Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bicikl – prijevoz za svaku dob

Draga djeco!
 
U prošlom broju »Hrvatske riječi« govorili smo o prometu i prometnim znacima, a ovoga puta ćemo malo pobliže upoznati bicikl. Kako vi ne možete voziti aute, motore, kamione, avione niti išla slično, prijevozno sredstvo koje vam ostaje je bicikl. Vjerujem kako mnogi od vas imaju bicikl, neki na dva kotača, neki na tri (tricikl), a neki imaju bicikl s pomoćnim kotačima. No, koliko god vaš bicikl ima kotača – ako se krećete u prometu važno je znati osnove ponašanja i pravila. 
 
Kako je taj bicikl nastao, kako se razvijao, kako je postao ovakvim kakvim danas jest?
Prvi bicikl, koji nije bio niti nalik ovom današnjem biciklu, kako tvrde u nekim povijesnim knjigama, izumili su  Francuzi Pierre Lallementom i Ernest Michaux još davne 1860. No, neki stručnjaci tvrde kako je 1839. godine izumljen prvi bicikl na pedale i kako ga je osmislio Kirkparick MacMillan, ali i ta tvrdnja se dovodi u sumnju. Vrijeme drvenih bicikla je završeno 1869. godine u Engleskoj i tada je bicikl dobio metalni okvir. Od tada su se bicikli mijenjali po obliku, ali je konstrukcija zadržana. Bicikli su napredovali i postajali sve lakši, pojavio se i tricikl i ljudi su ga voljeli, jer ga je bilo lako voziti. Kasnije je proizveden bicikl kojeg je pokretao lanac.  
John Kempt Starley dizajnirao je nešto sigurniji bicikl, s jednakom veličinom prednjeg i zadnjeg kotača. Sjedalo, upravljač i pedale bile su logički smještene i bicikl je tada poprimio oblik današnjeg bicikla. Iz godine u godinu bicikl se razvijao i sada imamo lako prijevozno sredstvo s kojim se svi možemo služiti i prijeći put do odredišta. 
Izumitelji su otkrili bicikl, a na nama je naučiti kako se služiti biciklom i kako na pravi način sudjelovati u prometu. 
S obzirom kako danas u prometu ima puno sudionika, važno je da znate osnovna pravila i kuda se smije voziti bicikl. 
Neki od vas su baš bicikl izabrali za prijevozno sredstvo do škole, što zna biti i jako opasno. 
Bicikl uvijek morate voziti uz sam rub desnog ivičnjaka, ako ne postoji biciklistička staza, ali ako na vašem putu do škole ili nekog drugog mjesta postoji biciklistička staza onda obvezno morate voziti stazom, koja je namijenjena biciklistima. Na toj stazi se kreću samo biciklisti i tamo ste sigurniji. 
Postoje staze koje dijele biciklisti i pješaci, te tamo morate biti posebice oprezni. Nikad se na putu do škole nemojte igrati vozeći bicikl, pa makar vozite i biciklističkom stazom, jer ipak niste vi jedini biciklisti. Najbolje je da svatko ima bicikl prilagođen svom uzrastu, te tako nemojte uzimati bicikl od roditelja ili starijeg brata ili sestre. Zamolite tatu ili neku stariju osobu da vam podesi sjedalo na odgovarajuću visinu, tako da možete bez problema okretati pedale. 
Suvremeni bicikli sadrže brojne elemente koji vožnju mogu učiniti udobnijom i sigurnijom. 
Neki se biciklizmom bave rekreativno, a neki i biciklizmom kao sportom. Bilo kako i na koji način vozili bicikl, njime ne zagađujete okoliš.  
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika