Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na putu

Na putu
 
Narodna skupština Republike Srbije ratificirala je ključni dokument na putu k pridruživanju Europskoj Uniji. Oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU ipak nije postignut nacionalni konsenzus, a ova je odluka podijelila ne samo Srbiju već i  Srpsku radikalnu stranku na pristaše tvrde Šešeljeve politike i pristaše »ne tako tvrde« politike zamjenika predsjednika Nikolića. Podijeljeni zastupnici iz redova SRS-a, iako prisutni u skupštinskoj dvorani, nisu sudjelovali u odlučivanju pa je ratificiranje SSP-a podržalo 140 zastupnika, dok je 28 zastupnika DSS-a i NS-a bilo protiv. 
Zahvaljujući konačnoj ratifikaciji Sporazuma, očekuju se dobre vijesti za gospodarstvo, među ostalim, ukidanje carinskih i količinskih ograničenja na uvoz industrijskih proizvoda iz Srbije u EU, kao i obratno, a u razdoblju do šest godina postupno uspostavljanje bilateralne zone slobodne trgovine. 
Radikali su, s druge strane, podržali energetski sporazum s Rusijom, za koji su glasovali skoro svi zastupnici, izuzev zastupnika vladajuće LSV i oporbenih LDP-a i SVM-a, koji su tvrdili da je ruski aranžman nepovoljan. Time je Srbija riješila pitanje dva dokumenta koji određuju smjer u kojem će zemlja dalje ići. A na putu europskih integracija Srbija treba riješiti i pitanje regionalizacije, gdje je pitanje definiranja statusa Autonomne Pokrajine Vojvodine najaktualnije. 
Zastupnici pokrajinske, a zatim i republičke skupštine trebali bi vrlo brzo odlučivati o tome i konačno definirati ovlasti pokrajinskih vlasti, jer prema Ustavu Vojvodina do 15. listopada treba dobiti novi Statut. Status Vojvodine će u danima koji dolaze vjerojatno biti jedna od vrućih političkih tema jer oporba već sada, mada još javnosti nije predstavljen nacrt novog Statuta niti je on usuglašen u koaliciji oko Demokratske stranke, u svakom nastojanju da se autonomija Vojvodine definira najčešće vidi separatizam. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika