Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odužiti dug

Svake se godine, od obnavljanja Gabrićevog križa, prve nedjelje u rujnu na livadi na Hrvatskom Majuru pokraj Subotice održava proštenje u čast svetog Marka Križevčanina. Tako se i ove godine mnoštvo ljudi automobilima, autobusima, traktorskim prikolicama, biciklima, karucama uputilo 7. rujna u ovo mjesto. Uputili su se tamo putom na kojem je nekoć bila postavljena pruga za Pačir. Pruge više nema, nema asfaltirane ceste, nema vodovoda, niti telefonskih vodova; salaš još pogdjekoji (njih desetak) živi mir ravnice, okružen još neobranim plodovima kukuruza i suncokreta, zaoranim strnjištima, pritisnut rujanskom omorinom i suncem od kojeg ni hlad bagremova ne pomaže. A nekad je ovdje rasuto bilo preko 250 salaša, prolazila je već spomenuta pačirska pruga, bila je i škola, naravno i đaka je bilo, a bilo je, kažu, i mijane – dvije.
Praši se za automobilima, znoji se, ali oni koji su podrijetlom odavde, koji nisu zaboravili korijene, koji štuju zaštitnika Hrvatskog Majura svetog Marka Križevčanina, ne žale se, dolaze do Gabrićevog križa. Dolaze i mladi koje je pozvala Mladež Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na skup »Hrvatski Majur 2008.«. Njih oko 300, iz Vinkovaca, Vukovara, Male Bosne, Ljutova, Tavankuta, Subotice, Bikova, Starog Žednika, Đurđina, Bajmoka, Sombora, Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Sonte i Vajske. Dolaze svjedočiti svoju vjeru, upoznati se, družiti.
Svečana je sveta misa počela u 11 sati a vodili su je preč. Andrija Anišić i vlč. Željko Avgustinov, župnik iz Male Bosne kojoj pripada i Hrvatski Majur. Vlč. Avgustinov je podsjetio da na mladima svijet ostaje ali mladi moraju dug odužiti; moraju djedovinu i očevinu  unaprijediti, sačuvati dom i domovinu. Mladi su dužni ženiti se, školovati svoju djecu, dužni su sačuvati hrvatski duh,  katoličku vjeru. Sad su mladi na redu pokazati se, kako bi sutra imali mirnu starost i Božji blagoslov, istaknuo je vlč. Avgustinov.
Svetoj su misi prisustvovali: generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, konzul i konzulica Anto Franić i Mirela Lucić, dopredsjednik Grada Subotice Pero Horvacki, predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik Petar Kuntić, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Filip Damjanović, predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Ivan Barbarić, predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić, dopredsjednik DSHV-a Josa Gabrić i predsjednik Mladeži DSHV-a Siniša Skenderović.
Poslije svete mise mladi i uzvanici nastavili su druženje tijekom poslijepodneva na salašu Martina Gabrića. Do pred sam polazak na Festival hrvatskih duhovnih pjesama »Hosanafest«, koji je održan u Subotici, zabavljao ih je ansambl »Ravnica«.
M. Kopunović 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika