Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I slavi se radno

Trenutačno najjače poduzeće sonćanskoga gospodarstva, DOO »Apo fashion system«, 1. je rujna navršilo prvu godinu svojega rada. U teškim vremenima sumraka poljoprivrede, u vremenima propadanja mnogih nekada stabilnih poduzeća, među kojima su bili i ROP Sonta, u okviru kojega je radio nadaleko poznati mlin, zatim RO »Mladi borac«,  te pogon apatinske »Užarije«, OOUR »Kudeljara«,  na gospodarskoj karti Sonte vodeće mjesto zauzima novoosnovano poduzeće, »nasljednik« novosadskog »Noviteta«. Otkupom dijela vlasništva, odnosno sonćanskoga pogona ovoga tekstilnoga poduzeća u posrtanju i preuzimanjem uposlenika, koji su oduvijek slovili za dobre djelatnike, biznismen Siniša Božanić, koji zauzima visoke pozicije u poznatoj francuskoj modnoj kući »Apostrof«, stvara osnovne preduvjete za uspješan rad sonćanskih tekstilki. Rješava sve nagomilane probleme imovno-pravne naravi i od 1. rujna 2007. s radom kreće novoregistrirano poduzeće DOO »Apo fashion system«. Kolekcije rađene u Sonti putem »Apostrofovih« butika imaju prođu u najvećim europskim gradovima. Plaće su stabilnije nego što su bile u »Novitetu«, ovoga ljeta djelatnici su iskoristili polovicu godišnjega odmora, a isplaćena im je i polovica regresa. 
STABILNO POSLOVANJE: Ovo poduzeće danas hrani više od osamdeset sonćanskih obitelji. Direktor Nedeljko Rajačić i predsjednik OO sindikata Goran Nemeti rezimirali su rezultate rada u proteklih godinu dana, najavili više posla, potpisivanje kolektivnog ugovora i veće zarade. »Nije nam bilo lako prebroditi ovih godinu dana. Sami se izdržavamo. Svoje poslove ugovaramo ‘po komadu’, a sve obveze redovito podmirujemo. Prije odlaska na prvu polovicu godišnjega odmora djelatnicima smo isplatili i regres, što ‘Novitet’ nije uradio već dulji niz godina. Najveći problem predstavljaju nam tečajne razlike, koje nam donose izravne gubitke. No, ne možemo naricati nad nečim za što je odgovorna državna politika, moramo se prilagoditi uvjetima koji vladaju na tržištu, ili propasti. Sredine više nema. I unutar poduzeća postoje mogućnosti povećanja produktivnosti. Imamo stanovito opuštanje kod jednoga broja djelatnika, koji su krajnje neproduktivni, a u krajnjem slučaju njih ćemo se morati riješiti i uposliti one koji mogu ispuniti zahtjeve pro-izvodnje. Puno toga ovisi i o opremi.  Naši strojevi, naslijeđeni od ‘Noviteta’ stariji su od 20 godina i  razmišljamo o uvođenju suvremenijih. Imamo i malo problema glede same organizacije posla. Ukoliko uspijemo postići boljitak u rješavanju navedenih problema i podići produktivnost, djelatnici će ostvariti veće zarade, a samim tim bit će i zadovoljniji. Staro je pravilo da je najbolji djelatnik zadovoljan djelatnik. Potražnja naše robe je velika, a vlasnik poduzeća već je najavio iskorak na istočno tržište, poglavito rusko, zbog čega razmišljamo o uvođenju druge smjene. Idealno bi bilo kad bi potrebni radnici postojali na tržištu rada, u protivnom, organizirat ćemo potrebnu obuku«, kazao je za Hrvatsku riječ direktor Rajačić. 
PRAVA DJELATNIKA: U »Apo fashion systemu« nedavno je formirana sindikalna organizacija, koja bi trebala znatno olakšati komunikaciju između mene i djelatnika. Direktor u budućnosti očekuje korektan odnos i cjelovitu suradnju sindikata s čelništvom poduzeća. Predsjednik sindikalne organizacije Goran Nemeti izabran je na ovu dužnost i već »pliva« u problemima koji tište djelatnike. »Problema s poslodavcem za sada nemamo. Istina, ova plaća nam kasni, imamo obećanje poslodavca da će biti isplaćena 5. rujna. Djelatnici imaju razumijevanja, tako da odnosi nisu nimalo narušeni. Pred nama je potpisivanje kolektivnog ugovora. Sindikat će, nadam se, imati svoju ulogu glede zaštite prava djelatnika. Većih problema imali smo sa starim poduzećem, ‘Novitetom’, oko neisplaćivanja višegodišnjeg regresa, oko lanjskog godišnjeg odmora, kojega djelatnici nisu iskoristili, a nisu dobili niti bilo kakvu nadoknadu. Pokrenuli smo tužbu, no, kako to već ide u našem pravosuđu, nemamo ni kvalitetnu informaciju o trenutačnom stanju u tom sporu. Za sada je jedino izvjesna sramna materijalna satisfakcija u iznosu kojega su djelatnici tužbu i uložili«, rekao je Goran Nemeti.                   g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika