Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Budućnost se mora graditi na lijepome

Prošloga petka, 7. rujna, u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održana je književna večer Vojislava Sekelja, subotičkog književnika, publicista i novinara. O njegovu radu na više navedenih područja govorili su njegovi bliski suradnici i kolege: književnik i publicist Tomislav Žigmanov, novinar Zlatko Romić i pjesnik Mirko Kopunović. 
Tomislav Žigmanov je istaknuo kako je Sekelj jedan od najautentičnijih hrvatskih pjesnika u Vojvodini, koji je kada je trebalo bio na braniku dostojanstva hrvatske pisane riječi. Prema Žigmanovljevim riječima, Sekelj je »institucija« koja je naslijeđe hrvatske pisane riječi prenosila »s onih koji su bili, na one koji dolaze«. 
Govoreći o književnom djelu Vojislava Sekelja, Žigmanov je ocijenio kako je ovaj autor izgradio »visoko humanistički i moralno utemeljen svijet«. »Poruka Sekeljeve poezije je da se budućnost mora graditi na lijepome, dobrome i korisnome«, zaključio je Žigmanov. Kao njegovo najveće književno djelo više puta tijekom večeri istaknuta je knjiga pjesama »Rič fali« iz 1991., pisana na ikavskom dijalektu, doživjela je tri izdanja (drugo 1993, i treće 2003.). Prema riječima Tomislava Žigmanova, tom je knjigom Sekelj pokazao kako ikavica može biti vrhunsko umjetničko sredstvo. »On je pokazao svu raskošnost stvaranja na tom dijalektu, koji je u to vrijeme bio zatomljen, što je kasnije ohrabrilo i druge autore«, rekao je Žigmanov. 
U okviru književne večeri bilo je riječi i o dvotjedniku »Žig« kojega je Vojislav Sekelj pokrenuo 1994. i koji je izlazio pet godina. Kako je ovom prigodom istaknuo novinar Zlatko Romić, »Žig« je bio zamišljen kao liberalno glasilo, u kojem nije bilo bitno na kojem jeziku ljudi pišu, već što pišu. »Bez obzira kojim je jezikom i narječjem pisano ‘Žig’ je bio prepoznatljivo subotičko, vojvođansko i hrvatsko glasilo«, rekao je Romić dodavši  i kako »Žig« nije dovoljno vrednovan u ovom gradu, iako »može biti udžbenik moralnog novinarstva i jezika.«
Stihove Vojislava Sekelja kazivale su Josipa Vojnić Tunić, Marina Kolar, Ivana Bošnjak  i Marica Stantić. Organizator književne večeri bila je Hrvatska udruga žena »Cro-femina«, čija je predsjednica Lozika Jaramazović ovom prigodom najavila i druge programe u organizaciji ove udruge.  
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika