Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počelo upravljanje otpadom na Paliću

Stanovnici Palića počeli su razvrstavati otpad. U dvorištu Mjesne zajednice »Palić« prije više od dva mjeseca postavljeni su kontejneri za odvajanje papira, stakla i plastične ambalaže. Projekt financira Pokrajinsko tajništvo za zaštitu životnog okoliša i košta tri milijuna dinara.
Na Paliću ima 9000 stanovnika i stvara se 2000 tona otpada godišnje. To znači da se po glavi stanovnika proizvede 222 kilograma smeća. Veći dio ovog otpada završava na divljim deponijima i u okolici jezera Palić i Ludoš.
»Mi smo htjeli očistiti Palić od smeća koje se nalazi pokraj cesta, pa i u samom jezeru. Prvo smo podijelili obavijesti i flajere svim domaćinstvima o samom projektu, pa smo im poslali upitnike – da oni kažu gdje bi trebalo postaviti kontejnere. Plan za selektivno sakupljanje otpada na Paliću je da se kontejneri postave u nekoliko ulica koje će sudjelovati u programu. Za sada su kontejneri samo u dvorištu Mjesne zajednice«, objašnjava predsjednik SMZ »Palić« Gábor Puha.
 Projekt se radi dvije godine. U određenom razdoblju otpad će biti sakupljen i predat na reciklažu. U okviru akcije predviđeno je da se papir odlaže u bio-kante i kasnije odnosi na reciklažu. 
»Za sada ne zarađujemo na otpadu, jer odvojeno i sakupljeno smeće odnosimo jednom privatniku na preradu. Palićani su jako zainteresirani za ovaj projekt i tjedno sakupimo oko 300 kilograma boca. Imamo problem jedino prilikom pražnjenja kontejnera, jer su izuzetno teški i planiramo  kupiti nove kada se izgradi regionalni deponij. Na računu imamo još 300.000 dinara, koje ćemo utrošiti u te svrhe. Isto tako, kada se izgradi regionalni deponij, planiramo tamo nositi sav sakupljeni i odvojeni otpad«, kaže Puha.
RJEŠENJE: Kako bi se smanjila količina otpada, planirana je izgradnja regionalnog sanitarnog deponija. Studijom prostornog plana date su tri lokacije i to između naselja: Mala Bosna, Verušić, Stari Žednik i Bikovo. Kako bi se odredila točna lokacija neophodno je da zastupnici lokalnog parlamenta usvoje plan izgradnje regionalnog deponija, ali još uvijek nije ni na vidiku izgradnja regionalnog deponija.
»U Subotici ne postoji sustavno rješenje odvajanja i razvrstavanja otpada. Mi, kao gradska uprava, uvijek podržavamo inicijative s temom reciklaže od strane građana, mjesnih zajednica ili nevladinog sektora. I mi sami, na drugom katu Gradske kuće odvajamo papir i plastiku i na taj način dajemo svoj doprinos očuvanju planeta«, ističe samostalna stručna suradnica u gradskoj upravi Gordana Gavrilović.
»Aleksandrovačka bara«, odnosno subotički deponij, na »izdisaju« je i, ukoliko se ubrzo ne pronađe rješenje za ovaj problem, Subotica bi mogla kao i grad Niš ostati bez mjesta za odlaganje smeća! Naš grad, po mišljenju ljudi koji samo prolaze kroz njega, čist je i uredan. Međutim, postavlja se pitanje – koliko bi Subotica bila uređenija, kada ne bi smeće bilo razbacano pokraj cesta, u jarkovima i na ulicama. Mjerodavni trebaju raditi svoj posao i više pažnje posvetiti zaštiti životnog okoliša, ali bi i građani trebali shvatiti kako je smeću  mjesto u kantama i kontejnerima, a ne pokraj njih!.
S. I.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika