Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kategorizacija privatnih smještajnih objekata

Zbog specifičnosti svog podneblja, ali i brojnih uvjeta nastalih nakon raspada zajedničke države, Subotica i njezina regija postaju sve više zanimljivi za razvoj turizma na ovim prostorima. Uz jezero Palić, kao središnjicu turističke ponude, sve više postoji interes za registraciju smještajnih kapaciteta, osobito u privatnom smještaju. O tome što treba poduzeti u namjeri registriranja ove djelatnosti razgovarali smo s Ivanom Budinčevićem, izvršiteljem za turizam u gradskoj upravi.
»Zakonom o turizmu iz 2005. godine propisan je postupak kategorizacije turističkih objekata u vlasništvu fizičkih osoba«, pojašnjava Ivan Budinčević i dodaje, kako je prilikom postupka registriranja za ovu vrstu djelatnosti potrebnu proći sljedeću proceduru:
»U uslužnom centru, koji se nalazi u prizemlju Gradske kuće u Subotici, potrebno je pokrenuti upravni postupak podnošenjem zahtjeva (uplata 700 dinara administrativne takse i podnošenje osnovnih podataka o vlasniku ) za kategorizaciju postojećeg objekta. Slijedi rješavanja zaprimljenog zahtjeva, a zatim komisija za kategorizaciju, u dogovoru s podnositeljem zahtjeva,  t.j. vlasnikom objekta, izlazi na lice mjesta i utvrđuje činjenično stanje, sve na temelju postojećeg ‘Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata’. Komisija, sagledavši stanje, određuje kategoriju sobe, stana, apartmana ili kuće (t.j. broj zvjezdica), pravi zapisnik, a vlasnik prijavljenog turističkog objekta dužan je jedino prikazati dokaz o njegovom vlasništvu. Nakon provedenog razmatranja donosi se rješenje u roku od 30 dana, koje je validno sljedećih 5 godina. Nakon pozitivnog rješenja i kad je na osnovu zahtjeva stranke izvršena kategorizacija, vlasnik objekta za pružanje turističkih usluga dužan je regulirati sve potrebne naknadne poslove i obveze potrebne za normalno obavljanje turističke djelatnosti (knjiga domaćih i stranih gostiju, naljepnica s oznakom važeće kategorizacije i broju ‘zvjezdica’ koje objekat posjeduje). Na koncu, potrebno je sačiniti i ugovor o posredovanju i pružanju ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti s JP ‘Palić-Ludaš’, preko kojeg se vrši obavljanje turističke djelatnosti, kao i osigurati urednu naplatu boravišne pristojbe, koja u Gradu Subotici iznosi 100 dinara po danu za punoljetne goste.
Tijekom tekuće 2008. godine smo zaprimili oko 60 zahtjeva za kategorizaciju privatnih objekata na teritoriju Subotice i Palića, u najvećoj mjeri su to bile sobe za izdavanje u vlasništvu privatnih osoba, ali vjerujemo kako će, zbog usvajanja Master plana, taj broj biti i znatno veći«, kaže Ivan Budinčević, izvršitelj za turizam u subotičkoj gradskoj upravi.       g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika