Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatski književnici uvršteni u antologiju

Prošloga tjedna, od 3. do 6. rujna, u Kanjiži je održana 56. po redu Književna kolonija, koja je okupila književnike iz Srbije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Ukrajine i Slovenije. Ovogodišnja kolonija bila je posvećena dvojici znamenitih književnika: Károlyu Ácsu (1928.-2007.), pjesniku, prevoditelju, uredniku, dobitniku Híd-ove nagrade i Ferencu Fehéru (1928.-1989.) pjesniku, pripovjedaču, romanopiscu, dječjem piscu, dramskom piscu, prevoditelju, publicistu, novinaru. 
Predstavljena je i za ovu prigodu tiskana »Antologija književne kolonije u Kanjiži« (A Magyarkanizsai irótábor antológiája), u kojoj je objavljen izbor radova (poezija, proza, kritika, eseji) autora koji su sudjelovali na proteklih pet saziva kolonije (2002.-2007.) Antologiju je pripremio i uredio na 464 stranice István Tari, predsjednik Programskog odbora Kolonije. U njegov su izbor, među ostalim, uvršteni i radovi hrvatskih književnika iz Vojvodine u prijevodu na mađarski jezik: Jasne Malvinger, Milovana Mikovića, Petka Vojnića Purčara i Zvonka Sarića. 
A upravo jedan o njih, Milovan Miković, inače, urednik nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, imao je čast otvoriti 56. saziv kolonije. »Antologija će svjedočiti ne samo o boravku književnika ovdje u Kanjiži, već zacijelo i poticati čitatelja na razmišljanje o ljudima ovog podneblja, i to ne samo danas, već i o tome kakvi smo bili jučer, o čemu smo mogli razmišljati, a čemu smo smjeli i htjeli, razmišljati i govoriti, snivati i smijati se tijekom svih onih poratnih prošlosti koje smo ovdje živjeli. Ili smo ih tek samo odživjeli. Radi kojih se, osobno, nerijetko pitam: U što mogu vjerovati svi oni koji su Mađare, Hrvate i da ne nabrajam koga sve još u ovom podneblju učinili toliko drugačijim od Mađara u Mađarskoj, Hrvata u Hrvatskoj, i sve druge od njihovih matičnih naroda i domovina? Odgovor do sada nisam našao, ali što sam i sam bliže smrti, sve više počinjem vjerovati u smijeh, baš kao i prije četrdesetak godina«, rekao je Milovan Miković, koji je sudjelujući na ovoj koloniji održao također i predavanje o časopisu kao mediju, s posebnim osvrtom na povijest i razvoj vojvođanskih časopisa.  
D. B. P.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika