Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvati Posavine ostali bez prava glasa

SARAJEVO – Više od 2000 Hrvata s područja Bosanske Posavine ne može glasovati na predstojećim općinskim izborima u Bosni i Hercegovini jer im vlasti te zemlje ne priznaju potvrde o državljanstvu izdane na temelju matičnih knjiga iz Bosanskog Broda i Dervente.
Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je odluku da se ne može osigurati Hrvatima u Posavini da glasuju na općinskim izborima jer nemaju ispravne dokumente. 
Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović, pojasnio je kako uvjerenja iz Hrvatske za ove birače nisu validna, pa ih nisu mogli niti prihvatiti. 
DRŽAVA KRŠI TEMELJNA LJUDSKA PRAVA: Na ovakvu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva oštro su reagirale sve hrvatske stranke u BiH, navodeći kako na ovaj način država krši temeljna ljudska prava. »Na žalost svjedoci smo kako se veliki trud i želja Hrvata Posavine želi eliminirati neprihvaćanjem oko dvije tisuće registriranih birača. Ne ulazeći u meritum imaju li te osobe državljanstvo BiH, a nedvojbeno je da ga imaju, pravo glasa im se želi ukinuti iz formalnih razloga zbog neposjedovanja potvrda o državljanstvu iz općina iz kojih su prognani«, stoji u priopćenju koje je objavio HDZ BiH podsjećajući na zajednički izborni nastup s HDZ 1990, HSS-NHI i Hrvatskom narodnom zajednicom (HNZ) na području RS-a. Uz potporu udruga koje okupljaju prognane Hrvate, podsjećaju iz HDZ BiH, ove se godine uspjelo motivirati za sudjelovanje na izborima još deset tisuća građana hrvatske nacionalnosti. Jedna od tih udruga bila je i ona pod nazivom »Kraljica Katarina«. Njezin banjolučki ogranak oglasio se posebnim priopćenjem u kojemu je optužio Središnje izborno povjerenstvo da se ponaša kao autonomna sila koja sada prisiljava prognane Hrvate da dokumente o državljanstvu pribavljaju od vlasti u općinama iz kojih su prognani.
IZGUBLJENO ČETIRI-PET VIJEĆNIČKIH MJESTA: Ilija Zirdum, predsjednik Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu Feniks kaže kako matične knjige koje se nalaze u Slavonskome Brodu ne moraju biti tamo, a tamo su jer nitko nema niti želje niti volje da se te knjige vrate gdje im je mjesto. »Vjerojatno i zato jer taj ilegalni ured po jednoj potvrdi, odnosno uvjerenju dobiva pet maraka. Najžalosnije je što ti papiri, pitaj Boga od kada ne vrijede nigdje«, kaže Zirdum. Dodaje kako je matični ured u Slavonskom Brodu ilegalan, no da radi na temelju stvarnih knjiga, te da bi se po potvrdama tog ureda u BiH mogli napraviti valjani dokumenti, kada bi uistinu bilo volje za to. Zirdum napominje kako je na ovaj način izgubljeno preko dvije tisuće glasača, te najmanje četiri-pet vijećničkih mjesta. Iz udruge Feniks kažu kako je žalosno što se veliki trud i želja Hrvata Posavine da glasuju i izađu na izbore želi eliminirati neprihvaćanjem oko 2000 registriranih glasača. Naime, podsjećaju kako u samom Izbornom zakonu BiH stoji da se pravo glasa odnosi na sve punoljetne državljane BiH. 
UPUĆENA ŽALBA NA ODLU-KU: Stranka HSS-NHI-a i udruga Feniks su u povodu izbacivanja više od 2000 Hrvata s biračkog popisa uputile žalbe Središnjem izbornom povjerenstvu. Oni navode kako su priložili dovoljno argumenata koji dokazuju da su uvjerenja o državljanstvu, koja su prognani posavski Hrvati izvadili u prognaničkim uredima, ranije bila uvažavana. Oni su zatražili da Središnje izborno povjerenstvo poništi svoju odluku i omogući državljanima BiH da izađu na lokalne izbore. 
Preslike žalbe su uputili i veleposlanstvima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH i očekuju da se u rješavanje ovoga problema uključi i visoki predstavnik Miroslav Lajčak, jer on ima instrumente za pomoć ovim ljudima. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika