Arhiv tekstova Arhiv tekstova

10.000 Subotičana alergično na polen ambrozije

Kolovoz i rujan su mjeseci kada cvjeta ambrozija, čiji polen u zraku predstavlja jedan od najjačih alergena.  Ambrozija je ove godine počela kasnije cvjetati i idućih se dana i dalje očekuju kritične koncentracije polena u zraku. Iako mjerodavni tvrde kako su pokosili sve zakorovljene površine, gdje se nalazi i ambrozija, na žalost mnogo je površine gde je ovaj korov pronašao svoje utočište. Zastrašujući je podatak da  svaki peti čovjek na planetu oboljeva od polenske kihavice, konjuktivitisa, bronhijalne astme, a pedeset posto svih oboljenja izaziva polen ambrozije. Prema neslužbenim podacima, na polen ambrozije alergično je 10.000 Subotičana i to uglavnom djece. Lokalna samouprava nekoliko godina unazad provodi akcije na uništavanju  ove korovske biljke.
»Polen ambrozije se prenosi vjetrom, zbog toga su neophodne pojačane akcije na uništavanju ovog korova. Do sada je već bilo nekoliko košenja. Neophodno je da građani skupa s nama rade na uništavanju ambrozije. Do sada nam je od strane građana prijavljeno preko 200 parcela sa zakorovljenim površinama pod ambrozijom«, pojašnjava članica Gradskog vijeća za zaštitu životnog okoliša i komunalije Suzana Dulić.
Prije dvije godine lokalni je parlament usvojio općinsku odluku o suzbijanju amborozije, prema kojoj bi ovlaštene osobe mogle kažnjavati vlasnike zakorovljenih parcela. Međutim, do sada ova odluka nije bila primjenjiva, jer inspekcija nema nikakav mehanizam natjerati Subotičane da održavaju dvorišta i poljoprivredna dobra. Od ove godine inspekcijske će službe posebno nadzirati prostore oko željezničkih pruga, magistralnih cesta, kao i  privatnih parcela, i protiv onih koji ne uništavaju ovu korovsku biljku bit će podnesena prekršajna prijava.
»Prema općinskoj odluci građani su dužni sami uništavati ambroziju u svojim dvorištima i okolici. Za sada komunalni inspektori obilaze teren i opominju građane da uništavaju korov na svojim parcelama. Ove smo godine proširili teritorij na kojemu uništavamo ambroziju na 80 hektara i obuhvatili i prigradska naselja Čantavir, Kelebiju,  Žednik, Palić i Hajdukovo«, pojašnjava Suzana Dulić.
Za ove namjene Grad je izdvojio tri milijuna dinara. Kako bi olakšala dolazeće dane osobama koje su alergične na polen ambrozije, lokalna samouprava je otvorila telefonsku liniju putem koje građani mogu prijaviti javne površine na kojima su uočili ambroziju. Sve površine možete prijaviti na broj  626-927.
A. A.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika