Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prodaje li se Bajska čitaonica?

Ovih se dana u Bačkoj pročula vijest da se prodaje zgrada Bajske bunjevačke čitaonice. Bajski Hrvati, ali i građani, slučajni prolaznici, zapanjeni i s čuđenjem prolaze pokraj zgrade Čitaonice na kojoj je postavljen oglas da se ona prodaje. Pitaju se: tko, zašto i kako se usuđuje prodavati baštinu svojih, naših predaka, stoljetnu ustanovu i simbol opstojnosti bačkih i bajskih Hrvata-Bunjevaca, koja je utemeljena i sazidana zalaganjem, materijalnim i duhovnim doprinosom naših pradjedova. Otprije su nam poznate sve zavrzlame oko Bajske čitaonice, koja već nekoliko godina postoji(?) kao udruga pod nazivom Hrvatski kulturni centar »Bunjevačka čitaonica«. Nema dovoljno prostora, niti želim ponavljati sve ono što se zbivalo s Bajskom čitaonicom u protek-lih desetak, a posebno prije nekoliko godina. Dobro nam je poznato da je vraćanjem zgrade nakon demokratskih promjena u Mađarskoj, početkom 90-ih godina, ona proradila i bila mjestom raznih događanja, poticateljem i organizatorom nekoliko priredaba bajskih i bačkih  Hrvata, o kojima smo izvješćivali naše čitatelje. Nakon djelomične obnove zgrade, a posebno otkako je utemeljena udruga pod novim imenom HKC »Bunjevačka čitaonica«, i to nakon što je njezino vodstvo i članstvo izigrano, zgrada je ostala prazna, a o aktivnostima već godinama nismo čuli. Posljednji podatak o udruzi nalazimo na mjesnim manjinskim izborima, prigodom kandidiranja zastupnika na izborima za mjesnu hrvatsku manjinsku samoupravu u Bikiću. Znamo samo da je njezin predsjednik Antun Mujić, i ništa više. Nakon svega, sada je oglašena njezina prodaja, koja nas je potaknula na razmišljanje, ali nas na osnovi svih dosadašnjih zbivanja nije posebno iznenadila.
Stoga se opet pitamo, tko, zašto i kako se  usuđuje prodavati baštinu svojih i naših predaka, ne vodeći računa o tome kako je Čitaonica početkom 1900-ih godina građena zalaganjem i materijalnim doprinosom zajednice bunjevačkih Hrvata, zalaganjem njezina članstva, vodstva i osnivača, čiji potomci Čitaonicu do danas čuvaju u srcu. Pitamo se, prodaje li se zgrada Čitaonice, ili se prodaje Čitaonica kao udruga i sve ono što je ona značila i znači za bajske i bačke Hrvate, od svog utemeljenja do danas ostavši simbolom opstojnosti.
Smognimo snage i odlučnosti da se Čitaonica vrati onima kojima pripada, svome članstvu, da se njezin rad ponovno obnovi, te da se nastavi sve ono čime su nas zadužili naši preci.
S. B.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika