Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Novosti iz krovnog tijela hrvatske nacionalne manjine
Aktualnosti na sajtu HNV-a
 
Na službenim internetskim stranicama Hrvatskog nacionalnog vijeća (www.hnv.org.yu) odnedavno je »oživljena« rubrika aktualnosti na kojoj možete čitati o skorašnjim aktivnostima vodstva i članova krovnog tijela hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Osim toga, u »info bloku« možete naći neke od najava natječaja i manifestacija u zajednici, kao i informacije o radu HNV-a preuzete iz medija.
H. R. 
 
Predsjednik HNV-a u posjetu Tajništvu za upravu, 
propise i nacionalne manjine
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat 17. rujna sastao se s pokrajinskim tajnikom Tamasom Korhecom, s kojim je dogovoren viši nivo suradnje s hrvatskom nacionalnom manjinom u Vojvodini.
Tom prigodom upriličen je i susret s pokrajiskom tajnicom za informacije Anom Tomanovom-Makanovom, objavljeno je na sajtu HNV-a.
g
 
Sastanak radne grupe APV i županija Vukovarsko-srijemske i Bács-Kiskun
Produbljivanje regionalne suradnje
U Skupštini AP Vojvodine 22. rujna je održan prvi sastanak radne grupe koju čine predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, županije Bács-Kiskun i predstavnici AP Vojvodine, u cilju razvijanja daljnje prekogranične i regionalne suradnje. Na sastanku su razmotreni projekti s kojima bi se moglo aplicirati u okviru europskog IPA programa za predpristupnu pomoć, projekti koji bi se radili uz pomoć nacionalnih vlada triju država, kao i samostalni međuregionalni projekti. Članovi radne grupe predložili su završetak biciklističkih staza duž Dunava, osmišljavanje zajedničke turističke ponude i jačanje suradnje u oblastima obrazovanja, vodoprivrede, zaštite životnog okoliša i kulture.
Dogovoreno je i da se što hitnije konkretizira inicijativa za organiziranje regionalnih sajmova gospodarstvene, turističke, etnološke i kulturne ponude, koji bi se naizmjenično održavali u gradovima Vojvodine i županijama Vukovarsko-srijemskoj i Bács-Kiškun. Naglašena je potreba za otvaranjem novih graničnih prijelaza i za oživljavanjem željezničkog prometa između triju regija. Predloženo je i održavanje »projektnog foruma« u kojem bi se, uz pomoć članova radne grupe, okupili predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i gospodarstvenih, turističkih i drugih institucija iz sve tri regije.
Sastanku su bili nazočni i zamjenik pokrajinskog tajnika za regionalnu i međunarodnu suradnju Vladimir Pandurov, zamjenik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jovan Tabakov, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici Ferenc Nagy, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, direktor Fonda za razvoj Vojvodine Mihajlo Brkić, direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini Branislav Bugarski i direktor Fonda za razvoj poljoprivrede József Szabó.
Z. S.
 
Skupština AP Vojvodine
Zasjedao Odbor za međunacionalne odnose
Odbor za međunacionalne odnose na dnevnom je redu imao izvještaj Pokrajinskog ombudsmana, kojeg su članovi Odbora, nakon sveobuhvatnog upoznavanja proslijedili Skupštini APV na razmatranje. Pokrajinski tajnik za obrazovanje prof. dr. Zoltán Jeges govorio je o potrebi osiguranja nastavničkog kadra za male ruralne sredine, gdje u odjelima ima manje od 15 učenika. Prema njegovim riječima, već je u Ministarstvu zatražio da se ovo pitanje riješi kroz strategiju financiranja osnovnog obrazovanja.
Tajnik Jeges je objasnio kako se osnovno obrazovanje u malim sredinama znatno razlikuje od onog u gradovima. Prije svega teško je osigurati nastavnike, formirati odjele sa zakonom predviđenim brojem učenika, što se odnosi ne samo na nacionalne zajednice, već se problemi nedostatka učenika javljaju i kod djece iz većinskog srpskog stanovništva. Profesor Jeges smatra kako je jedan od načina doći do odgovarajućih nastavnika – da se oni obrazuju kako bi predavali dva srodna predmeta.
Na sjednici je Odbor usvojio i nekoliko informacija Tajništva za obrazovanje za školsku 2007./2008. godinu. Radi se o informacijama o predškolskom obrazovanju i odgoju, osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju učenika, s posebnim osvrtom na na obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina.
Usvojena je i informacija o upisu studenata u visoke škole strukovnih studija, čiji je osnivač APV, i na fakultete u sastavu Sveučilišta u Novom Sadu, s posebnim osvrtom na obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina, također za razdoblje školske 2007/2008. godine.
Na sjednici je podnesen i kratak izvještaj u svezi s obrazovanjem na hrvatskom jeziku za školsku 2007/2008. godinu. U osnovnim školama Vojvodine ima 3465 učenika Hrvata, a od toga 215 pohađa nastavu na hrvatskom jeziku. Nastava  na hrvatskom jeziku zastupljena je samo u Subotici s 228 učenika. Učenici su raspoređeni u 13 odjela. Od 3212 učenika Hrvata koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku samo 255 učenika izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i to u općinama, odnosno gradovima Apatin, Sombor i Subotica. Srednjoškolska nastava na hrvatskom organizirana je u Subotici, a ima 15 učenika. Ukupan broj Hrvata koji pohađaju nastavu je 1855 učenika. Nema podataka da na srednjem stupnju ima  izučavanja hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.
Z. S.
 
Pajtić: Pokrajinsko predstavništvo u Bruxellesu logično 
 
Predsjednik Izvršog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je 22. rujna da će približvanjem Srbije Europskoj Uniji postati logično da pokrajina ima svoje predstavnišvo u Bruxellesu, ali da u ovom trenutku nema potrebe za tim.
»To bi u ovom trenutku bilo preskupo, ali u idućih nekoliko godina, kad Vojvodina bude regija u Srbiji koja će biti bliži EU, bit će logično da ako hoćemo koristiti mehanizme EU, Vojvodina ima predstavništvo u Bruxellesu«, rekao je Pajtić i naglasio kako sve europske regije imaju takva predstavništva, jer se većina sredstava iz fondova EU plasiraju upravo preko regija. »U ovom trenutku imat ćemo jednog čovjeka čiji će posao u našem veleposlanstvu u Bruxellesu biti da vodi računa o fondovima, odnosno kad i kako treba konkurirati za njih«, rekao je Pajtić.
Z. S. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika