruktivan način. Prvi korak u okviru programa »škola bez nasilja« bit će anketiranje učenika i uposlenih, a nakon toga će se održavati razne radionice u koje će biti uključeni i roditelji. U OŠ »Matko Vuković« ima oko 800 učenika, 40 odjela i 85 uposlenika, radi se trenutačno na dva materinja jezika, a to su srpski i hrvatski.
Ž. V.
 
»Berbanski dani« na Paliću
Dvodnevna jesenska fešta
Usprkos prohladnom i kišovitom vremenu, »Berbanski dani« koji su prošlog vikenda (20. i 21.rujna) održani na Paliću, uspjeli su privući posjetitelje iz Subotice i okolice, ali i drugih gradova te susjednih zemalja. Prema procjenama organizatora, 19. po redu manifestacija u povodu svršetka berbe jesenskog voća i povrća te prezentacije proizvoda od njih, u dva dana okupila je oko 14.000 posjetitelja.
Svoje proizvode predstavila su 84  izlagača u nekoliko kategorija. Priređena je izložba voća i povrća, uz dodjelu nagrada najboljim proizvođačima. Vitezovi vina vinskog reda »Arena Zabatkiensis« za vinogradara-pudara godine izabrali su proizvođača vina iz Horgoša Nandora Biroa, a za  kraljicu berbe Jovanu Milanković.  
U sklopu »Berbanskih dana« održana je i manifestacija »Subotičke zlatne ruke«, na kojoj su najvještiji i najtalentiraniji izrađivači ručnih radova prezentirali svojih ruku djelo. 
Drugi dan ove lijepe jesenske manifestacije donio je nastavak službenog programa u vidu nastupa nekoliko folklornih skupina na svečanoj tribini postavljenoj u središnjici palićke šetnice. U obližnjem jedriličarskom klubu završavala se četverodnevna natjecateljska regata, u kojoj su sudjelovali najmlađi natjecatelji iz cijele države. Mnogobrojni posjetitelji »Berbanskih dana«, iskoristili su vrijeme prije nedjeljnog ručka za ugodnu šetnju uz jezero i svojevrsni estetski užitak u obilasku ukusno uređenih prodajno-izložbenih štandova. Ljepota Berbanskih dana ogleda se upravo u spontanosti kombinacije ugodno provedenog vremena u prirodi i prigodnom programu priređenom od strane organizatora ove lijepe tradicionalne manifestacije. Sljedeće godine, kada budu organizirani jubilarni, 20. po redu, Berbanski dani, vjerujemo das će Palić biti još ljepši i glamurozniji u slavljenju nove jeseni. 
D. P. / D. B. P
 
Dragocjena iskustva iz susjednih zemalja
 
Jednodnevni međunarodni skup pod nazivom »Subotički arhivski dan«, održan 23. rujna,  okupio je arhiviste iz Srbije, Mađarske i Hrvatske. Stručnjaci iz Budimpešte, Osijeka, županija Bač Kiškun i Čongrad prenijeli su svoja iskustva iz prikupljanja i obrade arhivske građe kolegama iz Subotice, Zrenjanina, Novog Sada. Arhivisti iz Hrvatske i Mađarske, kao i same njihove države arhivski su posao i odnos prema njemu podigli na višu razinu. 
U izjavi za program na hrvatskom Radio Subotice. ravnatelj Historijskog arhiva u Subotici Stevan Mačković kaže kako je subotički arhiv  unatoč problemima, uspio sebi zacrtati europski cilj, a to je osuvremenjivanje i integriranje u europske i svjetske tokove.
»Ne želim biti previše neskroman, ali ne želim ni kritizirati, no ima puno problema za rješavanje. Ne mogu reći da smo u europskom vrhu ali se trudimo što ispravnije i savjesnije uraditi svoje zadaće. To je briga, čuvanje i obrada naše kulturne baštine. Ako bi se uspoređivali, mađarski i hrvatski arhivi su malo ispred nas, ali mi smo im vrlo blizu«.
Subotički Historijski arhiv po prvi put organizira ovakav skup. Slično okupljanje je organizirano prošle godine kada je ova institucija proslavila svoj 60. rođendan, a plan je organizatora da  »Subotički arhivski dan« preraste u tradicionalno strukovno okupljanje.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika