Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pronaći krivce i osigurati objekt
 
U povodu uzastopnog razbijanja prozora i vrata na zgradi Filološke gimnazije za školovanje nadarenih učenika na mađarskom jeziku u Subotici »Kosztolányi Dezsö«, Pokrajinski pučki pravobranitelj službeno se obratio policiji u Subotici sa zahtjevom da ga mjerodavna tijela obavijeste o mjerama koje su poduzete, kako bi se otkrio počinitelj ovih djela, te što će policija poduzeti da se ovakve pojave ne bi događale u budućnosti. 
Kako se navodi u priopćenju, na ulazu u zgradu ove gimnazije postoji sigurnosna kamera, koja je zabilježila počinitelja, ali njegov identitet još nije utvrđen. 
S obzirom da je ovo javni objekt, koji većinom pohađaju maloljetne osobe, Pokrajinski pučki pravobranitelj poziva policijsku upravu u Subotici da poduzme spomenute mjere, te da o tome obavijesti javnost i mjerodavne institucije. 
                                                                                        
Subotički tamburaški orkestar 
upisuje nove članove 
 
Subotički tamburaški orkestar već više godina unazad gostuje na Vinkovačkim jesenima, te je u ovom povodu prošlog vikenda održan cjelovečernji koncert koji je oduševio publiku, koja je na posljednju točku ustala i zaigrala. 
Ove se godine održavaju 43. po redu Vinkovačke jeseni i, kako je rekao ravnatelj ovoga orkestra Stipan Jaramazović, Subotički je tamburaški orkestar ove godine dobio dva termina za nastup. »Nastupili smo u nedjelju 7. rujna, kada je orkestar nastupio sa standardnim programom u kojem se nalaze narodne pjesme i igre, nekoliko evergrin melodija, a svakako je na programu bilo i klasičnih skladbi. Kao i obično imali smo i vokalne izvođače, ovoga puta vinkovačkoj su se publici predstavile Ivana Mulić i Antonija Piuković, koja je nastupila dva puta«, rekao je Jaramazović. Ove godine Subotički tamburaški orkestar dobio je počasno mjesto u priredbi svečanosti otvorenja Vinkovačkih jeseni, te će nastupiti i danas (petak), a svi zainteresirani moći će njihov nastup pratiti putem Hrvatske radiotelevizije. Zanimljivost ovoga nastupa je i to što će svi članovi orkestra biti obučeni u bunjevačku narodnu nošnju.   
Kao i prijašnjih godina, u Subotički tamburaški orkestar mogu se upisati djeca koja se žele obučiti za sviranje na tamburi. Dobro su došli svi zainteresirani, a osobito djeca uzrasta oko 10 godina. Zainteresirani se mogu javiti svakog ponedjeljka i četvrtka od 18 sati u dvorani br. 3. u zgradi Nove općine u Subotici. Skupa s djecom trebaju doći i roditelji radi dogovora. Djeca koja nemaju instrument  mogu ga dobiti na korištenje od Subotičkog tamburaškog orkestra. Svakako, djeci je osigurana i stručna obuka koju vode Sonja Berta i Stipan Jaramazović, a bitan je i podatak da je kroz ovu školu tambure prošlo preko 1000 polaznika. 
Ž.V
 
Zarazne bolesti srbijanskog društva
 
Na Paliću je u četvrtak, 11. rujna, završena trodnevna konferencija na kojoj je veliki broj znanstvenika i stručnjaka iz različitih društvenih područja razmijenio mišljenja o dvjema gorućim temama u Srbiji. Prva tema su korupcija, kriminal i kič, kao zarazne bolesti koje su široko i duboko zahvatile kulturno, socio-ekonomsko i političko tkivo ovog društva, dok je druga tema bila razvoj gospodarstva i društva zasnovanih na znanju i nacionalnim kulturnim osobitostima. 
Uvodna priopćenja podnijeli su: Vida Ognjenović, Božo Prelević, Vlastimir Matejić, Dragoljub Mićunović, Ratko Božović i Srbijanka Turajlić.
Jedan od zaključaka skupa jest da se bez dekriminalizacije i depolitizacije policije i sigurnosnih službi Srbija neće moći izboriti s korupcijom i kriminalom, te da u tom procesu veliku ulogu treba imati državna administracija.
Konferencija je održana pod nazivom »Tehnologija, kultura i razvoj«, a u organizaciji udruge »Tehnologija i društvo«, Ekonomskog fakulteta u Subotici, Centra za istraživanje razvoja nauke i tehnologije – Institut »Mihajlo Pupin« iz Beograda i Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice. 
 
Berbanski dani na Paliću
 
Javno komunalno poduzeće »Ludoš« i ove godine organizira »Berbanske dane« na Paliću i ujedno ovim putem poziva sve zaiteresirane da sudjeluju i posjete ovu manifestaciju, koja će biti održana 20. i 21. rujna. Glavni cilje ove gospodarsko-turističke manifestacije je afirmacija voćarskih proizvoda. Priprema se berbanska parada, izložba voća i povrća, ocjenjivanje, te degustacija voćnih rakija, vinska fešta i Subotičke zlatne ruke, a organizatori najvaljuju i berbanski bal na Majkinom salašu. Bit će također održan i svečani program vitezova vinskog reda »Arena Zabatkiensis«, kao i kulturno-zabavni, te sportski program i  bogata ugostiteljska ponuda. Stalni suradnik u organizaciji Berbanskih dana, Rotari club Subotica, i ove godine organizira humanitarnu akciju »Plodovi humanosti ‘08.« Ovim putem ravanatelj JP »Ludoš« Dragutin Miljković poziva proizvođače voća, povrća i prerađevina, kako bi svojim sudjelovanjem dali doprinos i obogatili ovu manifestaciju, kao i sve ljubitelje Berbanskih dana. Detaljnije informacije mogu se dobiti na telefon: 753-121, 753-115, 602-780 .
 
Prijava za domove
 
Prijave za smještaj u subotičkim studentskim domovima primat će se tijekom rujna i listopada. Rok za podnošenje zamolbi za studente prve godine, rekonvalescente i studente ostalih godina, koji ispunjavaju uvjete, počeo je 1. rujna i trajat će do 15. rujna, dok će ostali studenti svoje prijave za smještaj moći podnijeti od 15. rujna do 31. listopada. U subotičkim domovima ima ukupno 689 slobodnih mjesta, a u tijeku je rekonstrukcija koja će biti završena u listopadu. Prijave za smještaj u osam domova Studentskog centra Novi Sad, kao i u beogradske studentske domove, također su se počele primati 1. rujna, a posljednji rok je 31. listopada. U prvoj polovici rujna zahtjeve su mogli podnositi brucoši, a nakon toga studenti ostalih godina, apsolventi i poslijediplomci. Domovi su podijeljeni u tri kategorije, a cijena smještaja u lošijoj iznosi 740, u srednjoj 840, a u najboljoj kategoriji 1.100 dinara mjesečno. Prijave za natječaj i natječajnu dokumentaciju treba dostaviti službi smještaja u Studentskom centru. Ustanova Studentski centar objavit će nacrt rang-liste u roku od 48 sati od zaključenja natječaja, a konačnu rang-listu u roku od 15 dana. Pravo na upis u domove imaju svi državljani i oni čije je prebivalište u Srbiji, kao i stranci koji dobivaju stipendiju iz republičkog proračuna. Uz prijavu je potrebno dostaviti uvjerenje o prosječnoj ocjeni i godini studija, odnosno srednje škole, zatim potvrdu o upisu sljedećeg semestra, uvjerenje o prihodima članova kućanstva od 1. siječnja do 30. lipnja, a prilikom ulaska u dom i zdravstveno uvjerenje. 
Preuzeto s Radio Subotice, redakcije na hrvatskom jeziku
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika