Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gospodarstvo u prvom planu

Osijek je protekloga vikenda bio domaćin projekta, ili bolje rečeno, međunarodne konferencije pod nazivom »Konkurentno poduzetništvo zasnovano na znanju«, na kojoj je sudjelovalo 170 predstavnika iz 8 zemalja regije, uglavnom gradonačelnici i voditelji odjela za gospodarstvo te potpornih institucija i predstavnici sveučilišta. Nositelji projekta su BIOS-Poduzetnički inkubator i Centar za poduzetništvo u Osijeku, a u tri dana održavanja konferencije, od 4. – 6. rujna iznošeni su referati i gledišta, razmijenjena su iskustva, osvijetljeni rezultati iz svih kutova i naglašene slabosti koje ovakve projekta prate, kako bi se otklonili uočeni nedostatci i došlo do što boljih pokazatelja.
Potporu ovoj značajnoj inicijativi dali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija te Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a tom prigodom gradonačelnik Osijeka Gordan Matković priredio je prijam za predstavnike gradova Zenice i Tuzle iz BiH, Danilovgrada i Bara iz Crne Gore, Subotice, Novog Sada, Inđije i Kragujevca iz Srbije, Maribora iz Slovenije te Pakraca, Lipika, Valpova i, naravno, Osijeka iz Hrvatske. Pozdravljajući nazočne, Matković je istaknuo da je Osijek bio i ostat će središte Slavonsko-baranjske regije s gotovo milijun žitelja, a ovako organizirani i udruženi tu brojku lako možemo udvostručiti, a za pravo nam daje činjenica da je Osijek sveučilišni grad s kvalificiranom radnom snagom, koja je potrebna poduzetništvu. Čitavoj ovoj regiji predstoji traženje izlaza novim iskoracima u poduzetništvu, a samo primjena znanja dovest će do boljitka.
Pero Horvacki, dogradonačelnik Grada Subotice, zadovoljan je ovom inicijativom, tim prije jer prevazilazi okvire protokolarnih susreta u povodu Dana grada ili sličnim prigodama, a po prvi puta se otvoreno razgovara o gospodarstvu i boljoj povezanosti u regiji, o dostignutim rezultatima i poteškoćama na koje se pritom nailazi. »Prigoda je ovo da razmijenimo dosadašnja iskustva, da pomognemo jedni drugima, jer neki bilježe već odlične rezultate, kao, primjerice, Inđija u Srijemu, mada je i Subotica već poodmakla u tome pravcu, no mi u Subotici imamo problem da nam nedostaje slobodnog gradskog zemljišta, i to pokušavamo sada riješiti tako da grad zagospodari prostorom nekadašnjih vojarni i vojnih poligona«, rekao je Horvacki.
Nazočni nisu gajili iluzije da će nekakvi zaključci s ovoga skupa već sutra razriješiti sve uočene probleme, ali led je probijen, kola su se zakotrljala i svi vjeruju da je rješenje u boljem povezivanju, udruživanju i zajedničkom rješavanju uočenih poteškoća.
 Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika