Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nakon Sombora i u Subotici 
Emisija »Kronika« na kanalu K23
Nakon što se već gotovo tri mjeseca emitira na somborskoj TV Spektar (nedjelja, 13 sati), polusatna tjedna emisija na hrvatskom jeziku »Kronika« može se odnedavno gledati i na subotičkom televizijskom kanalu K23. Premijerni termin je nedjeljom u 13 sati, a reprizni termini mogu se »uhvatiti« više puta tijekom tjedna. 
Emisija »Kronika« se bavi temama iz života vojvođanskih Hrvata, govori o njihovim problemima, običajima i kulturi. Urednik »Kronike« Josip Stantić kaže kako je, nakon Subotice i Sombora, plan emisiju učiniti dostupnom i drugim krajevima pokrajine u kojima žive predstavnici hrvatske manjine. »Vidjet ćemo kako ćemo pokriti Podunavlje. Zasad to vrlo teško ide, jer ne nailazimo na veliko razumijevanje kod emitera. Neuspješno pokušavamo plasirati naš program i u Srijemu. Konkretno, više televizijskih postaja u Srijemu i Novom Sadu odbile su reemitirati taj program, iako se naši programski paketi ne naplaćuju, budući da se financiraju iz sredstava Republike Srbije, konkretno Ministarstva za informiranje i Ministarstva za nacionalne manjine«, kaže Stantić.
Producent emisije je »CRO media«, koja osim televizijskog proizvodi i radijski program. Tako se emisija »Kronika«, koja je ranije emitirana na Radio Spektru, od 1. rujna može slušati na valovima Radio Sombora (nedjeljom u 12 sati).  
D. B. P.
 
U HNV-u održan sastanak u vezi rješavanja problema financiranja hrvatske emisije na Radio Bačkoj
Straćinski: O ponuđenim rješenjima ćemo razmisliti
U cilju pronalaženja rješenja u vezi neriješenog financiranja emisije »Zvuci bačke ravnice« na postaji »Radio Bačka« u Baču, vodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća je prošloga petka, 19. rujna, održalo sastanak s urednikom te emisije Ivicom Straćinskim i suradnicom Marijom Vuković. 
Predsjednik HNV-a Branko Horvat je tom prigodom istaknuo kako se emisija ne smije ugasiti, budući da je riječ o jedinoj emisiji na hrvatskom jezik na teritoriju u kojemu živi veliki broj pripadnika ove zajednice. U cilju rješavanja problema financiranja Horvat je ponudio dva rješenja. Jedno je privremeno rješenje do početka sljedeće godine, koje se zasniva na spremnosti »Hrvatske riječi« da honorira rad novinara emisije, a drugo je trajno rješavanje toga pitanja »putem političkog statusa hrvatske zajednice u Pokrajini i Republici«. 
»Mislim da ćemo to brzo i na zadovoljstvo naših Hrvata u Podunavlju riješiti«, dodao je on.
Urednik emisije »Zvuci bačke ravnice« Ivica Straćinski nam je nakon sastanka rekao da će o ponuđenim rješenjima razmisliti. »Hoćemo li biti pridružen član nekim institucijama ili medijskim kućama koje informiraju na hrvatskom jeziku, razmislit ćemo, jer ne želimo ništa ishitreno rješavati. U svakom slučaju, bilo je korisno doći i čuti kakav je stav HNV-a, pa ćemo vidjeti što ćemo učiniti, jer smo uspjeli izdržati ove tri godine, pa mislim da ćemo moći još tri«, rekao je on. 
Ivica Straćinski emisiju »Zvuci bačke ravnice« uređuje od prije devet mjeseci, kada je tu dužnost  preuzeo nakon što se iz redakcije povukao dotadašnji urednik Pavle Pejčić, inače predsjednik HKUPD »Dukat« iz Vajske, koje bi, prema ugovoru s Radio Bačkom, trebalo financirati ovu emisiju. Međutim, kako smo već ranije pisali, taj se ugovor gotovo od samoga pokretanja emisije ne poštuje, te se produkcija emisije svodi na čisto volonterski rad dvoje preostalih članova tima.
D. B. P.
 
Okrugli stol o Platformi o budućnosti informiranja na hrvatskom jeziku 
Budućnost informiranja temeljiti na postojećim medijima
U cilju pronalaženja rješenja za što kvalitetniji sustav informiranja na hrvatskom jeziku u Vojvodini, redakcija tjednika »Hrvatska riječ« organizirala je 23. rujna u Subotici okrugli stol, na kojemu je razmatran prijedlog Platforme o budućnosti informiranja na hrvatskom jeziku, koji je za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća izradila radna grupa u sastavu: predsjednik Mato M. M. Groznica, članovi: Ljiljana Dulić, Jasminka Dulić, Dragan Jurakić, Josip Stantić, Zvonimir Sudarević, Andrija Anišić i Tomislav Žigmanov.
U radu okruglog stola, na koji su bili pozvani svi članovi radne grupe, kao i vodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća, osim članova redakcije tjednika »Hrvatska riječ« sudjelovali su i urednica programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice Ljiljana Dulić, urednik radio-emisije na hrvatskom jeziku »Zvuci bačke ravnice« Ivica Straćinski i dopisnici tjednika Zlatko Gorjanac i Ivan Andrašić.
Nakon rasprave o Platformi donesen je zaključak da se javno informiranje hrvatske zajednice mora temeljiti na medijima koji su od strane hrvatske zajednice određeni kao nacionalni interes (osnivačka prava), te koji su od strane države prihvaćeni kao državni interes (financiranje). Ti su mediji neka vrsta javnog servisa hrvatske manjinske zajednice i zbog toga trebaju biti neovisni o političkim, stranačkim ili bilo kojim drugim formalnim i neformalnim utjecajima, a pod javnim servisima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji smatraju se: tjednik »Hrvatska riječ« (osnivačka prava  ima Hrvatsko nacionalno vijeće a najvećim ga dijelom financira AP Vojvodina), hrvatski program na Radio Subotici (financira ga Grad Subotica), te Radiotelevizija Vojvodine (pokrajinski javni servis). 
Interes hrvatske zajednice jest prije svega jačanje spomenutih medija i redakcija koji svojim resursima  mogu biti oslonac i u daljnjem širenju mreže medija na hrvatskom jeziku. 
Također je donesen zaključak da se uputi poziv Hrvatskom nacionalnom vijeću da organizira još jedan okrugli stol na kojemu bi se razmatrala ista tematika, a na kojem bi sudjelovali dužnosnici HNV-a, članovi radne grupe za izradu Platforme, kao i medijski djelatnici koji rade u hrvatskim medijima.
Z. S.
 
Održan seminar o manjinskom informiranju 
Pomoć hrvatskim manjinama u inozemstvu
 
ZAGREB – U organizaciji Odjela za hrvatske manjine Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) i u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT) u Zagrebu je od 21. do 23. rujna održan seminar za hrvatske nacionalne manjine na području manjinskog informiranja.
Cilj ovog seminara primarno se odnosio na upoznavanje pripadnika hrvatskih nacionalnih manjina s aktivnostima na području manjinskog informiranja u Republici Hrvatskoj, a odazvali su mu se pripadnici hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije (Dragan Jurakić, urednik programa na hrvatskom na Radio-televiziji Vojvodine i Josip Stantić, novinar Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice i dopisnik Hine). 
Prigodom susreta sa sudionicima seminara državni tajnik za europske integracije u MVPEI dr. sc. Davor Božinović pozitivnim je ocijenio inicijativu za organizacijom ovakve vrste seminara napomenuvši kako je on za predstavnike manjina od iznimnog značaja u njihovom daljnjem radu, održavanju i njegovanju hrvatskog jezika i kulture. Isto tako podržao je i prijedlog kojim bi se organizirali seminari kako iz područja informiranja i medijskog djelovanja tako i iz hrvatskog jezika, a što bi uvelike pridonijelo njihovom profesionalnom i jezičnom usavršavanju. 
Podsjetio je kako Republika Hrvatska u okviru skrbi za hrvatske nacionalne manjine u europskim zemljama svake godine iz državnog proračuna izdvaja financijska sredstva namijenjena potpori hrvatskim manjinskim udrugama. Naglasio je pritom kako će Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje ustrajati u iznalaženju rješenja i pružanju pomoći pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. 
Sudionici seminara posjetili su Hrvatsku radioteleviziju, gdje su se upoznali s programom za nacionalne manjine i dijasporu, a posjetili su i sjedište »Europa Press Holdinga«. 
Za 23. rujna predviđen je bio sastanak pomoćnice ministra vanjskih poslova i europskih integracija, Mirjane Bohanec-Vidović i dr. sc. Jasmine Kovačević-Čavlović, načelnice Odjela za hrvatske manjine, sa svim sudionicima seminara.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika