Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Susret starožedničkih studenata
O uvjetima studiranja nekad i sad
Pod pokroviteljstvom NVO »Ekološki forum žena Staroga Žednika«, i ove je godine, po treći put, organiziran susret starožedničkih studenata. Gosti večeri, koja je održana 5. rujna,  bili su članovi obitelji Alojzija i Gize Miljački podrijetlom iz Staroga Žednika: farmaceutkinje Julijana Šarčević i Ana Budinčević, te diplomirani inženjer elektrotehnike Ivan Miljački. Njih su troje svojevremeno završili fakultete u Zagrebu i vratili se u Suboticu. Govoreći studentima o načinu i uvjetima studiranja u njihovo vrijeme, istaknuli su i vlastita iskustva ne samo sa studija već i iskustva o počecima i promjenama u vlastitim radnim karijerama. Osobito su bila zanimljiva izlaganja o specifičnostima studentskog života u velikom gradu, koje su studenti pratili s velikom pozornošću. Vjerojatno najveći broj sadašnjih studenata neće moći živjeti i raditi u sredini gdje su rođeni, ali je važno da ne zaborave svoj zavičaj i održe kontakte s njim.
Gost večeri bio je i poznati subotički ekonomist Ivan Vojnić Tunić, koji je rođen na jednom žedničkom salašu u uglednoj zemljoradničkoj obitelji. Istaknuo je kako se ključ uspjeha u studiranju krije u velikom radu i nepokolebljivoj upornosti da se istraje do kraja.
Ovom susretu nazočili su i akademski građani Staroga Žednika: Nikola Tonković, Dragan Crnobrnić, Kata Ostrogonac i Mirko Ostrogonac, koji su se nakon oficijelnog dijela skupa s gostima družili sa studentima. Predsjednica Ekološkog foruma Ljubica Fabijan ističe zadovoljstvo zanimanjem studenata za ove susrete i odlično raspoloženje koje je ispunjavalo dvoranu Doma kulture do kasno u noć. 
Marjan Ostrogonac
 
Asocijacija poljoprivrednika Vojvodine
Pozdravljaju profesionalizaciju poljoprivrede
 
Asocijacija poljoprivrednika Vojvodine pozdravlja najavu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da će se izvršiti profesionalizacija poljoprivrede, odnosno da će se subvencionirati samo registrirani, profesionalni poljoprivredni proizvođači koji plaćaju porez, mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje kao poljoprivrednici, navodi se u priopćenju ove asocijacije što ga potpisuje predsjednik njihova Upravnog odbora Miroslav Kiš. 
Asocijacija smatra da takve mjere Ministarstva mogu samo poboljšati položaj poljoprivrednika, jer će se konačno definirati – tko se bavi poljoprivredom, odnosno kome je to osnovna i jedina djelatnost, a komu ne.
Asocijacija također smatra da će se profesionalni poljoprivrednici moći posvetiti jednoj proizvodnji, da je razvijaju i odgovore na sve zahtjeve tržišta i konkurencije, kao i da na kraju svojeg radnog vijeka ostvare mirovinu, koja će im osigurati materijalnu sigurnost u starosti.
S tim u vezi Asocijacija smatra da se prelaskom na profesionalizaciju treba izvršiti reorganizacija mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja poljoprivrednika, povezivanje mirovinskog staža u poljoprivredi, kao i otpis dugova poljoprivrednika vezanih za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje na isti ili sličan način kao što je urađeno u drugim oblastima.
 
 
Hitno donijeti Zakon o poljoprivredi
 
Povodom teške situacije u domaćem agraru, nedostatka propisa koji štite interese primarnih poljoprivrednih proizvođača i čestih protesta poljoprivrednika, koji izražavaju nezadovoljstvo postojećim stanjem, Asocijacija poljoprivrednika Vojvodine apelira na Vladu i Skupštinu Republike Srbije da se po hitnom postupku donesu Zakon o poljoprivredi, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i podzakonska akta vezana za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i mogućnost da se Republička direkcija za robne rezerve izuzme iz sastava Ministarstva trgovine i usluga i pripoji Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te da se izvrši njezina reorganizacija i poveća transparentnost u radu, navodi se u priopćenju Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.
Asocijacija apelira i na Antimonopolsku komisiju da se aktivnije posveti rješavanju postojanja monopola u otkupu poljoprivrednih proizvoda i na taj način razriješi dileme i špekulacije vezane za ovu problematiku.
Asocijacija također apelira na Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da mjerama koje su u njegovoj nadležnosti pomog-ne u nadvladavanju problema pri zasnivanju nove proizvodnje pšenice roda 2009., a prije svega misleći na kontrolu kvalitete deklariranog sjemena, proizvodnju sjemenske pšenice koju tržište zahtijeva, a da se stvaranje povoljne klime zasniva na ugovorenoj proizvodnji pšenice za određene namjene.
»Sa žaljenjem moramo konstatirati da ćemo, ukoliko ne dođe do razumijevanja naših problema i želje da se oni riješe od strane mjerodavnih, morati organizirati masovne proteste i druge oblike pritisaka na mjerodavne, kako bi se ova teška situacija u kojoj se nalazimo razriješila i dala mogućnost poljoprivrednicima, koji su trenutačnim stanjem u agraru obespravljeni i poniženi, da ostvare egzistenciju dostojnu čovjeka«, zaključuje se na kraju priopćenja.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika