Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Festival bunjevački pisama

Kraj rujna rezerviran je za tamburaše i pjesmu, te će i ove godine u Subotici biti održan osmi po redu Festival bunjevački pisama. Kao i posljednjih godina, bit će održana i Smotra dječjih pjevača i zborova, koja će okupiti veliki broj djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom  jeziku.   
Organizacijski odbor Festivala bunjevački pisama na svojoj je sjednici utvrdio program VIII. Festivala bunjevački pisama, koji će biti održan od 24. do 26. rujna. Kako su organizatori najavili, svečana sveta misa uz zaziv Duha svetoga bit će održana 24. rujna  u 11 sati u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Na svetu misu i blagoslov očekuju se svi učenici osnovnih i srednjih škola koji pohađaju katolički vjeronauk, nastavu na hrvatskom nastavnom jeziku i djeca iz dječjeg vrtića »Marija Petković«. Za djecu vangradskih naselja organizatori će osigurati prijevoz autobusima. Nakon svete mise, djeca će imati stanku za ručak i odmor u prostorijama Katoličkog kruga i HKC »Bunjevačko kolo«, kao i druženje sve do 13 sati kada će početi program generalne probe Smotre dječjih pjevača i zborova za sve učenike. Jedna od ovogodišnjih novina je da će ova proba biti održana u katedrali, jer se očekuje oko 1000 djece. Isti program će se moći vidjeti u četvrtak 25. rujna kada će biti održana četvrta po redu Smotra dječjih pjevača i zborova, u svečanoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«. Na ovogodišnjoj smotri bit će šesnaest točaka, a nastupit će djeca od vrtića, pa sve do osmog razreda. Djeca i zborovi koji će nastupiti dolaze iz Subotice i okolnih mjesta, iz OŠ »Ivan Milutinović«, OŠ »Matko Vuković«, iz Žednika, Tavankuta, Đurđina, iz župe Marija Majka Crkve iz Aleksandrova, te iz Male Bosne. Smotru će pratiti dječji tamburaški orkestar kojim će ravnati prof. Mira Temunović.   
Osmi po redu Festival bunjevački pisama bit će održan u petak 26. rujna, također u velikoj dvorani HKC-a, te će biti i organiziran prijenos preko video bima u restoranu »Dukat«. Prema riječima člana Organizacijskog odbora festivala prof. Vojislava Temunovića, ove će godine nastupiti šesnaest izvođača, među kojima će biti i gosti iz Hrvatske i Mađarske. »Što se tiče samog festivalskog dijela, moram reći kako ove godine imamo novih izvođača koji se do sada nisu predstavljali subotičkoj publici, a imamo i izvođača koji su se nakon kraćeg izbivanja vratili na ovaj festival. U revijalnom dijelu programa ove ćemo godine ugostiti tamburaški orkestar ‘Vizin’, koji dolazi iz Pečuha, Republika Mađarska. I u samom programu će biti nekoliko, nadam se, zanimljivih novina, koje će svakako naša publika moći vidjeti na samom Festivalu«, kazao je Temunović.  
Ulaznice se mogu nabaviti od 15. rujna po cijeni od 300 dinara, dok će cijena za restoran biti 250 dinara. Početak i jedne i druge festivalske manifestacije je u 20 sati.  
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika