Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Knjiga je prijatelj

Dragi moji, najmlađi čitatelji, nadam se da ste vožnju bicikla usavršili i da ste oprezni u prometu, te stoga možemo krenuti na jedno malo putovanje. Možete sjesti na bicikl i krenuti put Gradske knjižnice, a vas, dragi roditelji, molim da povedete one koji su malo mlađi. 
Kako bih vam što bolje prikazala Gradsku knjižnicu, točnije dječji odjel u knjižnici, i ja sam posjetila ovu ustanovu. Gradska knjižnica se nalazi u blizini Gradske kuće, kod Zelene fontane. Vjerujem da vi koji stanujete u Subotici znate gdje je to, ali mislim da to  znaju i oni koji su iz nekog drugog mjesta iz okolice Subotice ili iz Sombora, ili Bačkog Monoštora. 
U knjižnici sam upoznala jako ljubaznu gospođu. Ispričala mi je neke zanimljivosti o knjižnici, te sam odlučila i vama prenijeti zanimljive podatke, kako biste bliže upoznali ovu ustanovu. Gospođa s kojom sam razgovarala zove se Vesna Puzić i ona tamo radi kao knjižničarka, te sam sigurna kako će vam ona pomoći snaći se kad odete u knjižnicu. 
Da biste mogli posuđivati knjige iz Gradske knjižnice morate postati njenim članom, a članom ove ustanove može biti tko god to želi, od djece iz vrtića do odraslih osoba. No, na dječjem odjelu su uglavnom djeca do 8. razreda osnovne škole. Učlaniti se možete i sami, jer se na članskoj karti bilježe samo osnovni podaci, pa tako s vama ne moraju ići roditelji. Za članstvo je potrebno da znate kako se zovete, u koju školu idete i gdje stanujete i naravno potreban vam je novac, 600 dinara. To je članarina za  godinu dana.         
Iz knjižnice možete odnijeti najviše tri knjige i morate ih vratiti u roku od mjesec dana. Važno je ne zaboraviti vratiti knjige, jer bi i drugi htjeli čitati te knjige. Mislim da vam niti ne trebam govoriti kako se knjige moraju čuvati. Svaka se knjiga mora čuvati, a osobito ona koja nije vaša. 
Na dječjem odjelu, kako mi je rekla i teta Vesna, možete pronaći razne slikovnice, bajke, basne, kratke priče, romane i lektiru, te i razne stručne tekstove. U ovoj knjižnici knjige su na policama poredane po vrsti književnih rodova, te se tako možete lakše snaći. No, ako vam je potrebna pomoć, onda zamolite neku od knjižničarki i one će vam rado pomoći. Knjige su pisane na srpskom, mađarskom, engleskom i hrvatskom jeziku. 
U ovoj knjižnici imate i razne časopise i dječje novine, a među njima se nalaze Modra lasta, Smib i naš Hrcko. Ono što je zanimljivo za najmlađe čitatelje je i to da u sklopu knjižnice postoji i kutak za igranje, tj. mala igraonica i tu roditelji mogu doći sa svojom djecom od 16 do 18 sati, gdje djeca mogu upoznati knjige, pisati, risati ili igrati se. 
Ovu ustanovu možete posjetiti i organizirano s vašim razredom ili vas nekoliko, jer su dopušteni i skupni posjeti. Tada imate privilegij, te kolektivna članarina iznosi 400 dinara, za svakog pojedinačno. U ovakvim skupinama potrebno je najmanje 10 zainteresiranih kako bi se ostvario ovaj popust. Knjižnicom godišnje prođe oko 1200 članova. Preporučujem vam da posjetite knjižnicu, pogledate što sve možete tamo pronaći i učlanite se. Na taj ćete način imati pristup mnogim knjigama i uvijek imate mogućnost saznati nešto više, pročitati neku lijepu knjigu, ili lektiru koja vam je potrebna za školu. U svakom slučaju knjiga je čovjekov dobar prijatelj. 
 Ž. Vukov
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika