Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izišao osmi svezak Leksikona
 podunavskih Hrvata
 
Koncem prošloga tjedna, u izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, iz tiska je izašao 8. svezak »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«, u kojem su obuhvaćene natuknice koje počinju na slovo G. Na 76 stranica obrađeno je ukupno 115 pojmova, od naselja Gabrić, pa do franjevačkog provincijala Emerika Gyulanskog. 
Tekst prati 40 ilustracija te četiri uputnice, a dizajn korica je promijenjen po ugledu na drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje prvoga sveska, koje je izašlo u svibnju ove godine.
Među natuknicama su i životopisi 11 članova obitelji Gabrić (pjevači narodnih pjesama Antuš i Nestor, kulturni djelatnik Bela, glazbenik Emil, stolnotenisač i politički djelatnik Josip i dr.), natuknice o nekoliko naselja (Gabrić, Gara, Gyöngyös), desetak publikacija (Gerardov narod, Glas, Glas naroda, Glas ravnice, Glasilo subotičkih rimokatoličkih crkvenih općina, Glasnik Pučke kasine 1878, Glasnik sv. Franje, Godišnjak KUD »Bunjevačko kolo«, Gupčeva lipa i drugi), dvije plemićke obitelji (Grašalković, Guganović), više sportaša (atletičarka Julija Gašparović, nogometni vratar Miloš Glončak, nogometaš Dejan Godar, motonautičar Marin Golub, motociklist Stipan Golub, atletičar i dizač utega Stevan Gromilović, atletičarka Vera Gromilović itd.), zatim pjesnici (Vita Grunčić, Katarina Gubrinski Takač...) itd. 
Potporu izlasku ovoga sveska pružili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu, Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine, Grad Subotica, Vlada Republike Hrvatske te JKP »Suboticaplin« iz Subotice. 
Kao i do sada, svezak je tiskao subotički »Printex«, naklada je 1000 primjeraka, a svezak se može kupiti u subotičkim knjižarama. 
 
Predstavljanje knjige
 dr. Ivana Poljakovića
 
U organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, u utorak 16. rujna u Gradskoj knjižnici u Subotici bit će predstavljena knjiga dr. Ivana Poljakovića »Istina – uvod u apologetiku«. Početak je u 19 sati.
Dr. Ivan Poljaković je rodom iz Subotice a sada je voditelj Centra za strane jezike pri Sveučilištu u Zadru. Posljednjih deset godina bavi se i apologetikom; piše članke i drži apologetska predavanja u hrvatskim katoličkim misijama diljem svijeta.
 
Dani europske baštine u Baču 
 
Središnja manifestacija Dana europske baštine u Srbiji bit će održana od 12. do 14. rujna u Baču, na temu »Kulturna baština – izraz kulturne raznolikosti«, koja se nadovezuje na moto europske manifestacije »Europa – zajedničko naslijeđe«. Manifestaciju u Baču, čiji je moto »Djeca – naši čuvari baštine« otvorit će 13. rujna ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, u prisustvu predsjednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića i predstavnika lokalnih vlasti, najavilo je Ministarstvo kulture, a prenosi portal Seecult.org. Bač je izabran za mjesto središnjeg obilježavanja Dana europske baštine zato što je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj projekta »Stoljeća Bača« kao uspješan projekt integrativne zaštite naslijeđa u Srbiji, kao i zato što se Dani europske baštine, šesti put u kontinuitetu, uspješno obilježavaju u toj općini i imaju kulturnu i gospodarsku misiju. Također, aktivnosti se u potpunosti uklapaju u temu interkulturnog dijaloga, kojom se Europa bavi u 2008., s obzirom da je Bač multikulturalna, multietnička i multikonfesionalna zajednica u kojoj postoji interkulturni dijalog, priopćilo je Ministarstvo kulture. Bač je izabran i zato što je projekt integrativne zaštite naslijeđa »Stoljeća Bača« dobio verifikaciju Vijeća Europe i Europske komisije, a aktivnosti na obnovi franjevačkog samostana u Baču i manastiru Bođani našli su se među 26 najbolje ocijenjenih na prostoru jugoistočne Europe. 
Dani europske baštine (European Heritage Days) zajednički su program Vijeća Europe i Europske komisije, čiji je cilj širokoj javnosti u svim europskim državama približiti i učiniti dostupnim kulturno naslijeđe i tom prilikom istaknuti jedinstvo raznolikosti zajedničkog europskog naslijeđa, kao jednog od najkarakterističnijih činitelja europskog identiteta. 
Organizatori manifestacije u Srbiji su Ministarstvo kulture, Fond za očuvanje kulturno-povijesne baštine »Stoljeća Bača« i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, a pokrovitelji Pokrajinsko tajništvo za kulturu i Općina Bač. 
 
Večer klapa u Petrovaradinu
 
Donji grad, ispod Petrovaradinske tvrđave, bit će u subotu 13. rujna pozornica posve jedinstvenog kulturnog događanja za vojvođansku glazbenu scenu. Revijalna večer pod nazivom »Klape bez mora« bit će održana na platou ispred crkve svetog Jurja u Petrovaradinu. Nastupit će vojvođanske, bokeljske i hrvatske klape. 
Organizator večeri je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Jelačić«, a generalni pokrovitelj je Grad Novi Sad. 
Početak je u 20 sati, a ulaz je slobodan.
D. J.
 
Predstavljanje knjige »Graal« 
Lazara Franciškovića
 
U organizaciji Hrvatskog akademskog društva, u petak 19. rujna bit će održano predstavljanje knjige pjesama Lazara Franciškovića »Graal«. Predstavljanje će biti upriličeno u Gradskoj knjižnici u Subotici, a početak je najavljen za 19 sati. O knjizi će, uz autora, govoriti Judit Plankos i Tomislav Žigmanov, a stihove će recitirati Ivana Rudić. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika