Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvati u inozemstvu imaju veliku važnost za Hrvatsku

Na Gospodarski forum u organizaciji Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Udruge Presten odazvali su se brojni gospodarstvenici i zvaničnici iz BiH i Hrvatske. Gospodarski forum je održan s ciljem daljnjeg povezivanja hrvatskih gospodarstvenika iz BiH i Hrvatske te osmišljavanja projekata koji bi pomogli značajniji povratak prognanih Hrvata te gospodarski oporavak i kvalitetnije uvjete života za one koji i sada žive u prijeratnim domovima.
Od Vlade Republike Hrvatske je zatraženo da, u sklopu strategije pomoći Hrvatima u BiH, osnuje Agenciju za razvoj i poticaj malog gospodarstva u BiH. Zaključeno je također da se pokrenu i aktivnosti na realizaciji Strategije razvoja poljoprivrede u Federaciji i Republici Srpskoj i u prvi plan se stavlja proizvodnja hrane. Također je predloženo da se u sklopu Caritasa BiH osnuje mikrokreditna financijska fondacija i to sredstvima iz RS-a i dijaspore i njima bi se financirali projekti na cijelom području BiH. 
GRUDA JE HRVATU UVIJEK BILA SVETINJA: Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je uputio iskrenu dobrodošlicu svim nazočnim te kazao da je na ovom Forumu naglasak stavljen na selo, odnosno vrednovanje zemlje te istaknuo da je gruda Hrvatu uvijek bila svetinja za koju se borio i ginuo. »Zemlja daje osjećaj sigurnosti kad čovjek pod nogom osjeti svoje vlasništvo. Smatram da je ovaj Forum jedan od načina da se vratimo sebi i prepoznamo na čemu stojimo i od čega živimo te se s ljubavlju tome vratimo«, kazao je kardinal Puljić. 
Petar Čobanković, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Hrvatske je prenio pozdrave predsjednika Vlade RH dr. Ive Sanadera istaknuvši da u Vladi vrlo pozitivno gledaju na ono što poduzimaju Caritas BK BiH i Udruga Presten. »Hrvatska je spremna kao i do sada nastaviti pomagati Hrvatima u BiH na gospodarskom i razvojnom planu, no oni uz to svakako trebaju veće angažiranje države u kojoj žive na području obnove i održivog razvitka«, rekao je u Sarajevu ministar Čobanković. 
Spremnost na daljnju skrb o Hrvatima koji žive u BiH prenio je i zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Bagarić. O tome, kako je kazao Bagarić, postoji puna suglasnost i unutar saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske. »Neovisno o političkoj orijentaciji, svi  prepoznaju važnost koju imaju Hrvati u inozemstvu«, rekao je Bagarić.
PREPOZNATI INTERESE HRVATSKOG NARODA: Dragan Vrankić, ministar financija i trezora BiH je sudjelujući na Gospodarskom forumu istaknuo da se danas u BiH najviše govori o integracijama i Europskoj Uniji, što je zapravo normalno prihvaćanje ambijenta kakav vlada u europskim zemljama i da bi se trebalo ponašati u skladu s tim. »Upravo da bi bili spremni za nadolazeće europske integracije, mi moramo pomoći našem čovjeku da izgradi opstojnost i uvjete za život. Osnovno ljudsko pravo je pravo na rad. Zbog toga organiziramo ovaj gospodarstveni skup da vidimo kako možemo pomoći. Činimo sve kroz strukture vlasti da stvaramo ambijent i prepoznajemo u tom ambijentu ono što je od interesa hrvatskom narodu«, rekao je ministar Vrankić naglasivši da će institucije BiH učiniti sve da se prepoznaju hrvatski interesi u BiH. 
Dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš je zahvalio svima na dosadašnjoj pruženoj pomoći te izrazio nadu za buduću suradnju i dobre odnose. Osvrćući se na stanje Hrvata u RS kazao je da o tome najbolje govori činjenica da je Caritas Banjalučke biskupije još uvijek najjača gospodarska institucija u Hrvata u tom entitetu. 
Skup u Sarajevu su osim spomenutih nazočili i veleposlanik Hrvatske u BiH dr. Josip Vrbošić, predsjednik HKD Napredak dr. Franjo Topić i dopredsjednik Udruge Prsten Vjekoslav Jeleč.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika