Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izlazite li?

Grad Osijek može se pohvaliti kako je prvi u Republici Hrvatskoj imao tramvaj, naime prvi je konjski tramvaj krenuo davne 1884. godine.  Od rujna Osijek je prvi grad u Europi s elektronskom naplatom javnog prijevoza. Baš kao što je prije 120 godina prvi na svoje ulice uveo tramvaj. Od početka je školske godine uveden novi sustav naplate koji radi na principu korištenja beskontaktnih kartica. Ovaj je napredni sustav dobio ime »Butra« što u osječkom slengu znači djevojka. U Gradskom prometnom poduzeću kažu da je naziv Butra ustvari izvedenica od prvih slova riječi bus i tramvaj. Svakako zgodna podudarnost. Kartica funkcionira vrlo jednostavno jer koliko platiš – toliko se voziš. Dopunjuje se elektronski poput dopune mobitela, a prijeđeni kilometar košta 1,30 lipa. 
Sve ovo napisala sam kao zanimljivost, ali ujedno i uvod u današnji jezični savjetnik  kojemu je tema usko vezana uz promet.
Jedno od najčešće postavljanih pitanja u vlaku, autobusu ili tramvaju zasigurno je: Silazite li? Ukoliko pitanje ne glasi tako, moguće je čuti: Idete li dolje? Idete li van? Vrlo rijetko možemo čuti pravilno postavljeno pitanje: Izlazite li?
U vlaku, autobusu ili tramvaju vozimo se uzdignutije nego kada putujemo automobilom pa je to možda razlog zbog kojega kažemo da iz automobila izlazimo, a iz autobusa silazimo. Uz glagol silaziti u »Velikom rječniku hrvatskoga jezika« Vladimira Anića stoji »idući odozgo sići dolje, dospjeti na niže mjesto, spustiti se«. Glagol suprotna značenja, antonim, je glagol penjati se koji ima značenje »podizati se, dizati se u visinu s nižega mjesta na više«. Što znači da se možemo penjati na planinu ili silaziti s nje. Također se penjemo i silazimo stubama. A glagol silaziti rabit ćemo samo ukoliko smo se doslovno popeli na autobus pa s njega želimo sići.
U hrvatskome jeziku za autobus i vlak primjereniji je glagol izlaziti jer znači »kretanjem napustiti unutrašnjost čega, pojaviti se iz zatvorenog prostora«. Antonim mu je glagol ulaziti. I tvorbeno je ovdje sve posve jasno. Prijedlog iz označuje kretanje iz unutrašnjosti prema van, a prijedlog u kretanje izvana unutra.
Pogledajmo još glagolske parove. Par ulaziti – izlaziti ima smjer unutra – van, dok glagolski par penjati se – silazili ima smjer gore – dolje. Stoga kada sljedeći put želite izići, a netko stoji ispred vas upitajte: »Izlazite li?« Malena pomoć može vam biti natpis na kojemu piše izlaz, a ne silaz.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika