Arhiv tekstova Arhiv tekstova

VIS »Matheus« pobjednik Hosanafesta

Vokalno-instrumentalni sastav »Mathe-us« iz Bizovca pokraj Osijeka pobjednik je ovogodišnjeg Hosanafesta, koji je pod geslom »Dajmo Bogu ono najbolje od sebe«, održan u nedjelju 7. rujna, u Dvorani sportova u Subotici. 
VIS »Matheus« je pjesmom »Slavi Boga našega« – za koju su riječi napisale Adrijana Baković i Barbara Franjić, glazbu Adrijana Baković, a aranžman Goran Đurković – osvojio glavnu nagradu (najviše glasova izvođača), te nagradu publike koja je ove godine prvi put glasovala putem radio postaja i interneta. U posjed mladih Slavonaca do iduće godine tako je prešla festivalska statua, rad dizajnerice Đurđice Orčić iz Subotice. 
Nagrada stručnog povjerenstva pripala je Mariji Jaramazović iz Subotice za izvođenje pjesme »Lončareva njiva«, a za koju je riječi napisala Mirjana Jaramazović, glazbu Nikola Jaramazović dok aranžman potpisuje Danijel Davčik. Nagradu za najbolji tekst dobila je Ljubica Gurinović iz Subotice, koja je napisala pjesmu »Kad bih mogao kao Ti«, koju je izveo Árpad Király iz Sombora.  
Na ovogodišnjem festivalu publika je imala prigodu čuti 15 skladbi, od ukupno 32 autorska ostvarenja koja su pristigla na natječaj. Osim iz Srbije (Subotica, Sombor, Bački Monoštor), nastupili su i izvođači iz Hrvatske (Bizovac, Osijek, Split, Podstrana pokraj Splita, Blato na otoku Korčula, Zagreb, Nuštar, Vinkovci ) te Bosne i Hercegovine (Jajce). Objavljen je i CD sa svim skladbama koje su našle na festivalu. Nosač zvuka se može kupiti kod organizatora po cijeni od 200 dinara. 
U revijalnom dijelu programa nastupila je muška pjevačka klapa »Panon« iz Novoga Sada, koja je pobrala simpatije publike.   
Predsjednik Organizacijskog odbora Hosana-festa vlč. Marinko Stantić smatra da je ovogodišnji festival bio najjači po organizaciji, ali i po kvaliteti pjesama i scenskih nastupa. »Ipak, imali smo manji broj gledatelja nego prošle godine, čemu mislim da je pridonijela zabuna ljudi jer je Radiotelevizija Vojvodine najavljivala da će izravno prenositi Hosanafest, a na kraju je ipak odustala. Svi oni do kojih nije doprla ova vijest, ipak nisu došli, tako da se s te strane osjetio manjak. Obrazloženje od RTV-a nismo dobili, iako je postojao dogovor s tom medijskom kućom, čak je i ugovor potpisan«, rekao nam je Marinko Stantić.
Podsjetimo, prvi Hosanafest održan je 2006. godine. Festival je pokrenut s ciljem promicanja kršćanskih duhovnih vrednota, potičući stvaranje nove autorske duhovne popijevke suvremenog glazbenog izričaja. Organizator festivala je Povjerenstvo za pastoral mladih Subotičke biskupije. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika