Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Homeopatija

Zbog velikog interesiranja i na zamolbu nekoliko naših vjernih čitatelja, na kratko ćemo prekinuti priču o bolestima ovisnosti i reći nešto o homeopatiji – jednoj od komplementarnih grana medicine o kojoj se kod nas još uvijek nedovoljno zna. 
Homeopatija je grana medicine koja podrazumijeva liječenje po principu »slično se sličnim liječi«, a pri dijagnostici i određivanju terapije ona pacijenta tretira kao cjelinu. Homeopatija podjednako uvažava kako mentalne tako i emocionalne i fizičke simptome, kao i znake bolesti, uz uvažavanje svih ostalih medicinskih značajnih nalaza i procedura. Cilj homeopatskog liječenja je pomoći regulacijskim mehanizmima organizma da obnove svoju energiju i tako vrate normalno funkcioniranje cijelog organizma. U Europskoj Uniji postoji trideset tisuća liječnika koji se službeno bave homeopatskom praksom. Potpuno priznavanje homeopatije i njeno izjednačavanje s konvencionalnom (klasičnom) medicinom postoji u sljedećim zemljama: Rusiji, Engleskoj, Češkoj, Mađarskoj, Belgiji, Portugalu, Rumunjskoj i Litvi. Slovenija i Švedska su jedine zemlje članice Europske Unije gdje homeopatija nije prihvaćena kao legalan način liječenja. U Americi se homeopatskom praksom bavi deset tisuća homeopata i svi homeopatski lijekovi su standardizirani. Na našim prostorima homeopatija je regulirana zakonom iz 2005. godine i do sada postoje dva registrirana homeopatska lijeka. Osnovni principi homeopatije su:
- zakon sličnosti
- jedan lijek
- minimalna doza
- funkcionalno ispitivanje na zdravim osobama
- zakon izlječenja
POVIJEST HOME-OPATIJE:
Osnove homeopatskog razmišljanja mogu se naći još u vrijeme Hipokrata (V. stoljeće nove ere). Prava povijest homeopatije počinje prije 200 godina radovima i djelom osnivača homeopatije Samuella Ilanemana (1755.-1843.), koji je po osnovnom obrazovanje bio doktor medicine. On je uvidio i dokazao da se bolest može izliječiti onom supstancijom koja kod zdrave osobe izaziva iste simptome bolesti i tako postavlja prvi i osnovni zakon homeopatije »Similia similibus curentur – neka se slično liječi sličnim«. 
HOMEOPATSKI ASPEKTI SHVAĆANJA BOLESTI
Homeopatija smatra kako je uvijek bolestan cijeli čovjek i da do povlačenja simptoma bolesti dolazi samo onda kada liječimo bolesnika u  cijelosti. Ona povezuje duh i tijelo svakog čovjeka kao jednu nerazdvojnu energetsku cjelinu. Homeopati smatraju kako u organizmu postoji slaba točka, odnosno dio tijela koji je najslabiji te će on zbog svoje genetske predodređenosti najprije biti zahvaćen bolešću (um, nervni sustav, endokrini sustav, imunološki sustav). 
HOMEOPATSKI LIJEKOVI
Homeopatski lijekovi mogu biti sljedećeg podrijetla: biljnog, mineralnog, životinjskog, podrijetla sekreta i ekskreta bolesnih ili zdravih živih organizama. To su supstancije koje u svom osnovnom, koncentriranom obliku uglavnom nemaju ljekovit učinak, mogu biti čak i toksične – otrovne, međutim, posebnom farmaceutskom procedurom od njih nastaju ljekoviti pripravci koji predstavljaju osnovu za homeopatsko liječenje. Klasičan pristup u ovom vidu liječenja polazi od osnove da se jedan homeopatski lijek propisuje pacijentu za uzimanje tek nakon detaljnog razgovora s pacijentom i promatranjem njegovih tjelesnih i psiholoških simptoma. Oni se uglavnom uzimaju preko sluznice ili usta i to postupnim otapanjem lijeka na jeziku. Postoje homeopatski lijekovi za liječenje kožnih bolesti, pa su izrađeni u obliku masti i praškova, a postoje i u ampuliranom obliku. Ipak, mehanizam djelovanja homeopatskih lijekova još uvijek nije do kraja jasan. 
KOJE BOLESTI LIJEČI HOMEOPATIJA?
 
Na prvom mjestu to su:
- psihosomatske bolesti kod kojih klasična terapija ima ograničavajući efekt
- bolesti dišnih organa 
- bolesti organa za probavu
- reumatske bolesti
- bolesti srca i krvožilnog sustava
- urološke i ginekološke bolesti 
- kožne promjene
 
Bolesti kod kojih homeopatija ima ograničavajući efekt su:
- bolesti zbog poremećaja hormona i nedostatka hranjivih supstancija u organizmu
- maligne bolesti
- psihoze i slični psihički poremećaji 
Homeopatski pregled obvezno se sastoji iz razgovora s pacijentom te tjelesnim pregledom i uvidom u medicinsku dokumentaciju koju pacijent posjeduje. Samo na taj način liječnik homeopat, u suradnji s farmaceutom u ljekarni, može preporučiti gotov homeopatski lijek ili izraditi shemu za dobivanje homeopatskog lijeka, koji u potpunosti odgovara slici akutnog – naglo novonastalog stanja tog pacijenta.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika