Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pregled aktualnih tendencija

Do kraja mjeseca u Modernoj galeriji »Likovni susret« može se pogledati izložba »Umjetnost u Vojvodini danas: slikarstvo«, koja je otvorena u utorak, 2. rujna, u sklopu proslave Dana grada Subotice. Riječ je o prvom u nizu serije izložbenih postava predviđenih u okviru projekta »Umjetnost u Vojvodini danas« što ga je, zahvaljujući inicijativi Pokrajinskog tajništva za kulturu, pokrenula novosadska Galerija »Bel art«. 
Posjetitelji subotičkog izdanja izložbe imaju priliku vidjeti cjelokupni postav koji podrazumijeva slike preko 80 vojvođanskih umjetnika razvrstanih u nekoliko koncepcijskih i specifičnih tematskih cjelina posvećenih određenim plastičkim problemima i sadržajima – Slika u proširenom polju, Geometrija, Ekspresionistička apstrakcija, Ekspresionistička figuracija, Traum-trauma, Autoerotske refleksije, te Slika i tekst. 
SNAŽAN SLIKARSKI ZAMAH: Direktorica Galerije »Bel art« Vesna Latinović je prigodom otvorenja izložbe istaknula da je namjera projekta ukazati na najaktualnije tendencije na suvremenoj likovnoj sceni. Autor izložbe, likovni kritičar i direktor Centra za vizualnu kulturu »Zlatno oko« Sava Stepanov, ukazao je kako ova izložba pokazuje da u Vojvodini postoji jedan snažan slikarski zamah, »da postoji slikarstvo koje se uspijeva ravnopravno nositi s onim tendencijama u umjetnosti koje su primjerene ovom vremenu, a pripadaju tehnološkoj vrsti, koja je bliža medijskom karakteru vremena«. 
»Preovlađujućih stilova u ovome trenutku nema, ima samo jedan zajednički senzibilitet onih umjetnika koji su spremni reagirati na vrijeme u kojem žive«, rekao je Sava Stepanov. 
Otvarajući izložbu, pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić je objasnio kako nije bilo teško prepoznati ovaj projekt kao važan za aktualni trenutak vojvođanske kulture. »Smatramo da pokraj bogate kulturne baštine koju Vojvodina ima, veliku pažnju moramo posvetiti aktualnom, suvremenom stvaralaštvu i produkciji«, rekao je Đurić. »Zanimljiv je i koncept ove izložbe. Osim što je ‘izložba u procesu’, ona i izložba u pokretu, jer će je vidjeti publika u desetak vojvođanskih gradova, što je također na tragu naših napora da približimo umjetničke sadržaje i onim sredinama koje nisu na izvoru umjetničke produkcije«.
U ime gradonačelnika Subotice Saše Vučinića nazočne na otvorenju izložbe pozdravio je potpredsjednik Skupštine grada Slavko Parać. Otvorenju izložbe, između ostalih, nazočili su: potpredsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Dušan Jakovljev, direktor Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine Živko Grozdanić, konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg i dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki.
Inače, prije otvorenja izložbe održan je i skup »Slikarska umjetnost na raskrižju stoljeća« na kojoj su sudjelovali povjesničari umjetnosti i likovni kritičari iz Vojvodine – Bela Duranci, Sava Stepanov, Svetlana Mladenov i Sanja Kojić.  
POČAST BELI DURANCIJU: Pokraj spomenute izložbe u Modernoj galeriji »Likovni susret« postavljena je i dokumentarna izložba »Likovni susreti Bele Durancija« o njegovim projektima realiziranim u »Likovnom susretu« od 1962. do 2008. godine. Na taj način, odana je počast ovom istaknutom povjesničaru umjetnosti povodom proglašenja za počasnog građanina Subotice. 
Ravnateljica »Likovnog susreta« Olga Šram se zahvalila Beli Duranciju koji je, kako je podsjetila, autor brojnih projekata u okviru ove ustanove za koje je dobio niz nagrada. »Njegova svestrana ličnost pokriva više područja, a mi prikazujemo onaj segment za koji možemo s ponosom tvrditi da je bio izuzetno uspješan i da nam je veoma drago da smo mogli sve ove godine surađivati«, rekla je Olga Šram. 
Dokumentarnu izložbu »Likovni susreti Bele Durancija« otvorila je Ildiko Lovas, članica Gradskog vijeća zadužena za kulturu.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika